Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ryzec - sekce Uvidi, podsekce Uvidini
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 11. září 2007 21:39
  Předmět: Ryzec - sekce Uvidi, podsekce Uvidini
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tendle druh mně pěkně motá hlavu.

126.12 kB    
11.9.2007 - Železné hory - PR Krkanka
Ryzec.jpg
   Ryzec.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 11. září 2007 22:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pod jakými stromy rostl?
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 12. září 2007 0:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá dost jako trivialis, ale to by asi Radek odhalil...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 12. září 2007 8:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nějaké další info? mléko a tak?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 12. září 2007 22:14
  Předmět: Re: Ryzec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera večer jsem neměl moc času (časný budíček), pokračuji dnes. Ryzec rostl na okraji řeky Chrudimky v PR Krkanka pod dubem, habrem, smrkem a olší. Mléko bílé, hojné, dužnina a pokožka třeně po poranění fialoví. Podle klíče se dostáváme do sekce Uvidi, podsekce Uvidini. Když vynecháme druhy rostoucí v alpinském pásmu a L.cistophilus jako jihoevropský, zůstane nám L.violascens, L.luridus, L.uvidus (až jsem to de bez problémů. Zde nastávají). Musím vše přeložit a porovnat. Už teď seveřani píší: mikro znaky dobře rozeznatelné pod mikroskopem jen u čerstvých položek. Neomylně jsem ho hned usušil. Byl dost promočený vodou.

119.1 kB    
ryzec_01.jpg
   ryzec_01.jpg

118.24 kB    
ryzec_02.jpg
   ryzec_02.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 13. září 2007 8:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, jsem napnutý !!!! Klíč doplním o tuto sekci do konce 21.9.2007
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 17. září 2007 13:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když jdu tím klíčem Neuhoffa tak ... Lactarius violascens (Otto) Fr. - Ryzec fialovějící ???
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 17. září 2007 19:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tento druh jsem nalezl včera již třetím rokem v řadě, a s určením jsem se dostal do stejných míst. Laughing Laughing To je tak, když tomu člověk obětuje pár minut a pak jde od toho. Laughing
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 17. září 2007 22:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A co ekologie, Martine? Já jsem něco takového sbíral v dubohabřině s lipou před šesti lety, nevím tak úplně jak tomu říkat...
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 17. září 2007 22:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po září 17, 2007 10:15 pm Tuřín napsal:
A co ekologie, Martine?

Víceméně jak píše Radek - smíšený porost. U mě konkrétně olše, bříza, osika a smrk. Včera na jiné lokalitě i s dubem a habrem. Na té první lokalitě rostl spolu s Cortinarius violaceus.
Jinak mám v ruce jednu čerstvou plodnici, nechceš něco akčně zjistit? Laughing
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. září 2007 14:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Svůj tip beru zpět ... u řeky se typicky vyskytuje ryzec vodnatý a v suchých listnáčích fialovějící ... kéž by taková informace byla dostatečná. Po včerejším pročtení všech knih co mám - typuji na ten vodnatý.
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. září 2007 16:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, chce tomu věnovat víc času. Čekám jestli nevyrostou nové čerstvé plodnice. Podle popisů to nebude L.luridus (menší, dubobabřiny). Zůstávají L.uvidus a L.violascens. Vše je tak půl na půl (popis i ekologie). Rozdíly: pokožka klobouku (jen u čerstvých plodnic), chuť mléka a dužniny, výška ornamentiky výtrusů (to asi rozhodne).
Ta ekologie u L.violascens (dubohabřina na vápnitých půdách) se na té lokalitě může vyskytovat. Ale může platit i vlhký okraj řeky Crudimky (platí pro L.uvidus).
Joska

PříspěvekZaslal: út 18. září 2007 16:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 17. září 2007 13:38 Bob napsal:
Když jdu tím klíčem Neuhoffa tak ... Lactarius violascens (Otto) Fr. - Ryzec fialovějící ???

Za klíč k určování ryzců díky! Dodnes ryzce prostě neznám a proto je raději nesbírám, a to si troufám říci, že sbírám i spoustu "prašivek", kterým se jiní raději vyhnou (v lepším případě, ty horší případy, tj. rozkopání apod. mě obvykle přivádí k záchvatům bezmocné zuřivosti).

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 18. září 2007 20:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pro mě to na lokalitě byl L. uvidus. Při konfrontaci s literaturou jsem začal poněkud váhat, a nakonec to stále pokládám za L. uvidus, ovšem s jistou dávkou nejistoty. Smile
Co mohu ještě dodat - chuť dužniny nahořklá, klobouk je (především u okraje) evidentně pásovaný...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 19. září 2007 11:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine, v literatuře se převážně vyskutuje, že fialovějící je evidentně pásovaný ... takže, ten tvůj bych asi s jistou dávkou pochybností bral jako fialovějící Smile Laughing Laughing Nechceš vidět aquizonatus? Wink

Josko, zkoušej sledovat téma rodu Lactarius ve fóru Klíč ... tam přenáším veškeré informace na které narazím Wink LactariusWeb byl pilotní projekt při rozjezdu DAMyka ... již je překonán Smile a bude zrušen Sad
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru