Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ryzec pásovaný ?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tomomima

PříspěvekZaslal: po 16. července 2007 20:29
  Předmět: Ryzec pásovaný ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tento ryzec vyrostl v Chuchelském háji pod habrem, chuť značně palčivá, dle kruhatého klobouku a jamek na třeni mi to vychází na Lactarius zonarius...
Sbíráno v neděli 15.7.2007

115.1 kB    
IMG_zonaro2.jpg
   IMG_zonaro2.jpg

136.82 kB    
IMG_zonar3.jpg
   IMG_zonar3.jpg

Naposledy upravil tomomima dne čt 19. července 2007 12:09, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tomomima

PříspěvekZaslal: po 16. července 2007 20:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ještě jeden snímeček... nenechte se zmást tím dubovým listím, pouze jsem ho vyfotil opodál. Wink

113.24 kB    
IMG_zonar.jpg
   IMG_zonar.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 17. července 2007 8:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S ryzcema začínám ... asi je třeba nejprve si ujasnit kdo je Lactarius zonaroides (= Ryzec Bresadolův) ... a kdo ryzec pásovaný čili ryzec kruhatý (= Lactarius zonarius) ... více viz. http://www.damyko.info/Mykolog/LactariusWeb/SeznamRyzcu.htm

... no a pak ... L. zonarioides by měl růst ve vyšších polohách a v jehličnatých lesích ... středně velký druh (klobouk tak do 12 cm) ... viděl jsem ho jen na obrázcích ... tohle ale asi on nebude.

Na třetí fotce je vidět na kraji klobouku ochlupení. Také třeň je výrazně ďubkovaný ...

Na kruhatý mi to nevypadá ... řekl bych, že ten, co jsem onehdá našel byl světlejší ...

... možná se totálně znemožním Smile což mi nijak zvlášť nevadí Smile ... nemohl by to být obyčejný olysalý a oschlý ryzec kravský ? Shocked
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 18. července 2007 12:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přídám pár fotek tutově pásovaného
Bob: Přesunuto k druhu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
tomomima

PříspěvekZaslal: čt 19. července 2007 12:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Opravil jsem latinský název... zonarius , ne zonaroides... Ale kdyby to nebyl on , který jiný Confused ... Tu barevnost klobouku- světlejší nebo tmavější bych nebral jako důležité kriterium ..
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 19. července 2007 12:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nemohl by to být ten kravský?
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 19. července 2007 22:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi ne, zůstal bych u ryzce pásovaného
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 27. srpen 2007 9:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Všechno zpět ... je to ryzec ďubkovaný - Lactarius scrobiculatus ... včera jsem listoval knihou od M.T. Basso a je tam na obrázku přesně takovýto!!! Smile U něj sedí i to ochlupení okraje klobouku! na rozdíl od toho kruhatého.
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 27. srpen 2007 18:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, ryzec ďubkovaný je druh rostoucí v podhorských a horských smrčinách, ne v teplých dubohabřinách.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 29. srpen 2007 9:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jo no, ... ale ta podoba !!! Smile Máš tu knihu? Jestli né, tak ti ten obrázek nějak nascanuji ... jako přes kopírák!!!
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. srpen 2007 7:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Basso mám. Podoba tam trochu je. Asi by nám k určení pomohlo zbarvení mléka. To by jednoho potvrdilo (ďubkovaný- bílé, rychle žloutnoucí), druhého vyloučilo (pásovaný - bílé, neměné). Autor fota si náhodou nevzpomíná ?.
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. srpen 2007 8:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, cituji "Na třetí fotce je vidět na kraji klobouku ochlupení. Také třeň je výrazně ďubkovaný ... ", já bych řekl, že na té třetí fotce to co je vidět, jsou již lupeny sbíhající se na třeň, než ochlupení klobouku.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 30. srpen 2007 8:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

hmmm, když to tak píšeš, a já na to teď znovu koukám ... máš pravdu! Není to ochlupení.
tomomima

PříspěvekZaslal: st 05. září 2007 21:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přidávám další foto z Chuchle, měl by to být ten ryzec pásovaný (Lactarius zonarius), velmi hojně tam rostoucí pod habry především

131.53 kB    
IMG_5837a.jpg
   IMG_5837a.jpg
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 05. září 2007 22:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

moc pěkné foto ještě jsem neměl tu čest se sním potkat
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru