Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ascocoryne cylichnium - Čihovitka větší
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Baba Jaga
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 13. října 2007 16:51
  Předmět: Ascocoryne cylichnium - Čihovitka větší
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můžou, a asi to i budou obě stádia. Jestli můžou růst dva druhy společně nevím, protože A. sarcoides v pohlavním stádiu jsem nikdy nenašel. Všechny pohlavní stádia rodu Ascocoryne, které jsem našel za posledních 10 let se mi vždy ukázaly jako cylichnium. U pohlavních stádií je jejich rozlišení pod mikroskopem jednoduché, ale u nepohlavních stádií vůbec netuším podle čeho bych je od sebe rozlišil, a docela by mě to i zajímalo. Makroskopicky se pak můžou jevit úplně stejně.

172.38 kB    
Ascocoryne cylichnium.jpg
   Ascocoryne cylichnium.jpg

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 04. listopadu 2007 22:43
  Předmět: Ascocoryne cylichnium - Čihovitka větší
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslim že by se mohlo jednat o Čihovitku větší - zítra to strčim pod mikroskop. Dnes už mikroskopovat nebudu jelikož při přípravě preparátu jsem si bodnul jehlu s roztokem Lactophenol cotton blue do prstu tak šikovně, že jsem 20 min nevěděl že ho mám....a dalších 40 min to pro změnu bolelo jak čert. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Navíc jsem tim sajrajtem polil koberec, takže až to uvidí žena tak o sobě 20 min nebudu vědět kompletně... Confused

181.06 kB    
na pařezu dubu - okolí Kladna 3.11.2007
cihovitka.jpg
   cihovitka.jpg

Naposledy upravil Jirka Kohl dne ne 11. listopadu 2007 19:05, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 05. listopadu 2007 11:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Ale fotka je skvělá !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 11. listopadu 2007 19:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem se k tomu dnes konečně dostal. Tentokrát bez úrazu či jiné nehody při mikroskopování jsem zjistil, že se jedná opravdu o Čihovitku větší. Velikost výtrusů byla 24 - 27 mikro, široké 3,5 - 5,5 mikro, některé na konci zakroucené, všechny přehrádkované nějčastěji 4 přehrádkami.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru