Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 10. ledna 2006 9:10 Předmět: Tremella mesenterica - Rosolovka mozkovitá |
|
|
Rosolovka mozkovitá - Tremella mesenterica RETZ.
plodnice žlutá až zlatožlutá, později až žlutooranžová, rosolovité a zprohýbané laloky, vzhledově připomínající mozek, obvykle do 5 cm. Roste na spadných větvích listnatých stromech, především prý duby a buky, ale též na větvích habru, javorů, vrb či topolů. Někdy je uváděna jako jedlá, jindy jako nejedlá. Podobná je rosolovka listová (Tremella foliacea), která je však obvykle tmavší a větší.
Na fotografii je plodnice asi 15×35 mm na delší straně. Nalezl jsem ji 8.1.2006 na spadlé větvi topolu kanadského, ale spíše prý to byla vrba bílá (Salix alba) v torzu lužního lesa u Labe nedaleko Děčína.
trocha poezie:
Rosolovka mozkovitá
Jednou našel Dolenský
větev z topol kanadský.
Na ní žlutý chrchel
určil Martin Chochel.
|
240.52 kB |
|
Rosolovka mozkovitá, 8.1.2006, torzo lužního lesa, topol kanadský, nedaleko Děčína. |
|
|
|
RosolovkaMozkovita.jpg |
Naposledy upravil Bob dne po 16. ledna 2006 10:22, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 10. února 2006 15:41 |
|
|
Mat60 ... jsi si jist, že ta tvá druhá fotka není ta listová? Mohl by jsi uvést jak byly plodnice veliké ... doplňuji to v atlase ... připiš to sem, já to pak upravím a tady smažu
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: po 13. února 2006 8:13 |
|
|
Bob napsal: |
Mat60 ... jsi si jist, že ta tvá druhá fotka není ta listová? Mohl by jsi uvést jak byly plodnice veliké ... doplňuji to v atlase ... připiš to sem, já to pak upravím a tady smažu |
Ta žlutá měla cca 5 cm průměr a listová to zcela určitě není. Nedařilo se mi utrefit tu správnou zlatožlutou barvu. A ta světlá byla trochu menší - cca 3 cm průměr. Loni pozdě na podzim jsem se chystal, že je nafotím pořádně a místo toho bylo napřed dost sucho a pak koncem listopadu nasněžilo a sníh drží pořád. A máme ho tu těď cca 50. Místo focení shazuju sníh ze střech. .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jurášek
|
Zaslal: út 14. února 2006 22:40 |
|
|
Chlapi, zajímalo by mě, jestli jste rosolovku už někdy jedli. Já ji našel bezpočet krát, ale odvahu k nějaké kuchyňské úpravě jsem dosud neměl. Jen tak naokraj, ju. Jur.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 15. února 2006 8:00 |
|
|
Jurášek napsal: |
Chlapi, zajímalo by mě, jestli jste rosolovku už někdy jedli. Já ji našel bezpočet krát, ale odvahu k nějaké kuchyňské úpravě jsem dosud neměl. Jen tak naokraj, ju. Jur. |
Já jsem ji nejedl, ale z ověřených zdrojů mám informaci, že to moc nestojí za to. Je prý zcela bez chuti a zápachu. A je na Prajzké taky tolik sněhu?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
jarda
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 676 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: st 22. března. 2006 18:17 Předmět: rosolovka |
|
|
Nádhera - na čem to rostlo?
_________________ jp. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
Zaslal: st 22. března. 2006 18:22 |
|
|
Na mrtvých větvích z dubu a zřejmě habru.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal
Založen: 08. 01. 2006 Příspěvky: 23 Bydliště: Chrastava, okr. Liberec
|
Zaslal: pá 24. března. 2006 22:22 |
|
|
Luboš napsal: |
Přidávám pár fotek z posledních dní.Rostly na odumřelých větvích habru a dubu poblíž Jehnických rybníků. |
Teda to je nádhera, Luboši!
Jinak já se mohu pochlubit tím, že jsem rosolovku jedl - syrovou a opláchnutou jsem jí ozdobil kopečky rýže. Opravdu je téměř bez chuti, ale krmi osvěžila, a to nejen opticky. Jo a šlo o tu Bobovu plodnici ze zdejšího vůbec prvního snímku. Heč, Bobe
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 05. dubna 2006 9:33 |
|
|
V jednom atlase jsem náhodně narazil na informaci, že rosolovka mozkovitá ztrácí barvu po vytrvalých deštích. Takže takoví ty albíni jsou asi jen dobře umytí jedinci Můžete to potvrdit?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: čt 06. dubna 2006 7:38 |
|
|
Bob napsal: |
V jednom atlase jsem náhodně narazil na informaci, že rosolovka mozkovitá ztrácí barvu po vytrvalých deštích. Takže takoví ty albíni jsou asi jen dobře umytí jedinci Můžete to potvrdit? |
Já jsem zase v jednom atlase vyčetl, že sice rosolovky po deštích barvu ztrácí, ale že existují i albíni tak říkajíc od přírody. Takže si nevybereš . Taky jsem v nějakém atlase vyčetl, ře i rosolovky mozkovité jsou nejspíše cizopasné houby, cizopasící na pevnících. .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen