Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 0:16 Předmět: Šťavnatka |
 |
|
Mám tu jednu Šťavnatku z 18.11.2012 se kterou si tak trochu lámu hlavu .
Nalezena v Českém krasu v jedné známější bučině na vápencovém podloží. Když jsem plodnice našel, nejprve jsem si myslel, že by se mohlo jednat o Šťavnatku nažloutlou - Hygrophorus discoxanthus, o nějaké drobnější plodnice, i když tento druh znám pouze z literatury. Pak jsem použil na různé části plodnice KOH a čekal jak zareagují. Je pravda, že jsem si to KOH kdovíjak namíchal. Asi po 5-ti minutách byla reakce na pokožce klobouku velmi slabá a malinko zežloutla. Reakce na třeni a dužnině prakticky nulová. Tak si myslím, že tento druh to nebude. Potom jsem doma zkoumal co by mohla být zač a vylezli mi 3 pravděpodobnější kandidáti. Š. Lindtnerova - H. lindtneri, Š. jednobarvá - H. unicolor, která je dnes tuším spojována s předchozím druhem jako synonymum a můj nejpravděpodobnější kandidát je Š. narudlá - H. leucophaeus.
Šťavnatka žíhaná - Hygrophorus arbustivus to podle mě není a fotky, co jsou na slovácích zařazené v atlasu jako H. arbustivus jsou myslím nedůvěryhodné.
No a chci se zeptat, jestli se někdo z vás při podzimních toulkách Krasem již s takovýmito plodnicemi na podobných místech setkal, případně jestli je nemá náhodou určené, nebo jestli nemá nějaký lepší nápad
Jinak ještě k plodnicím: plodnice cca 2cm klobouk, 6cm vysoká. Dužnina bez vůně a chuti
|
145.36 kB |
 |
|
 |
|
avnatka narudlá 1b.JPG |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tuřín Čestný člen

|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 18:35 |
 |
|
No podle některých autorů je to všecko jedno a totéž. Každopádně něco z H.lindtneri s.l. - v širším smyslu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 19:38 |
 |
|
Díky Tuříne, mám obavu, že se budu muset poohlédnout po nějaké propracovanější literatuře některých mě oblíbených rodů, abych byl taky o trochu chytřejší :d
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 20:54 |
 |
|
Pokud máš rád Hygrophorus, tak existuje docela dobrá italská monografie od Candussa z edice Fungi Europaei aktuálně za 65 euro.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 21:56 |
 |
|
Hygrophorus patří mezi mých asi 6 nejoblíbenějších rodů společně s Hygrocybe, Entoloma, Pluteus, Helvella, Lepiota a taky mám rád i další rody. No a to bych se pak mohl klidně stát nesmrtelným rentierem a nebude problém se všechny naučit
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 22:03 |
 |
|
No Lepiota i Entoloma vyšly též v edici Fungi Europaei
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 22:11 |
 |
|
Vida, tak to už to mám cirka za 200 chechtáků , to ze mě doma radost mít nebudou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|