Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Callistosporium luteoolivaceum - penízovka olivová
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hercuus

PříspěvekZaslal: so 24. září 2011 23:09
  Předmět: Callistosporium luteoolivaceum - penízovka olivová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno 24.9.2011 v PR Čížov u Týnce nad Sázavou. 310 m.n.m.
8 plodnic rostoucích z pařezu, mnou již neurčitleného stromu. Smíšený slunný les s vzrostlými borovicemi 20%, vzrostlými habry 75%, a mladšími duby 5%. Plodnice na fotografiích (největší nalezená) 3 cm na výšku a klobouk 1 cm v průměru. Foceno na pařezu na kterém byly plodnice nalezeny. Za strašnou kvalitu fotek se omlouvám - musel jsem si vybrat mezi bleskem, ostrým přímým slunečním světlem, nebo zelenou tmou při zastínění...
Nejvíce mi to připomíná Kalichovku zlatolupennou, ale nechci toto jméno používat ani jako pracovní název Smile
Máte někdo nějaký nápad ?

178.24 kB    
blesk
DSC03693.JPG
   DSC03693.JPG

111.87 kB    
blesk
DSC03696.JPG
   DSC03696.JPG

102.02 kB    
ostré pímé sluneční světlo
DSC03698.JPG
   DSC03698.JPG

110.71 kB    
ostré přímé sluneční světlo
DSC03699.JPG
   DSC03699.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 25. září 2011 16:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Spíše Simocybe, viz nahuby.sk:
Simocybe centunculus

Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 25. září 2011 17:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to by mohla být ona, díky moc Vlkodlaku:)
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 26. září 2011 23:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Shocked No... To nebude Simocybe. Vzhledem k nadmořské výšce by se nabízely penízovky rodu Callistosporium (vyskytující se v horách i nižších polohách), ale zajímavé jsou ty připojené až náznakem sbíhavé lupeny. Prozatím mě tedy nenapadá nic lepšího než Callistosporium luteoolivaceum (často udávané na dřevě borovic). Zbyly tam ještě nějaké plodnice? Nemáš fotku plodnic v dospělejším stavu? Máš exsikát?
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 27. září 2011 2:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmm, konečně něco zajímavého. Smile
BTW tyhle Hydropus / Simocybe / Callistosporium / Fecalocybe a podobné potvory jdou zcela mimo mě. Jen jsem si zatipoval. Ostatně, k čemu jinému tu určovna je, že ano. Laughing

Hercuus

PříspěvekZaslal: út 27. září 2011 21:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Exsikát 1 plodnice mám, zítra maximálně pozítří se na lokalitě stavím omrknout situaci, ale v době nálezu jsem tam nechal růst asi 8 plodniček, sice nefotitelných (rostou v začínající dutině pařezu), ale byly tam Smile. Ten Simocybe co jsem koukal na fotky, tak mi souhlasila struktura třeně, ale neseděli mi moc ta barva a typ připojení lupenů. Pokusim se udělat lepší fotky, ale nic neslibuju. Tak ještě posílám onen přez ze kterého to rostlo. Takovýchto pařezů je na lokalitě víc, ale při sobotním hledání jsem je jinde neobjevil. Příště snad ano.

100.55 kB    
lokal.JPG
   lokal.JPG
Hercuus

PříspěvekZaslal: út 27. září 2011 22:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě dodávám, že dospělou plodnici vyfocenou nemám. Všechny nalezené byly mladé.. Koukal jsem na P. oivovou do Papouška a na fotky a ta by to taky mohla být, možná spíše než ta Simocybe, ale obávám se že ty mé plodnice nedorostou takových rozměrů jaké udává Papoušek.. uvidíme. Jinak kdyby se do budoucna potvrdila tato možnost, tak to byste mi udělali radost pánové Very Happy to by bylo druhý CRko v Přírodní rezervaci kterou monitoruji (mimochodem v ní i bydlim Smile)
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 28. září 2011 1:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já myslím, že Martinovo Callistosporium je trefa.
Hercuus

PříspěvekZaslal: st 28. září 2011 21:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže situace k 28.9.2011 ráno je dobrá. Našel jsem 5 plodnic z toho 3 jsou čerstvý, 1 je dost pokroucená a 1 sesychá. Velikostně zatím nepřekročili rozměry té z prvního příspěvku. Co se týče toho pařezu, tak je to na 100% pařez Borovice lesní, takže tím by se ještě víc potvrdil Martinův odhad. Na lokalitě je cca 40 takovýchto pařezů, ale zatím pouze jeden "plodný" Smile
Další kontrola proběhne nejspíš v pátek odpoledne.

148.92 kB    
DSC03742.JPG
   DSC03742.JPG

166.57 kB    
DSC03740.JPG
   DSC03740.JPG
Hercuus

PříspěvekZaslal: so 01. října 2011 17:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kontrola 1.10.2011 odpoledne.
Z již známého pařezu jsem odebral jednu pokroucenou plodnici do exsikátu, 1 plodnice seschla a 1 plodnice vyrazila nová, takže stav je takovýto : Celkem 5 plodnic - 2 plodnice seschlé, 1 mladá plodnice ( 5mm vysoká ) a 2 plodnice v čerstvém stavu ( 20 a 30 mm vysoké).
(Plodnice vyrůstají jak ze strany trouchnivějícího pařezu, tak z trouchnivějících dutin v řezné ploše pařezu.)
Plodnice byly nalezeny i na novém pařezu, opět borovém, vzdáleném cca 15 metrů od prvního pařezu. (Plodnice vyrůstají buď ze strany trouchnivějícího pařezu u báze pařezu, nebo z odpadlých zbytků tohoto ztrouchnivělého dřeva poblíž pařezu ( do 15 cm od báze pařezu)).
Nalezeno 5 plodnic (od 3 do 15mm na výšku), ale růstuschopných jsou pouze 4 plodnice (1 plodnici odpadl klobouk).
Z odebrané plodnice jsem se pokoušel určit vůni a chuť. Přijde mi celkem složité tyto vlastnosti popsat, ale pokusím se Smile
Takže chuť mi přišla taková zvláštní, jakoby malinko hořká, ale nepálivá. Mě osobně trochu nepříjemná. Co se týče vůně, tak mi to připadlo jako kdybych přišel někam do zverimexu a ucítil všemožnou směs granulí a zvířat, nebo jako když se čistí použitá podestýlka v kleci pro papouška.
Makroskopicky si myslím, že by to opravdu mohla být Penízovka olivová - Callistosporium fulvoolivaceus, jak řekl Martin Kříž, ale chtělo by to zmikroskopovat. Proto se ptám, zda-li někdo má klíče k tomuto rodu a jestli by byl ochotný se na ní podívat ? Smile
Mnou nalezené plodnice se makroskopicky shodují s těmito: http://www.pilzforum.eu/board/thema-gelbblaettriger-scheinruebling

151.24 kB    
plodnice z pařezu č. 1
DSC03833.JPG
   DSC03833.JPG

91.18 kB    
pokus o detail struktury třeně, foceno přes lupu s 15-ti násobným přiblížením
DSC03834.JPG
   DSC03834.JPG

137.61 kB    
Plodnice sebraná do exsikátu z pařezu č. 1
DSC03838.JPG
   DSC03838.JPG

161.22 kB    
Pařez č. 2 a plodnice na něm rostoucí
DSC03814.JPG
   DSC03814.JPG
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 08. července 2012 23:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak plodničky začínají opět po roce vylézat. Zatím jsou to jenom špendlíkové hlavičky, ale i tak z nich mám radost. V té dutině pařezu se to dost mizerně fotí Smile. Celkem raší 5 plodnic.

122.12 kB    
Největší nalezená plodnice - klobouk v průměru 2mm
Okolí Týnce nad Sázavou
IMG_4095.JPG
   IMG_4095.JPG

96.79 kB    
tato nemá ještě ani milimetr
IMG_4097.JPG
   IMG_4097.JPG
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 19. července 2012 21:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě tu někdo dluží zprávu o mikroskopické analýze... Embarassed
Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 19. července 2012 21:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A mikroskopická analýza už proběhla a zapomněl ses ozvat s výsledkem, nebo ještě nebyl čas na mikroskopii ? Smile
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 19. července 2012 21:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Za B...
Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 19. července 2012 21:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To nevadí, já jsem s tím i počítal, že to nebude hned, jen by byla podle mě škoda je neurčit Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru