Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Peregrin Anonymní
|
Zaslal: út 16. října 2012 17:03 Předmět: z parku |
 |
|
Zdravím, mám tu další dva úlovky z parku a opět nevím, jestli se můžou jíst, nebo ne. Ta druhá byla dost křehká, jestli to v určení nějak pomůže. Předem díky za odpovědi.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: út 16. října 2012 17:10 |
 |
|
první je určitě čechratka podvinutá, jedna z nejběžnějších hub v této době a určitě nejíst!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Peregrin Anonymní
|
Zaslal: út 16. října 2012 17:21 |
 |
|
Škoda, hned mi bylo podezřelé, že je jí všude plno, i v lese, a nikdo ji nesbírá. Každopádně díky. A ta druhá nevíte, co by mohla být zač?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: út 16. října 2012 17:32 |
 |
|
ta druhá mi připomíná třeba šupinovku šedohlínovou, ale ať se vyjádří ještě někdo jiný, je to je tip.... některé houby se dají jen podle fotografie těžce určit, některé se podle fotografie nedají určit vůbec....
ale jedna zásada: nikdy nejíst houbu, kterou vám někdo určí jen na základě fotografie!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Peregrin Anonymní
|
Zaslal: út 16. října 2012 17:44 |
 |
|
Takže myslíte, že bych neměl jíst ani tu, co jsem dával k určení v předchozím tématu? Jsem se díval do atlasů a fakt to vypadá na tu bedlu zardělou. Pro jistotu jsem si ještě prošel, s čím se dá zaměnit, porovnal jsem ji a připadlo mi bezpečné ji jíst. Vlastně jsem se zrovna chystal si skočit pro vajíčka a cibuli na smaženici... Myslíte teda, že bych ji radši jíst neměl? Já totiž žádného zkušeného houbaře, s kterým bych se mohl poradit neznám, tak jsem se chtěl naučit sbírat podle atlasů, fotek a takovýchto fór.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: út 16. října 2012 17:59 |
 |
|
NE!!!
Samozřejmě pokud dáte k určení nějaký hřib, tak po jeho určení ho sníst můžete, ale s lupenatými houbami bych byl opatrnější.
Ono totiž kolikrát si člověk myslí, že po porovnání s jinými houbami v atlase to nemůže být nic jiného - jenže zas je otázka, jaký člověk používá atlas - pokud vlastníte třeba jen nějaký malý kapesní, tak tam obvykle bývá vyobrazen jen zlomek hub z těch, které je možno najít v naší přírodě....
a vy potom, pokud jste (zatím) neznalý houbař, můžete snadno třeba tuhle bedlu zardělou klidně zaměnit s nějakou ze smrtelně jedovatých bílých muchomůrek
nejdůležitější je nejdříve dostat houbu tzv. do oka, což trvá třeba několik let....jiná cesta není...a něco zkoušet by se nemuselo vyplatit
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Peregrin Anonymní
|
Zaslal: út 16. října 2012 18:08 |
 |
|
Škoda, že houbařská poradna v Brně funguje jenom v pondělí a v úterý - bych jim to tam zitra zanesl, ale takhle mi to do příštího týdne v ledničce nevydrží. Tak já to teda všechno radši vyhodím - nebudu zbytečně riskovat. V každém případě děkuju za vaše rady.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 16. října 2012 18:46 |
 |
|
út 16. října 2012 16:32 wenca napsal: |
ta druhá mi připomíná třeba šupinovku šedohlínovou |
Mně taky, ale z téhle fotky se těžko něco určuje přesně. Nicméně, jak radí Wenca, určitě nic neznámého nejíst!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|