Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
z parku
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Peregrin
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 17:03
  Předmět: z parku
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím, mám tu další dva úlovky z parku a opět nevím, jestli se můžou jíst, nebo ne. Ta druhá byla dost křehká, jestli to v určení nějak pomůže. Předem díky za odpovědi.

185.85 kB    
01.jpg
   01.jpg

182.99 kB    
02.jpg
   02.jpg

153.02 kB    
03.jpg
   03.jpg

114.81 kB    
04.jpg
   04.jpg
wenca

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 17:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

první je určitě čechratka podvinutá, jedna z nejběžnějších hub v této době a určitě nejíst!!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Peregrin
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 17:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Škoda, hned mi bylo podezřelé, že je jí všude plno, i v lese, a nikdo ji nesbírá. Každopádně díky. A ta druhá nevíte, co by mohla být zač?
wenca

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 17:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ta druhá mi připomíná třeba šupinovku šedohlínovou, ale ať se vyjádří ještě někdo jiný, je to je tip.... některé houby se dají jen podle fotografie těžce určit, některé se podle fotografie nedají určit vůbec....

ale jedna zásada: nikdy nejíst houbu, kterou vám někdo určí jen na základě fotografie!!! Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Peregrin
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 17:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže myslíte, že bych neměl jíst ani tu, co jsem dával k určení v předchozím tématu? Jsem se díval do atlasů a fakt to vypadá na tu bedlu zardělou. Pro jistotu jsem si ještě prošel, s čím se dá zaměnit, porovnal jsem ji a připadlo mi bezpečné ji jíst. Vlastně jsem se zrovna chystal si skočit pro vajíčka a cibuli na smaženici... Myslíte teda, že bych ji radši jíst neměl? Já totiž žádného zkušeného houbaře, s kterým bych se mohl poradit neznám, tak jsem se chtěl naučit sbírat podle atlasů, fotek a takovýchto fór.
wenca

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 17:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

NE!!!

Samozřejmě pokud dáte k určení nějaký hřib, tak po jeho určení ho sníst můžete, ale s lupenatými houbami bych byl opatrnější.

Ono totiž kolikrát si člověk myslí, že po porovnání s jinými houbami v atlase to nemůže být nic jiného - jenže zas je otázka, jaký člověk používá atlas - pokud vlastníte třeba jen nějaký malý kapesní, tak tam obvykle bývá vyobrazen jen zlomek hub z těch, které je možno najít v naší přírodě....

a vy potom, pokud jste (zatím) neznalý houbař, můžete snadno třeba tuhle bedlu zardělou klidně zaměnit s nějakou ze smrtelně jedovatých bílých muchomůrek

nejdůležitější je nejdříve dostat houbu tzv. do oka, což trvá třeba několik let....jiná cesta není...a něco zkoušet by se nemuselo vyplatit
Peregrin
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 18:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Škoda, že houbařská poradna v Brně funguje jenom v pondělí a v úterý - bych jim to tam zitra zanesl, ale takhle mi to do příštího týdne v ledničce nevydrží. Tak já to teda všechno radši vyhodím - nebudu zbytečně riskovat. V každém případě děkuju za vaše rady.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 18:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 16. října 2012 16:32 wenca napsal:
ta druhá mi připomíná třeba šupinovku šedohlínovou

Mně taky, ale z téhle fotky se těžko něco určuje přesně. Nicméně, jak radí Wenca, určitě nic neznámého nejíst!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru