Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
karel123
Založen: 28. 06. 2007 Příspěvky: 107 Bydliště: Věšín, Příbramsko
|
Zaslal: pá 31. srpen 2007 17:52 Předmět: Re: Úplněk |
 |
|
úplněk funguje, dělám si poznámky dva roky a fakt to něco do sebe má. Jenomže k tomu musí mít houby i správné klimatické podmínky. Vyšel i ten poslední úplněk, co o něm píšeš. Dokud měsíc narůstal, houby rostly a pak se postupně objevovali jen ty starší ....
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
witch

Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
|
Zaslal: po 26. listopadu 2007 14:39 |
 |
|
wow!
parada!
Jaky jsi na to pouzil objektiv?
taky se chystam na mesic..
_________________ witch mish <:3~ |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
Zaslal: po 26. listopadu 2007 17:26 |
 |
|
po 26. listopadu 2007 13:39 witch napsal: |
wow!
parada!
Jaky jsi na to pouzil objektiv?
taky se chystam na mesic.. |
Ty se máš! A kterým hvězdoletem poletíš?
Je to dělané bez objektivu, jen jsem si trochu pohrál s vyvážením.
Dík za uznání!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
witch

Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
|
Zaslal: po 26. listopadu 2007 18:09 |
 |
|
po 26. listopadu 2007 15:26 Kraken napsal: |
Ty se máš! A kterým hvězdoletem poletíš?
Je to dělané bez objektivu, jen jsem si trochu pohrál s vyvážením.
Dík za uznání! |
.. nereknu! .. stejne uz je vyprodano
ale poslu nejake fotky!
_________________ witch mish <:3~ |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: po 26. listopadu 2007 22:09 |
 |
|
Také mě napadlo si úplněk vyfotit, ale nějak se mi v té zimě nechtělo válet pod otevřeným oknem a jen jsem se kochal za sklem. Ona se stejně nejlépe fotí ta oblast s dlouhými stíny na rozhraní měsíčního dne a noci, která při úplňku není vidět.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lůca
Založen: 15. 02. 2011 Příspěvky: 17 Bydliště: Praha - Čakovice
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 23. března. 2011 21:23 |
 |
|
No jelikož jsem zanícený astronom , tak mě pochopitelně napadlo vyzkoumat jak to vlastně s tím úplňkem a růstem hub je. Už předem jsem věděl, že je to jen pověra, ale co kdyby... Za posledních několik let jsem to sledoval a zjistil jsem že je to opravdu jen pověra. Nic víc nic míň. Růst hub s fází měsíce vůbec nesouvisí. Někdy pří úplňku rostou, jindy ne. Záleží na jiných podmínkách než na měsíční fázi. Mohlo by se říct, že úplněk (respektive měsíc) má vliv na počasí a tím pádem i na houby. Ale spousta prací v oblasti meteorologie dokázala, že ten vliv úplňku je víceméně žádný a tudíž i jeho vliv na růst hub je žádný Ale lidé tomu budou věřit ještě dlouho. Jelikož pracuju venku a navíc v oblasti, kde je každý druhý člověk houbařem, tak to mám dobře vysledované a můžu říct asi následující. Spousta lidí tam této pověře věří a v době kdy je úplněk vycházejí do lesa častěji než kdy jindy. Pak je jasné, že toho najdou víc než v době kdy si válí šunky u televize Prostě předpojatost, předpojatost a nic víc než předpojatost
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 24. března. 2011 10:13 |
 |
|
Mám pocit, že jsem to tu někde psal, ale nemohu to najít ... Někde jsem četl, že to s Měsícem souvisí, ale trochu méně přímočaře. Houby rostou zhruba 2-3 týdny po děštích, a děště údajně z dlouhodobého porozování přichází výrazně častěji 2-3 týdny před úplňkem ... třeba je to tedy tak, že když Měsíc neodráží na Zemi sluneční paprsky, tak se atmosféra v noci výrazněji ohlazuje a tím snadněji kondezuje vodní pára v kapalinu, a tudíž více prší, a za 14 dní vyrostou houby, to je už měsíc v úplňku ... takže třeba tak nějak
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lůca
|
Zaslal: čt 24. března. 2011 10:34 |
 |
|
...třeba tak Anebo i jinak. Jak pravila moje lékařka při zapichování akupunkturních jehel: " To, že nevíme, jak to funguje, ještě neznamená, že to nefunguje." Jaký vliv má fáze měsíce na růst hub, vypozorované bohužel nemám, ale že má úplněk vliv na některé fyziologické funkce, jako zvýšená krvácivost, vylučování apod. , to ano. Pro Krakena: fotila jsem ho kolem deváté naprosto diletantským způsobem Ten snímek je něčím divný...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: čt 24. března. 2011 13:16 |
 |
|
Tošku se to popisuje tady http://www.doplnek.com/content/ma-uplnek-vliv-na-rust-hub , ale dole je to podle mě v komentářích slušně vyvráceno. Já si myslím, že pověra vznikla tak, že si lidé spojovali s růstem hub v noci větší světlo při úplňku. Jelikož ale houby nemají chlorofyl, tak by z tohoto důvodu úplněk mít vliv neměl.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lůca
|
Zaslal: čt 24. března. 2011 14:48 |
 |
|
Houby chlorofyl nemají, ale co jejich mykorrhizní kámoši? Odražený foton - taky foton a za jasných nocí se nějaký do pasti chytí... Jen tak uvažuju, třeba jsem mimo mísu, ale naši předkové byli všímavější a každá "pověra" vznikla na základě prosté empirické zkušenosti. Třeba to dnes už není pravda, jen kvůli světelnému znečištění.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: čt 24. března. 2011 16:39 |
 |
|
čt 24. března. 2011 13:48 Lůca napsal: |
Houby chlorofyl nemají, ale co jejich mykorrhizní kámoši? Odražený foton - taky foton a za jasných nocí se nějaký do pasti chytí... Jen tak uvažuju, třeba jsem mimo mísu, ale naši předkové byli všímavější a každá "pověra" vznikla na základě prosté empirické zkušenosti. Třeba to dnes už není pravda, jen kvůli světelnému znečištění. |
Srovnáme-li světelný tok při úplňku a při slunečném dni, je to nesmysl. http://cs.wikipedia.org/wiki/Intenzita_osv%C4%9Btlen%C3%AD
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|