Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: pá 29. října 2010 4:33 |
 |
|
Vlevo dole nějaká kržatka. Čím to fotíš? Ptám se proto, že mě zajímá, jestli granularitu způsobuje mobil, nebo až pozdější zpracování v PC.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: so 13. listopadu 2010 23:45 |
 |
|
pá 29. října 2010 3:33 Vlkodlak napsal: |
Vlevo dole nějaká kržatka. Čím to fotíš? Ptám se proto, že mě zajímá, jestli granularitu způsobuje mobil, nebo až pozdější zpracování v PC. |
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: pá 26. listopadu 2010 0:58 |
 |
|
Aha, moje odpověď se plně nezobrazila. Asi jsem (jak se mi to občas povede) cosi zmáčknul a ... dopadlo to jinak, než jsem zamýšlel.
Vlkodlaku, fotím aparátem Sony DSCH50 (s objektivem Karl Cais Jena). Ta granulita na té houbičce mohla trošku být a možná jsem ji kapku zvýraznil na PC v programu Zoner - tzv. Gausovské doostření. Toto doostření dělá na fotce takové jakoby "myší hovínka" neboli "rejži". Vyniká to, když si tu fotku zvětšíš. Je to vlastně struktura povrchu, která se nazývá velvet. Máš-li zkušenosti z černobílou fotografií (a předpokládám, že ano), tak se prodávaly fotopapíry matné hladké nebo se strukturou povrchu rastr a velvet. JGLN.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: pá 26. listopadu 2010 1:36 |
 |
|
Díky za vysvětlení. S focením jsem si počkal na dobu, kdy přišly relativně levné digitální zrcadlovky se slušným rozlišením. Klasika mě nezajímá.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: so 04. prosince 2010 23:32 |
 |
|
Vlkodlaku, zdravím tě, Já jsem možná tak trochu jako ty. Když jsem začal přemýšlet o digitálu, tak jsem (ne že bych to bral jako chybu, spíše by to bylo plus, ale zase otázka ceny) přemýšlel o té střední cestě: ne nějaký úplně laciný, ale na drahý nemám. Tak jsem zvolil tento, protože je to taková ta, podle mne, "střední cesta". Sony je firma celkově dobrá v elektronice a objektivy Carl Caiss Jena jsou špičkové a navíc mám s nimi velice dobré zkušenosti, protože jsem dlouhá léta fotil aparátem Praktica MTL 5, která měla objektiv Pancolar (několik snímkú z tohoto jsem si nechal zvětšit na velikost fotky 30x45 cm), což je asi nejlepší objektiv od této firmy a asi i v celosvětovém měřítku (tzv. objektivy Gaussova typu).
Tady u toho Soňáku mám objektiv Vario Tessar s rozsahem ZOOMu (převedeno na klasickou analogovou kinofilmovou zrcadlovku) 28 - 475 mm, což znamená asi 15ti násobný rozsah ZOOMu. Česky řečeno: od širokoúhlého po teleobjektiv. Což je věc, která mi v rámci mých možností maximálně vyhovuje.
Krásné dny přeje
JGLN.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: ne 05. prosince 2010 14:20 |
 |
|
Určitě je to dobrý foťák z kategorie lepších ultrazoomů. Zrcadlovka je ovšem zrcadlovka. Tady podle popisu chybí RAW a u objektivu s takto širokým rozsahem jsou určitě větší optické vady než u menších rozsahů pro (D)SLR, nemluvě o makroobjektivu s pevným ohniskem.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: so 11. prosince 2010 23:20 |
 |
|
Zdravím tě, Vlkodlaku,
s tím ultrazoomem máš pravdu, že se více projevují některé optické vady (např. při focení zblízka tzv. soudkovitost), ale myslím si, že konkrétně zde, pro focení hub to nemusí být až tak moc velká vada, protože jak sám víš, tak tvary plodnic jsou i v rámci jednoho druhu hodně variabilní. Prakticky by se dalo říci, že najít 2 úplně shodné exempláře jednoho druhu je skoro nemožné.
Ještě k tomu mému Soňáku: Také je to zrcadlovka. Já jsem začínal fotit, dneska by se řeklo kompaktem, ruským Smena 8M ve svých 16ti letech. Po vojně jsem si koupil Prakticu MTL 5 - zrcadlovka. A s tou jsem fotil snad 25 let. Akorát jsem mezitím koupil tělo MTL 3, protože MTL 5 "odešlo do věčných lovišť". Následoval NIKON D 65. Takže když jsem se potom rozhodoval o digitálu, tak jsem chtěl též zrcadlovku. A SONY DSCH50 vyhrála. Samozřejmě, že na Nikony a Canony nemá. Ale řeknu ti, že bych dneska asi neměnil. Ono bude pravdou to, že mezi fotografy jsou foťáky zn. Sony téměř neznámé. Já to ovšem neberu jako vadu. Samozřejmě, že co člověk to názor.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: po 13. prosince 2010 0:28 |
 |
|
Ono je to nakonec jedno, čím člověk fotí, hlavně že fotí. Jinak tento Sony není zrcadlovka.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: ne 19. prosince 2010 1:05 |
 |
|
Nebudu ti vyvracet tvůj názor. To by byla diskuze na jiné téma, které sem nepřísluší. Ale je faktem, že firma Sony vyrábí i zrcadlovky.
PříspěvekZaslal: ne 12. prosince 2010 23:28 Předmět:
Ono je to nakonec jedno, čím člověk fotí, hlavně že fotí...
S tím souhlasím. Jenom já osobně nechci "hlavně fotit", já chci i to, aby mé fotky něco dokázaly říci i otatním. Nechci jenom "cvakat spoušť"!
I proto jsem se přihlásil sem na Damyko, že očekávám kritiku svých úlovků i kvality focení. A děkuji ti, že mi to říkáš naostro. To je totiž ta nejlepší škola. Je mi jasné, že asi dost mých fotek nedosahuje té kvality, jakou si kdo představuje. Budu se snažit na sobě pracovat. Zdraví JGLN.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 19. prosince 2010 14:02 |
 |
|
Pokud chceš kritiku fotky, tak jí dej do Fotoradny a napiš tam, že chceš kritiku, neb ostatní fóra jsou o houbách. Ve fotoradně to naopak na požádání dostaneš navostro
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: po 20. prosince 2010 17:17 |
 |
|
Jinak bacha na mě, teoreticky mám zmáknutý všechno a jsem chytrej jak rádio.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: čt 23. prosince 2010 22:09 |
 |
|
po 20. prosince 2010 16:17 Vlkodlak napsal: |
Jinak bacha na mě, teoreticky mám zmáknutý všechno a jsem chytrej jak rádio.  |
Paráda! A, Vlkodlaku, tím rádiem myslíš Rádio Jerevan?
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: pá 24. prosince 2010 0:26 |
 |
|
čt 23. prosince 2010 21:09 Jiří Novák napsal: |