Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Úplněk
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 29. srpen 2007 9:44
  Předmět: Úplněk
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jak je to s tím úplňkem? Houby už rostou, tak teď by měly nastat úplné žně! Laughing

25.29 kB    
DSC02662.JPG
   DSC02662.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
karel123

PříspěvekZaslal: pá 31. srpen 2007 17:52
  Předmět: Re: Úplněk
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

úplněk funguje, dělám si poznámky dva roky a fakt to něco do sebe má. Jenomže k tomu musí mít houby i správné klimatické podmínky. Vyšel i ten poslední úplněk, co o něm píšeš. Dokud měsíc narůstal, houby rostly a pak se postupně objevovali jen ty starší ....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 26. listopadu 2007 12:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zase jednou byla při úplňku obloha bez mraků...

17.01 kB    
večer
DSC03078.JPG
   DSC03078.JPG

23.49 kB    
nad ránem
DSC03080.JPG
   DSC03080.JPG
witch

PříspěvekZaslal: po 26. listopadu 2007 14:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

wow!
parada! Smile

Jaky jsi na to pouzil objektiv?
taky se chystam na mesic..

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 26. listopadu 2007 17:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 26. listopadu 2007 13:39 witch napsal:
wow!
parada! Smile

Jaky jsi na to pouzil objektiv?
taky se chystam na mesic..
Ty se máš! A kterým hvězdoletem poletíš? Laughing
Je to dělané bez objektivu, jen jsem si trochu pohrál s vyvážením.
Dík za uznání!
witch

PříspěvekZaslal: po 26. listopadu 2007 18:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 26. listopadu 2007 15:26 Kraken napsal:
Ty se máš! A kterým hvězdoletem poletíš? Laughing
Je to dělané bez objektivu, jen jsem si trochu pohrál s vyvážením.
Dík za uznání!

.. nereknu! .. stejne uz je vyprodano Razz
ale poslu nejake fotky! Wink

Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 26. listopadu 2007 22:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Také mě napadlo si úplněk vyfotit, ale nějak se mi v té zimě nechtělo válet pod otevřeným oknem a jen jsem se kochal za sklem. Ona se stejně nejlépe fotí ta oblast s dlouhými stíny na rozhraní měsíčního dne a noci, která při úplňku není vidět.
Lůca

PříspěvekZaslal: st 23. března. 2011 18:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V sobotu 19.3.2011 byl nějak moc blízko...

194.47 kB    
Měsíc kopie2.jpg
   Měsíc kopie2.jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 23. března. 2011 19:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 23. března. 2011 17:44 Lůca napsal:
V sobotu 19.3.2011 byl nějak moc blízko...
To máš pravdu, byl to největší úplněk od března roku 1993. V kolik hodin jsi ho fotila? Mě se tentokrát moc nepovedl. Crying or Very sad Ta první fotka je udělaná hned jak vyšel a byl ještě nízko nad obzorem ( proto je tak oranžový ) a ta druhá o něco později.

191.65 kB    
DSC08984.JPG
   DSC08984.JPG

167.35 kB    
DSC08995.JPG
   DSC08995.JPG

Naposledy upravil Kraken dne čt 24. března. 2011 13:24, celkově upraveno 1 krát
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 23. března. 2011 21:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jelikož jsem zanícený astronom , tak mě pochopitelně napadlo vyzkoumat jak to vlastně s tím úplňkem a růstem hub je. Už předem jsem věděl, že je to jen pověra, ale co kdyby... Za posledních několik let jsem to sledoval a zjistil jsem že je to opravdu jen pověra. Nic víc nic míň. Růst hub s fází měsíce vůbec nesouvisí. Někdy pří úplňku rostou, jindy ne. Záleží na jiných podmínkách než na měsíční fázi. Mohlo by se říct, že úplněk (respektive měsíc) má vliv na počasí a tím pádem i na houby. Ale spousta prací v oblasti meteorologie dokázala, že ten vliv úplňku je víceméně žádný a tudíž i jeho vliv na růst hub je žádný Smile Ale lidé tomu budou věřit ještě dlouho. Jelikož pracuju venku a navíc v oblasti, kde je každý druhý člověk houbařem, tak to mám dobře vysledované a můžu říct asi následující. Spousta lidí tam této pověře věří a v době kdy je úplněk vycházejí do lesa častěji než kdy jindy. Pak je jasné, že toho najdou víc než v době kdy si válí šunky u televize Smile Prostě předpojatost, předpojatost a nic víc než předpojatost Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 10:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám pocit, že jsem to tu někde psal, ale nemohu to najít ... Někde jsem četl, že to s Měsícem souvisí, ale trochu méně přímočaře. Houby rostou zhruba 2-3 týdny po děštích, a děště údajně z dlouhodobého porozování přichází výrazně častěji 2-3 týdny před úplňkem ... třeba je to tedy tak, že když Měsíc neodráží na Zemi sluneční paprsky, tak se atmosféra v noci výrazněji ohlazuje a tím snadněji kondezuje vodní pára v kapalinu, a tudíž více prší, a za 14 dní vyrostou houby, to je už měsíc v úplňku ... takže třeba tak nějak Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lůca

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 10:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

...třeba tak Smile Anebo i jinak. Jak pravila moje lékařka při zapichování akupunkturních jehel: " To, že nevíme, jak to funguje, ještě neznamená, že to nefunguje." Jaký vliv má fáze měsíce na růst hub, vypozorované bohužel nemám, ale že má úplněk vliv na některé fyziologické funkce, jako zvýšená krvácivost, vylučování apod. , to ano. Pro Krakena: fotila jsem ho kolem deváté naprosto diletantským způsobem Very Happy Ten snímek je něčím divný...
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 13:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tošku se to popisuje tady http://www.doplnek.com/content/ma-uplnek-vliv-na-rust-hub , ale dole je to podle mě v komentářích slušně vyvráceno. Já si myslím, že pověra vznikla tak, že si lidé spojovali s růstem hub v noci větší světlo při úplňku. Jelikož ale houby nemají chlorofyl, tak by z tohoto důvodu úplněk mít vliv neměl.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lůca

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 14:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houby chlorofyl nemají, ale co jejich mykorrhizní kámoši? Odražený foton - taky foton a za jasných nocí se nějaký do pasti chytí... Jen tak uvažuju, třeba jsem mimo mísu, ale naši předkové byli všímavější a každá "pověra" vznikla na základě prosté empirické zkušenosti. Třeba to dnes už není pravda, jen kvůli světelnému znečištění.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 16:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 24. března. 2011 13:48 Lůca napsal:
Houby chlorofyl nemají, ale co jejich mykorrhizní kámoši? Odražený foton - taky foton a za jasných nocí se nějaký do pasti chytí... Jen tak uvažuju, třeba jsem mimo mísu, ale naši předkové byli všímavější a každá "pověra" vznikla na základě prosté empirické zkušenosti. Třeba to dnes už není pravda, jen kvůli světelnému znečištění.

Srovnáme-li světelný tok při úplňku a při slunečném dni, je to nesmysl. http://cs.wikipedia.org/wiki/Intenzita_osv%C4%9Btlen%C3%AD

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru