Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Askomycet z Liberecka ... Rutstroemia calopus - Terčka travní ???
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 8:52
  Předmět: Askomycet z Liberecka ... Rutstroemia calopus - Terčka travní ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tuhle krásnou houbičku našel Honza ve svých revírech v bažině na nějaké ostřici (Honza jistě upřesní). Poté, co ji Džamal osprchoval od pylu příručním rozprašovačem a já ji osušil stlačeným vzduchem, jsme ji vyfotili, dali do krabičky a odvezli do mé lednice. Včera jsem na to sednul nad mikroskopem a tak můžeme všichni zapátrat v atlasech a na webu, co by to mohlo být za askomycet. Velikost té velké plodničky byla 6-7 mm. Ta malá měla "klobouček" 2,2 mm v průměru, stonek dlouhý 2-3 mm a silný 0,4 mm. Hned na místě Honza hlásil, že roste z nějakého sklerocia. Výtrusy má 16,5-18,0 x 5-6 mikronů.

111.81 kB    
1.5.2007, Liberecko, otevřená bažina. (c) Bob
NaOstriciHouba01.jpg
   NaOstriciHouba01.jpg

39.5 kB    
1.5.2007, Liberecko, otevřená bažina. (c) Bob
4x-BF.jpg
   4x-BF.jpg

Naposledy upravil Bob dne út 15. května 2007 8:30, celkově upraveno 5 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 8:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výtrusy ... ve vodě či po obarvení kongo červení měli jasně viditelné olejové kapky. Avšak v Melzerově činidle olejové kapky zmizely a na mnohých se objevila jakási "prasklina" přes jejich střed ... viz foto
Navíc se mi v jednom místě objevilo něco, co možná není od té houby ... že by ta tráva na které to rostlo? viz foto

68.56 kB    
výtrusy barvené kongo červení
40x_Spores_CongoRed_3.jpg
   40x_Spores_CongoRed_3.jpg

190.75 kB    
výtrusy v Melzerově činidle
40x_Spores_Melzer_2.jpg
   40x_Spores_Melzer_2.jpg

122.04 kB    
výtrusy v Melzerově činidle ... a nějaká čudo
100x_SporesAndSomething_Mel.jpg
   100x_SporesAndSomething_Mel.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no a poslední fotky mikroznaků ...

187.67 kB    
Tohle je velmi pravděpodobně vrstva pokožky. Moc se nevyvedla. Ty výtrusy tam jsou samosebou "přicestované" z jiného místa.
40x_KloboukPokozka.jpg
   40x_KloboukPokozka.jpg

185.05 kB    
Hymenofor obarvený kongo červení.
40x_Hymenofor_CongoRed_2.jpg
   40x_Hymenofor_CongoRed_2.jpg

199.2 kB    
tohle je vzorek odebraný ze stopky ("třeně") houby
40x_Tren.jpg
   40x_Tren.jpg
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 9:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak vidím, tak se ti mikroskopovat daří. Na to, že do té roury hledíš teprve krátce je to fakt dobré. Moje staré obrázky mi připadají i horší. Občas mám ale dojem, že to trochu přeháníš se cloněním. Chce to optimalizovat podle Kohlera.

Na některých obr. se mi zdá, že výtrusy mají přepážky. Je to dojem nebo fakt.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 9:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, clonění ... včera jsem si v tom udělal totální guláš ... musím experimentovat.

Jinak ty přepážky jsou vidět jen v Melzerovi a nikoli ve vodě! Ani po barvení kongočervení tam viděl nejsou Confused
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 11:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

04. května 07, 9:50 Bob napsal:
No, clonění ... včera jsem si v tom udělal totální guláš ... musím experimentovat.

Jinak ty přepážky jsou vidět jen v Melzerovi a nikoli ve vodě! Ani po barvení kongočervení tam viděl nejsou Confused

Existuje i možnost, že ten dojem clonění (světlé linky a taková ta drsnost obrazu) je alespoň z části důsledek sharpingu při úpravách v editoru. Mikroobrázky se musí doostřovat velmi opatrně neboť jsou dost chudé na informace. Onehdy jsem vyčetl, že pro plnohodnotné nasnímaní obrazu při obj. 100x (výpočet byl pro 1/2 palcový čip) zcela stačí 800x600 pix. U obj. 40x je to nějakých 1300x970. Vychází to z opt. rozlišení mikroskopu. Při větším rozlišení se v podstatě pouze opticky interpoluje. S tím patrně souvisí oné problémy se sharpingem - často dochází spíše k zostření šumu než k zlepšení obrazu.

Já doostřuji mikroobrázky jenom velmi málo, selektivně a spíše obrysy. Pokud vím, tak na to zaostřování a rekonstrukci u mikroobr. bývají používány spešl postupy - dekonvoluce, Fourierova analýza. Je to velká věda a moc se v tom neorientuji.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 12:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myriosclerotinia sulcatula ???
Olda
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj Bobe, mikroznaky jsou pěkné.Spory se musí brát,že jsou septované (s přepážkami). Je to zajímavá houba a podívám se na to. To co je na jednom snímku je kousek té traviny.Některé znaky jsou viditelné v jodu, jiné v kongu a jiné v balvl.modři,např.u rodu Scutellinia ornamentika spor. Zdraví Olda
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 14:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

mikro v bavlníkové modři doplním do středy.
J. Č.

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 14:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No huba na fotkách je podľa tvaru výtrusov a prítomnosti parafýz určite z radu Leotiales (syn. Helotiales) a tam má sklerócium čeľaď Sclerotinaceae. V Sclerotiniaceae má zreteľne vyvinuté sklerócium a zároveň rastie na stonkách bylín tráv z Juncaceae a Cyperaceae len rod Myriosclerotinia.

Myriosclerotinia sa ďalej delí na druhy rastúce na Juncaceae a na druhy rastúce na Cyperaceae. Keďže toto je na Carex, pripadá tam do úvahy táto skupina druhov:

(kľúč je len pre konkrétnu skupinu z rodu)

1a) Skleróciá dlhé a úzke, až 3-20 x 0,4-1,2 cm veľké, výtrusy elipsoidné, 11-16,5 x 7-10 mikr. ... M. CARICIS-AMPULLACEAE (Nyberg) N. F. Buchw.
1b) Skleróciá menšie ako 3 cm, valcovité, vretenovité, mušľovité až hľuzovité, na stonkách Carex ... 2
2a) Výtrusy na jednom konci zhrubnuté, skleróciá valcovité, dĺžka hlúbika až 2,5 cm, vrecká max. 165 mikr., výtrusy 10,5-14 x 5,5-7 mikr., hlavne na Carex chordorrhiza ... M. DURIAENA (Tull. et C. Tul.) N. F. Buchw.
2b) Výtrusy elipsoidné, skleróciá hľuzovité až valcovité, dĺžka hlúbika max. 1,5 cm, vrecká až 220 mikr., výtrusy 13-17 x 5,5-7,5 mikr. ... M. SULCATULA T. Schumach. et L. M. Kohn

Na Juncaceae sú tieto druhy:

1a) Na Luzula pilosa, valcovité sklerócium 0,5 - 3 cm dlhé, hlúbik do 2,5 cm, vrecká max. 125 mikr., výtrusy elipsoidné až zahnuté, 14,5-18,5 x 5-7 mikr.
1b)Na Juncus ... 2
2a) Výtrusy 7,5-15 x 1-2,5 mikr. ... M. CUREYANA (Berk.) N. F. Buchw.
2b) Výtrusy 7-11 x 2-4 mikr., na Juncus filiformis .... M. JUNCIFIDA (Nyl.) J. T. Palmer

Ostatné skleróciové druhy na trávach:

Na Eriophorum, výtrusy 9,5-18 x 4,5-7,5 mikr. ... CIBORINIA CIBORIA
Na Eriophorum, Scirpus caespitosus, Eleocharis uniglumis, výtrusy 8-15 x 3-5,5 mikr. ... M. DENNISII
Na Scirpus lacustris, Scirpus maritimus, S. sylvaticus, výtrusy 9-16 x 4,5-7 ... M. SCIRPICOLA

(preložené z Nordic Macromycetes Vol. 1, Ascomycetes, Helsinki, 2000)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 21:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyhle potvůrky jsem našel na skřípině (Scirpus), ale hodně podobné jsme předtím viděli i na sítině (Juncus), jednu fotku ze sítiny jsem už dával do určovny.
flassch

PříspěvekZaslal: po 07. května 2007 15:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tohle jsem našel loni taky viz. http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=8042#8042 určitě je to taky to samé
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 07. května 2007 21:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Honzo, dokážeš to tu najít?

Flasshi, hmm, vypadá pobobně Wink

Však on už to někdo rozlouskne Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 09. května 2007 8:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tááák a jedny posledních ...

197.25 kB    
Tady jsem testoval mimo jiné množství světla při focení. Jak je vidět přemíra světla fotografii skutečně dost vadí a dokonce snižuje kontrast/ostrost (vlevo). Pokud je světla naopak velmi málo (vpravo), pak kontrast-ostrost nijak zvláště neklesá, a navíc,
40x_Hymenofor_LPCB_Light.jpg
   40x_Hymenofor_LPCB_Light.jpg

87.58 kB    
Výtrus obarvený LPCB (balvníková modř v laktofenolu, LactoPhenolCottonBlue), objektiv 100x, Fázový kontrast. Je to výřez 1:1 = maximální dosažitelné zvětšení (ze značné míry prázdné - nemá odpovídající rozlišení), ke kterému se dostanu. Přepážka je tu výb
100x_LPCB_Ph3.jpg
   100x_LPCB_Ph3.jpg

144.04 kB    
Tady jsem pátral po tom, jak vypadá ústí vřecek ... dokáže k tomu někdo něco říci?
100x_LPCB_2.jpg
   100x_LPCB_2.jpg

195.6 kB    
Tento obrázek chci dát hlavně do témat o mikroskopování, ale zároveň k druhu, kterému to patří. Je zdě vidět význam fázového kontrastu (vlevo) s pozorovnáním v normálním průchozím světle (vpravo).
40x_LPCB_Ph2_and_BF.jpg
   40x_LPCB_Ph2_and_BF.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 09. května 2007 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A poslední fotky bez barvení. Tady je pohled na celou plodnici. Snažil jsem se trochu "potvrdit" učebnicový popis ascomycetu, ale řezy se mi vůůůůbec nedaří.

198.06 kB    
4x_BF_CelaPlodnice.jpg
   4x_BF_CelaPlodnice.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru