Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Coprinus atramentarius - Hnojník inkoustový
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 28. října 2010 21:33
  Předmět: Coprinus atramentarius - Hnojník inkoustový
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnešní nález z Valašského Meziříčí. Rostl na louce v těsné blízkosti ztrouchnivělého pařezu snad osiky nebo břízy (? - v okolí jich několik bylo). Kousek dál byly ještě další 3 ex., ale jejich fotku jsem máznul, tak se s ní raději nechlubím. JGLN

66.29 kB    
Coprinus atramentarius - Hnojník inkoustový
DSC06320L.jpg
   DSC06320L.jpg

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 29. října 2010 4:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vlevo dole nějaká kržatka. Čím to fotíš? Ptám se proto, že mě zajímá, jestli granularitu způsobuje mobil, nebo až pozdější zpracování v PC.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 13. listopadu 2010 23:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 29. října 2010 3:33 Vlkodlak napsal:
Vlevo dole nějaká kržatka. Čím to fotíš? Ptám se proto, že mě zajímá, jestli granularitu způsobuje mobil, nebo až pozdější zpracování v PC.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 26. listopadu 2010 0:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha, moje odpověď se plně nezobrazila. Asi jsem (jak se mi to občas povede) cosi zmáčknul a ... dopadlo to jinak, než jsem zamýšlel.
Vlkodlaku, fotím aparátem Sony DSCH50 (s objektivem Karl Cais Jena). Ta granulita na té houbičce mohla trošku být a možná jsem ji kapku zvýraznil na PC v programu Zoner - tzv. Gausovské doostření. Toto doostření dělá na fotce takové jakoby "myší hovínka" neboli "rejži". Vyniká to, když si tu fotku zvětšíš. Je to vlastně struktura povrchu, která se nazývá velvet. Máš-li zkušenosti z černobílou fotografií (a předpokládám, že ano), tak se prodávaly fotopapíry matné hladké nebo se strukturou povrchu rastr a velvet. JGLN.

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 26. listopadu 2010 1:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za vysvětlení. S focením jsem si počkal na dobu, kdy přišly relativně levné digitální zrcadlovky se slušným rozlišením. Klasika mě nezajímá.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 04. prosince 2010 23:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vlkodlaku, zdravím tě, Já jsem možná tak trochu jako ty. Když jsem začal přemýšlet o digitálu, tak jsem (ne že bych to bral jako chybu, spíše by to bylo plus, ale zase otázka ceny) přemýšlel o té střední cestě: ne nějaký úplně laciný, ale na drahý nemám. Tak jsem zvolil tento, protože je to taková ta, podle mne, "střední cesta". Sony je firma celkově dobrá v elektronice a objektivy Carl Caiss Jena jsou špičkové a navíc mám s nimi velice dobré zkušenosti, protože jsem dlouhá léta fotil aparátem Praktica MTL 5, která měla objektiv Pancolar (několik snímkú z tohoto jsem si nechal zvětšit na velikost fotky 30x45 cm), což je asi nejlepší objektiv od této firmy a asi i v celosvětovém měřítku (tzv. objektivy Gaussova typu).
Tady u toho Soňáku mám objektiv Vario Tessar s rozsahem ZOOMu (převedeno na klasickou analogovou kinofilmovou zrcadlovku) 28 - 475 mm, což znamená asi 15ti násobný rozsah ZOOMu. Česky řečeno: od širokoúhlého po teleobjektiv. Což je věc, která mi v rámci mých možností maximálně vyhovuje.
Krásné dny přeje
JGLN.

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 05. prosince 2010 14:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Určitě je to dobrý foťák z kategorie lepších ultrazoomů. Zrcadlovka je ovšem zrcadlovka. Smile Tady podle popisu chybí RAW a u objektivu s takto širokým rozsahem jsou určitě větší optické vady než u menších rozsahů pro (D)SLR, nemluvě o makroobjektivu s pevným ohniskem.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 11. prosince 2010 23:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím tě, Vlkodlaku,
s tím ultrazoomem máš pravdu, že se více projevují některé optické vady (např. při focení zblízka tzv. soudkovitost), ale myslím si, že konkrétně zde, pro focení hub to nemusí být až tak moc velká vada, protože jak sám víš, tak tvary plodnic jsou i v rámci jednoho druhu hodně variabilní. Prakticky by se dalo říci, že najít 2 úplně shodné exempláře jednoho druhu je skoro nemožné.
Ještě k tomu mému Soňáku: Také je to zrcadlovka. Já jsem začínal fotit, dneska by se řeklo kompaktem, ruským Smena 8M ve svých 16ti letech. Po vojně jsem si koupil Prakticu MTL 5 - zrcadlovka. A s tou jsem fotil snad 25 let. Akorát jsem mezitím koupil tělo MTL 3, protože MTL 5 "odešlo do věčných lovišť". Následoval NIKON D 65. Takže když jsem se potom rozhodoval o digitálu, tak jsem chtěl též zrcadlovku. A SONY DSCH50 vyhrála. Samozřejmě, že na Nikony a Canony nemá. Ale řeknu ti, že bych dneska asi neměnil. Ono bude pravdou to, že mezi fotografy jsou foťáky zn. Sony téměř neznámé. Já to ovšem neberu jako vadu. Samozřejmě, že co člověk to názor.

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 13. prosince 2010 0:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ono je to nakonec jedno, čím člověk fotí, hlavně že fotí. Jinak tento Sony není zrcadlovka.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 19. prosince 2010 1:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nebudu ti vyvracet tvůj názor. To by byla diskuze na jiné téma, které sem nepřísluší. Ale je faktem, že firma Sony vyrábí i zrcadlovky.

PříspěvekZaslal: ne 12. prosince 2010 23:28 Předmět:
Ono je to nakonec jedno, čím člověk fotí, hlavně že fotí...

S tím souhlasím. Jenom já osobně nechci "hlavně fotit", já chci i to, aby mé fotky něco dokázaly říci i otatním. Nechci jenom "cvakat spoušť"!
I proto jsem se přihlásil sem na Damyko, že očekávám kritiku svých úlovků i kvality focení. A děkuji ti, že mi to říkáš naostro. To je totiž ta nejlepší škola. Je mi jasné, že asi dost mých fotek nedosahuje té kvality, jakou si kdo představuje. Budu se snažit na sobě pracovat. Zdraví JGLN.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 19. prosince 2010 14:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Pokud chceš kritiku fotky, tak jí dej do Fotoradny a napiš tam, že chceš kritiku, neb ostatní fóra jsou o houbách. Ve fotoradně to naopak na požádání dostaneš navostro Smile Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 20. prosince 2010 17:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jinak bacha na mě, teoreticky mám zmáknutý všechno a jsem chytrej jak rádio. Laughing
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 23. prosince 2010 22:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 20. prosince 2010 16:17 Vlkodlak napsal:
Jinak bacha na mě, teoreticky mám zmáknutý všechno a jsem chytrej jak rádio. Laughing

Paráda! A, Vlkodlaku, tím rádiem myslíš Rádio Jerevan?

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 24. prosince 2010 0:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 23. prosince 2010 21:09 Jiří Novák napsal:
po 20. prosince 2010 16:17 Vlkodlak napsal:

Paráda! A, Vlkodlaku, tím rádiem myslíš Rádio Jerevan?

Jo, noční vysílání!

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru