Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lactarius to je ryzec
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 14. února 2006 8:51
  Předmět: Lactarius to je ryzec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož jsem dospěl k názoru, že zima je příliš krátká na to, abych to zvládl dotáhnout do vítězného konce ještě před tím než vyrazí smrži ... tak jsem se rozhodl dát sem alespoň torzo připravovaného fanklubu Lactarius ... Zde by měli být obsaženy všechny evropští ryzci. Cílem je míti tam všechny české, pokud možno i všechny evropské a rozhodně se nebráním ani těm zahraničním. Na klíčích pracuji, ale vyžádá si to ještě nějaký ten čas ... tož zatím jen tohle ... ocením jakoukoli pomoc! Lactarius to je ryzec

Naposledy upravil Bob dne po 27. února 2006 12:10, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 14. února 2006 19:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže pár doplnění:

L. acerrimus = ryzec krátkonohý
L. albocarneus znám jako r. bledoslizký, název r. bělomasý bych dal jako synonymum, ale tohle je asi jedno
Pokud rozlišuješ L. aurantiacus a L. mitissimus, pak je (logicky i v doslovném překladu) aurantiacus oranžový a mitissimus přejemný (máš to tam opačně)
L. badiosanguineus znám jako r. hnědočervený
Kde jsi vzal pro L. circellatus název r. habrový? Já mu říkám r. kruhatý
L. fascinans = r. ovázaný
L. flavidus = r. žlutavý
L. pergamenus = r. pergamenovitý
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 8:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji moc ... do týdne to tam poopravím.

přejemný versus oranžový ... takhle je to ve všech atlasech z poslední doby. Zmatek mezi nimi je, protože oni se oba jednu dobu jmenovali jako ten druhý, tj. mitissimus byl aurantiacus a obráceně. S českým překladem máš jistojistě pravdu ... nevím co s tím, neboť ten mitissimus lze všude najít jako Oranžový ... problém Sad Co s tím?

R.habrový ... z hlavy ti asi neřeknu, kde jsem k tomu přišel ... sesypal jsem informace co se mi dostali pod ruku a přidržel jsem se klíče paní Basso z roku 1999 na kterou mne upozornil mat60 ... k tomu českému názvu ... podívám se, ale možná to přilétlo někde z internetu. Soupis zdrojů teprve chystám.

R.krátkonohý ... ten jsem našel, že je latinsky L. insulsus a ten zase jako synonymum pro L. zonarius ... tož něco je asi špatně ... co je špatně?

Lactarius zonarius - Ryzec pásovitý
= Lactarius zonarius (Bulliard 1783) Fries 1838
= Lactarius evosmus Kühner & Romagnesi 1954
= Lactarius insulsus (Fries 1821 : Fries 1821) Fries 1838 (Ryzec krátkonohý)
= Lactarius zonarius (Bulliard 1783) Fries 1838
CZ: Ryzec pásovaný, Ryzec krátkonohý.

Dělal jsem na tom celou zimu a už to nemám všechno v palici. Budu to postupně doplňovat a opravovat. Měl by to být takový koutek pro Lactariusofily Smile Teď dělám na těch klíčích, ale taky to zabere nějaký čas a také nebude jeden ... no to těžko takhle popsat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 15. února 2006 21:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mitissimus lze všude najít jako oranžový - to je zcela v pořádku, nověji (tedy v širších pojetích) to je totiž všechno jeden druh, ryzec oranžový, jen bych ho pak dával jako L. aurantiacus a syn.: L. mitissimus. Jestli je chceš rozdělovat, pak jsou jejich české názvy nasnadě.

L. zonarius = r. pásovitý
L. insulus (česky ryzec bělomléčný) - to je nesprávně používané jméno jak pro L. zonarius, tak pro L. acerrimus. Pilát uvádí jménem L. zonarius var. insulus vlastně L. acerrimus (pod jménem ryzec bělomléčný). Tohle není žádný třetí druh, existuje to proto, aby nás to mátlo Laughing
L. acerrimus = r. krátkonohý Exclamation
L. evosmus - to je jiný, třetí druh, pro něj české jméno asi neznám. Je velice podobný L. zonarius a proto ho někteří autoři k němu přiřazují jako synonymum.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 16. února 2006 9:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky moc, zkusím to tam zainkorporovat Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 27. února 2006 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak, protože jsem si to nevzal domů, tak jsem zatím všechny opravy a doporučení nezahrnul ... udělám v průběhu týdne - snad Smile

Nicméně dodělal jsem řadu věcí ... Lactarius to je ryzec
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 27. února 2006 16:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem se to Martine pokusil doopravit dle tvých postřehu ... koukni na to, jestli jsem Tě pochopil správně, prosím prosím Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 27. února 2006 17:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mělo by to být v pořádku.

Ještě jsem si tam všiml - ten L. populinus - to je vlastně L. controversus, takže jeho řazení bude úplně stejné.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 27. února 2006 17:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha! Já ho zatím nalézal jako samostatný druh. Pravda je, že Terezka Basso o něm tuším nepíše a nenašel jsem ho ani jinde.

Ale našel jsem, že
Ryzec topolový (Lactarius populinus), který má zelenající dužinu a žloutnoucí mléko. A tím se liší od toho osikového (controversus). Takže teď tedy nevím Sad Zkusím to tedy nějak podchytit, ale ten controversus by neměl mít selenající dužinu.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 27. února 2006 18:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To jo, pokud se od něj nějak odlišuje, tak tímhle, ale nacházím ho jen v poznámkách u ryzce osikového, nikoli jako osobitý druh. Šlo mi o to, že patří do stejného chlívečku v podrobném dělení, jako L. controversus.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 28. února 2006 8:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobře. Ona ho ta Basso také zmiňuje u osikového, ale co tam píše se dozvím až koupím slovník italsko-český Smile Hagara, Antonín, Baier ho uvádějí jako druh (alespoň to na mne tak působí), stejně tak uvádějí pinicola (r. borový), ale ten tak nějak opatrněji. Vyřeším to tedy poznámkou.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 28. února 2006 9:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem to tak nějak šalamounsky opravil Smile
Disnel

PříspěvekZaslal: út 28. února 2006 11:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velmi pekne Wink ... ze bych se je konecne naucil sbirat? Wink .. i kdyz to si jenom dle popisu netroufnu, to jenom kdyz mi to nekdo predvede v terenu Wink))
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 28. února 2006 12:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jo Venco, a to si vem, že podle popisu je to lepší než podle fotek Smile
Disnel

PříspěvekZaslal: út 28. února 2006 13:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No prave Wink. Ja teda osobne neumim ani holubinky, abych se priznal, takze si netroufam sebrat ani ty... Podle popisu usuzuji, ze dulezity ukazatel bude struktura duziny (kdyz uz mi to teda nejak pripomina holubinku), ze mi to neudela vlakenko, kdyz do toho rypnu a pak uz to bude bud jedly nebo hnusny, ale spolehat se na to ani omylem nehodlam Wink)))
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru