Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 10. ledna 2006 16:04 Předmět: Re: bílé šťavnatky |
 |
|
Bob napsal: |
už jsem to kdysi probíral na nahouby.cz, ale to už ani já sám v té hromadě nedokážu najít ... zkusím to tady ... které šťavnatky jsou bílé (vyhovující fotografii) a jak je od sebe odlišit?
Šťavnatka buková - Hygrophorus penarius
Šťavnatka drvopleňová - Hygrophorus cossus
Šťavnatka sněžná - Hygrophorus niveus (SCOP.) ex FR.
Šťavnatka slonovinová - Hygrophorus eburnus (BULL. ex FR.) FR.
Šťavnatka panenská - Hygrophorus virgineus (WULF. ex FR.) FR.
Šťavnatka slizoprstená
udělá mi v tom někdo jasno?
 |
To je dost zapeklitá otázka. Nedávno jsem se na to díval a zjistil jsem jednak, že podle slovenského checklistu (http://ibot.sav.sk/checklist/) jsou H. cossus a H. eburnus synonyma. Někde jsem kdysi taky četl, že H. cossus se odlišuje jenom tím smradem po housenkách. H. virgineus a H. niveus jsou synonyma pro voskovky Hygrocybe virginea a Hygrocybe virginea. Měly by se snad aspoň odlišovat v biotopu. A Hygrophorus penarius by měla být podobná narezavěle zbarvené Hygrophorus eburnus. Víc nevím. Až ale najdu fotky, tak je tady přidám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 10. ledna 2006 16:28 |
 |
|
No, já jsem se několikrát k nalezeným kusům vrátil a mám jeden poznatek ohledně vůně ... oni nevoní pořád !!! Tj. ty co voněly minule nevoněly pak a podobně.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 11. ledna 2006 9:57 |
 |
|
Šťavnatka slonovinová - Hygrophorus eburneus (Bull. ex Fr.) Fr.
Toto je (skoro bezpečně) Hygrophorus eburneus. Bílé plodnice vysoké do 5 až 8 cm, bez zápachu. Rostly v tvrdém lužním lese, většinou pod buky.
|
131.69 kB |
 |
, Řepiště, Zaryje, 17.11.04. |
|
 |
|
DSCN4024.jpg |
|
128.66 kB |
 |
|
 |
|
P1010017.jpg |
|
125.05 kB |
 |
|
 |
|
P1010019.jpg |
Naposledy upravil mat60 dne út 24. ledna 2006 13:34, celkově upraveno 3 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 11. ledna 2006 10:12 |
 |
|
Pěkný!!! Nechceš je vrazit do Atlasu diskuse???
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 11. ledna 2006 10:13 |
 |
|
Šťavnatka - Hygrophorus sp.
Tyto šťavnatky rostly na skoro stejném místě jako H. eburneus (20 m daleko). Vypadaly taky skoro stejně až na naoranžovělé nebo nahnědlé zbarvení středů klobouků a taky třeňů. Na zápach si nepamatuji. S určením si nejsem ale ani trochu jistý. Tehdy - před rokem jsem to určil jako H. penarius, ale teď se mi to vůbec nezdá.
|
138.05 kB |
 |
Šťavnatka - Hygrophorus sp. Řepiště, Zaryje, 17.11.04. |
|
 |
|
P1010064.jpg |
|
90.65 kB |
 |
|
 |
|
P1010066.jpg |
|
162.06 kB |
 |
|
 |
|
P1010068.jpg |
|
172.8 kB |
 |
|
 |
|
P1010069.jpg |
Naposledy upravil mat60 dne út 24. ledna 2006 14:27, celkově upraveno 4 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 11. ledna 2006 10:27 |
 |
|
Bob napsal: |
No, já jsem se několikrát k nalezeným kusům vrátil a mám jeden poznatek ohledně vůně ... oni nevoní pořád !!! Tj. ty co voněly minule nevoněly pak a podobně. |
Včera jsem zase prošel atlasy co mám a zjistil jsem, že nejenom šťavnatka drvopleńová ale i slonovinová voní po oněch housenkách. A to ne vždy, ale jenom někdy!!! . Š. drvopleňová by ale měla být rezavě zbarvená na klobouku, ale i slonovinová prý ve stáří na klobouku rezaví . Chtělo by to nějakého šťavnatkového odborníka .
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 22. ledna 2006 2:24 |
 |
|
Tady připojím rozlišovací znaky Hygroprorus eburneus a cossus, které by měly býti závazné:
Hygrophorus cossus - typický růst pod duby, plodnice se ve stáří nezbarvuje, vůně je silná po těch housenkách, s roztokem KOH nemění barvu
Hygrophorus eburneus - typický růst pod buky, báze třeně se s roztokem KOH zbarvuje oranžově až oranžovohnědě, vůně trochu jiná
Pokud ovšem šťavnatka z pod dubů vykazuje na bázi třeně pozitivní reakci na KOH (a to okrovou až červenavě hnědou), označuje se jako H. eburneus var. quercetorum
Tím ovšem nechci říct, že jsem nějaký šťavnatkový odborník
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 23. ledna 2006 11:41 |
 |
|
OK, takže letos mám šanci ... jak koncentrovaný má být ten roztok KOH?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: po 23. ledna 2006 12:55 |
 |
|
Bobe já mám myslím 5%. To by mělo stačit.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 24. ledna 2006 9:34 |
 |
|
Martin Kříž napsal: |
Tady připojím rozlišovací znaky Hygroprorus eburneus a cossus, které by měly býti závazné:
Hygrophorus cossus - typický růst pod duby, plodnice se ve stáří nezbarvuje, vůně je silná po těch housenkách, s roztokem KOH nemění barvu
Hygrophorus eburneus - typický růst pod buky, báze třeně se s roztokem KOH zbarvuje oranžově až oranžovohnědě, vůně trochu jiná
Pokud ovšem šťavnatka z pod dubů vykazuje na bázi třeně pozitivní reakci na KOH (a to okrovou až červenavě hnědou), označuje se jako H. eburneus var. quercetorum
Tím ovšem nechci říct, že jsem nějaký šťavnatkový odborník  |
Tak nevím . Mám před sebou jeden poněkud starší atlas: Svrček, Vančura(1987): Houby. Artia Praha, 307 str. a tam je to přesně naopak. Někde se stala chyba .
Šťavnatka rezavějící - Hygrophorus cossus (Sow. ex Fr.) Fr.
Převzato z Svrček, Vančura(1987).
Tato šťavnatka je v mykologických pracích popisovaná také pod jménem H. chrysaspis nebo H. melizeus. Je příbuzná šťavnatce slonovinové. Zatímco plodnice šťavnatky slonovinové své bílé zbarvení nemění, klobouk a lupeny šťavnatky rezavějící nápadně žloutnou nebo rezavějí.
Klobouk 3?5 cm široký je zprvu vyklenutý, zaoblený, na okraji slabě plstnatý a podvinutý, později je rozložený, často zprohýbaný, slabě masitý, za vlhka slizký. Nejprve je bělavý, dříve nebo později mění barvu, až je celý medově žlutý. Třen je 4?8 cm dlouhý, 8?10 mm tlustý, válcovitý, zúžený, nejprve bílý, později rezavě žlutavý, skoro celý zrnéčkatě ojíněný, jen nahoře drobně šupinkatý. Lupeny jsou dosti tlusté, vysoké, dlouze sbíhavé, prořídlé, v mládí bledé, pak krémové s nádechem do okrová. Směrem k okraji klobouku nabývají sytě rezavé barvy, po usušení jsou černé. Dužnina je bělavá, pod pokožkou slámově či rezavě žlutá, na roztok louhu draselného reaguje sežloutnutím. Je bez pachu, chuť má mírnou. Výtrusný prach je bílý. Šťavnatka rezavějící roste na podzim v listnatých lesích, zvláště pod buky, ale dosti řídce. Je jedlá.
V bukových lesích, hlavně na vápencových půdách, roste také statnější šťavnatka buková (H. penarius). Je celá bílá, jen klobouk je na středu lehce žemlově okrový. Má suchý třen, který je často krátký, silný a tupě hranatý, po celé délce vločkatý. Je rovněž jedlá.
Výtrusy 7-10 x 4-6 um, válcovitě elipsoidní, bezbarvé (Hygrophorus cossus (Sow. ex Fr.) Fr.).
Převzato z Svrček, Vančura(1987).
Čeleď šťavnatkovitých (Hygrophoraceae) soustřeďuje rozmanitě zbarvené houby prostřední nebo menší velikosti, jejichž společným znakem jsou velmi tlusté lupeny, které jsou prořídlé, sbíhavé nebo široce přirostlé ke třeni. Často je celý povrch plodnice obalen slizem (zejména u hub podrodu Limaáum, dříve považovaného za samostatný rod). Do tohoto podrodu patří také šťavnatka slonovinová. Je to houba střední velikosti, s bílým kloboukem, třeném i lupeny. Klobouk je 4?8 cm široký, masitý, nejprve vyklenutý, pak skoro rozložený, na okraji ostře ztenčený a podvinutý. Za vlhkého počasí je potažený silnou vrstvou bezbarvého slizu, za sucha je lesklý. Třen je válcovitý, dlouhý, dole zúžený a často zahnutý, pevný, l ?1,5 cm tlustý, slizký, jen pod lupeny vločkatě zrnitý. Lupeny jsou prořídlé, vysoké, dlouze sbíhavé. Dužnina je bílá a má mírnou chuť. Je bez vůně nebo má zcela specifickou, těžko definovatelnou vůni, která je velmi výrazná, celkem příjemná a obvykle se přirovnává k vůni housenky drvopleně topolového. Výtrusný prach je bílý. Šťavnatka slonovinová roste většinou pospolitě mezi listím a jehličím v listnatých a jehličnatých lesích. Je to dosti hojná podzimní jedlá houba.
Plodnice vonící jako housenky drvopleně, ale jinak ničím se nelišící od plodnic nevonných, byly některými my-kology mylně ztotožňovány se šťavnatkou rezavějící. Výtrusy (Hygrophorus eburneus (Bull. ex Fr.) Fr.) 8-9 x 5-6 um, válcovitě elipsoidní, bezbarvé.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 24. ledna 2006 9:56 |
 |
|
Ještě pro doplnění - popisy z http://www.pfc.forestry.ca/cgi-bin/matchmaker/latin.asp
LATIN NAME(S) Hygrophorus cossus Fr. Epicr. Myc. p.321. 1838; Limacium cossus (Sow. ex Fr.) Wunsche; Hygrophorus eburneus var. cossus (Sow. ex Fr.) Quelet; Limacium eburneum var. cossus (Sow. ex Fr.) J.Lange
ENGLISH NAME(S)
NOTES features include slimy cap that is whitish or pale pinkish-buff, adnate to decurrent gills that are white becoming salmon-buff to ochraceous tinted, slimy stem that is white becoming yellowish and is fibrillose-punctate to scabrous at top, and distinctly aromatic odor; Hesler & Smith examined collections from ID, MI, United Kingdom
CAP 3-7cm, obtuse with incurved margin expanding to nearly flat; whitish or "pale pinkish-buff", at maturity becoming "slightly more ochraceous or flushed salmon color and retaining either tint in drying"; bald, slimy
FLESH soft, white, not changing
GILLS adnate to decurrent, close to subdistant, narrow to broad; white becoming salmon-buff; edges even
STEM 4-9cm x (0.3)0.8-1.2cm, equal or narrowing at base, white becoming yellowish, lower part salmon-buff to cinnamon-buff when old, fibrillose-punctate to scabrous at top, lower part covered by slimy gluten
VEIL thin inner white fibrillose veil, covered with slimy glutinous layer
ODOR distinctly aromatic
TASTE not distinctive
EDIBILITY
HABITAT gregarious around an old oak stump, under conifers
SPORE DEPOSIT presumably white
MICROSCOPIC spores 7-9 x 4-4.5 microns, elliptic, smooth, colorless to yellowish in Melzer's (inamyloid), pleurocystidia and cheilocystidia absent; gill trama of divergent hyphae; clamp connections present
NAME ORIGIN means 'woodworm' (Latin)
SIMILAR
SOURCES Hesler*
FAMILY Tricholomataceae of Order Agaricales
------------------------------------------------------------------------------
LATIN NAME(S) Hygrophorus eburneus (Fr.) Fr. Epicr. Myc. p.321. 1838; Limacium eburneum (Fr.) Kummer
ENGLISH NAME(S) ivory waxy-cap, cowboy's handkerchief
NOTES features include white very slimy cap, decurrent white gills, and slimy white stem; a variety carneipes has been described with slightly flesh tint of gills and stem; eburneus common, found BC, WA, OR, ID, Hesler & Smith examined collections from BC, ON, PQ, CA, ID, MA, MI, NC, OR, TN, WA, Belgium, Denmark, Netherlands, Switzerland
CAP 2-7(10)cm, obtuse to convex becoming broadly umbonate to flat or uplifted, margin at first inrolled; "pure white or sometimes slightly yellowish in old age or occasionally with small pinkish spots"; extremely slimy or viscid when wet, (Arora), 2-7(10)cm, obtuse to convex, then flat or umbonate, when old the margin sometimes elevated; pure white, drying whitish or yellowish; glutinous to viscid, bald or with white-shining silkiness, margin even and at first floccose-pubescent, (Hesler)
FLESH soft; white, (Arora), thick at center of cap, thin toward margin; white, (Hesler)
GILLS "adnate to decurrent, well-spaced, thick, soft, waxy"; "pure white to very slightly yellowish in old age", (Arora), somewhat arched at first, soon decurrent, subdistant to distant, moderately broad, broadest near stem; pure white, slightly yellowish or buff when old and when dried, (Hesler), thick but thin-edged, , (Lincoff(2))
STEM 4-15(18)cm x 0.3-1(2)cm, equal or narrowing downward, usually rather slender; pure white, but sometimes discoloring slightly yellowish or pinkish when old; slimy-viscid when moist, smooth, or with punctate top, (Arora), 4.5-15(18)cm x 0.2-0.8(1.5)cm, equal to narrowing somewhat downward, or with greatly narrowed almost vermiform (wormlike) base, flexuous (bent both ways), stuffed then hollow; pure white, at times becoming sordid with age; glutinous, silky beneath the gluten, "apex fibrillose, punctate or minutely squamulose", (Hesler), slightly twisted, (Phillips)
VEIL evanescent, depositing slime on stem, (Arora)
ODOR mild (Arora, Hesler), faint but pleasant (Phillips), strong sage odor which lingers on the fingers (Lincoff(1))
TASTE mild (Hesler), mild but pleasant (Phillips), sage (Lincoff(1))
EDIBILITY yes (Arora)
HABITAT scattered to gregarious or tufted on ground under hardwoods or conifers, (Arora), on soil, mostly in coniferous woods, thickets, and grassy areas, (Hesler)
SPORE DEPOSIT white (Arora, Hesler)
MICROSCOPIC spores 6-9 x 3.5-5 microns, elliptic, smooth, (Arora), spores 6-8(9) x 3.5-5 microns, elliptic, smooth, pale yellow in Melzer's (inamyloid); basidia 4-spored, 42-52 x 6-8 microns; pleurocystidia and cheilocystidia absent; gill tissue divergent; clamp connections present, (Hesler)
NAME ORIGIN means "ivory-white"
SIMILAR niveus and Hygrocybe virginea but with slimy stem; like piceae which has dry to slightly viscid stem; like chrysodon with its yellow granules washed off, but chrysodon more slender with cap not very viscid and not darkening beyond cream color, merely mushroomy odor; like chrysaspis in which, on drying, the gills become reddish brown and the cap brownish and often the disc blackish (older specimens of eburneus may dry yellowish or sordid instead of white and overheated specimens have other color changes)
SOURCES Hesler*, Arora*, Phillips*, Lincoff(2)*, Lincoff(1)*, Courtecuisse*, Bessette(2)*, PNW keys, Breitenbach(3)*
-----------------------------------------------------------------------------------
LATIN NAME(S) Hygrophorus penarius Fr. Epicr. Myc. p. 321. 1838; Limacium penarium (Fr.) Wunsche
ENGLISH NAME(S)
NOTES features include viscid to dry cap that is whitish to pinkish tan to straw color at center, paler at margin, slightly decurrent pale gills, and dry white stem that is furfuraceous at top; description is derived from Hesler & Smith unless otherwise indicated; Hesler & Smith examined collections from WA, Denmark, and France, Breitenbach & Kranzlin give for Switzerland
CAP 5-8cm, convex becoming more or less umbonate; whitish to pinkish tan to straw color at center; viscid at first (around margin) but soon dry, (Hesler), convex; pinkish tan to straw color at center, paler at margin; viscid and first but soon dry and then does not look viscid, (PNW keys)
FLESH compact; white
GILLS slightly decurrent, subdistant; pale
STEM 4-6cm x 1-1.5cm, white; dry, white-furfuraceous (with white branny particles) at top
VEIL
ODOR none
TASTE pleasant
EDIBILITY
HABITAT in woods, especially beech
SPORE DEPOSIT presumably white
MICROSCOPIC spores 5-6(7.5) x 3.5-4 microns, elliptic, smooth, inamyloid; basidia 2- and 4-spored, 37-48 x 4-6 microns; pleurocystidia and cheilocystidia none; gill tissue divergent, hyphae 4-5 microns (both narrow and broad hyphae abundant); cuticle a gelatinous zone, 100-150 microns thick; clamp connections on cuticular hyphae
NAME ORIGIN
SIMILAR sordidus but slightly darker cap, Kibby lists as same species, and Hesler is unsure
SOURCES Hesler, Courtecuisse*, PNW keys, Breitenbach(3)*
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 24. ledna 2006 10:28 |
 |
|
Koukám, že i stou vůní je to nějaké divné ... zvláště, když má "smrdět" ta slonovinová a nikoli až tak ta drvopleňová alias rezavějící ... ???
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: út 24. ledna 2006 11:43 |
 |
|
Já jsem vycházel z obecně respektované italské monografie na šťavnatky. Ten atlas Houby od Svrčka a Vančury mám taky, a vím, že je to tam jinak. Tyto bílé šťavnatky tvoří taxonomicky obtížnou skupinu a u takové se prostě občas stává, že dojde k přehodnocení druhů na základě jejich původní diagnózy, resp. dochází k odlišné interpretaci originálních popisů, které často bývají ku neprospěchu věci nejednoznačné. V takovém případě nelze vycházet z více zdrojů, tedy zejména jsou-li názorově či časově nekontinuální. Jen pro ilustraci jsem tu nedávno psal o Leccinum aurantiacum, ten je i dnes chápán dvěma různými směry.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 24. ledna 2006 13:15 |
 |
|
Bobe to nerozhřešíme. . Když to srovnám s chemickým nebo mineralogickým názvoslovím, tak mě jímá hrůza . Ono to ale není porovnatelné, ani omylem. Když jsem u té mineralogie (jsem mineralog) tak tam je jednotná terminologie kterou schvaluje rada starších. Žádné nové synonyma natož změny významů nejsou myslitelné a proti starým se bojuje.
Snad by bylo asi nejsprávnější bíle šťavnatky z lesa, zpod buků nebo dubů nazývat jako Hygrophorus eburneus (Fr.) Fr. a ty do rezava jako Hygrophorus eburneus var. cossus (Sow. ex Fr.) Quelet a na zápachy se vykašlat. Horší je to s českým názvem té tzv. rezavějící nebo drvopleňové. Takto jsem upravil i názvy u obrázků nahoře.
Jenomže. Právě jsem našel něco jako Hygrophorus discoxanthus (Fr.) Rea. Je to taky skoro bílá šťavnatka a nevím si s ní zatím rady.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|