Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Problém: Vibrace soustavy a pohybová neostrost
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 9:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám problémy s pohybovou neostrostí Sad Nějaký nápad jak elegantně vyřešit, jestli je to sestavou, umístěním stroje nebo preparátem? Nějaké nápady mám, ale obvykle nejsou z nejlepších Smile

Zkusil jsem hýbat s ISO, abych zmrazil pohyb ... to se podařilo až při časech pod 1/250 - viz obrázek. Jenže to už jsem na ISO 800 !!! Sice mi to nijak zvlášť nešumí, ale když bude méně světla, tak si necvaknu ani při ISO 3200 Sad Mám problém Sad

198.33 kB    
pohybová neostrost ... Čím je to čím?
SporesMotion.jpg
   SporesMotion.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 9:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

14. května 07, 9:21 Bob napsal:
Mám problémy s pohybovou neostrostí Sad Nějaký nápad jak elegantně vyřešit, jestli je to sestavou, umístěním stroje nebo preparátem? Nějaké nápady mám, ale obvykle nejsou z nejlepších Smile

Zkusil jsem hýbat s ISO, abych zmrazil pohyb ... to se podařilo až při časech pod 1/250 - viz obrázek. Jenže to už jsem na ISO 800 !!! Sice mi to nijak zvlášť nešumí, ale když bude méně světla, tak si necvaknu ani při ISO 3200 Sad Mám problém Sad

S pohybem objektů v preparátu se setkává každý, kdo alespoň na chvíli vážněji hledí do oné trubky. Ten pohyb je úplně přirozený a nedá se nijak direktivně zakázat Laughing, jde ho jenom omezit. Mi se, jak jsem tu již několikrát uváděl, osvědčilo zahuštění média a přídavek surfaktantu.

Nicméně jednotný pohyb takového velkého shluku výtrusů je dost zvláštní. Máš mikr. na dostatečně stabilním stole a je deska toho stolu horizontální ?

Jen tak pro zajímavost - stůl pod konfokální mikr. má zabudovanou žulovou desku o rozměrech cca 2 x 1 m a tloušťku 10 cm. Deska leží na 4 automaticky justovaných vzduchových polštářích Laughing.

Naposledy upravil mat60 dne po 14. května 2007 11:07, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 10:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mate, použil jsem velmi hustý dětský šampón od NIVEA - hustý a průhledný. Přijde mi, že i při zvětšení 1500x v okuláru výtrusy nehnutě sedí, ale fotka tvrdí opak. Možná je to tak, že ten mikroskop a cesta k foťáku je třeba ekvivalentem nějakého hóódně velkého ohniska ... no já nevím ... mám trochu obavu, že to není pohybem výtrusů ... proto se ptám jak vyloučit jiné zdroje pohybu.
Když odklopím zrcadlo, tak se celá sestava zachvěje ... možná mačkám moc brzo a je třeba mezi odklopením zrcadla a expozicí počkat delší dobu. Tím jak se to zachvěje se spustí pohyb, který chvilku trvá. Stejně tak se vše zachvěje "při" expozici, ale to je prý až po expozici díky návratu zrcadla. Další možnost je mírná vibrace stolu na kterým mikroskop je. Tohle všechnu budu teď postupně nějak vylučovat nebo ověřovat, ale myslím, že mám problém Sad

Jaké používáte expoziční časy pro focení výtrusů?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 10:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jéééé teď mne něco napadlo, když na to tak koukám !!! Mezi jednotlivými fotkami jsou časové odstupy asi tak 5 vteřin - tj. mezi první a poslední je určtě půl minuta. Fotky jsou pak otevřeny a nakopírovány jako vrstvy do jednoho obrázku a tak je ten výřez z naprosto identického místa na fotce alias čipu ... kdyby výtrusy cestovaly, pak by nemohli ty fotky být stejné! Každá by fotila jinou část preparátu ... takže buď vibrují na místě, nebo mi vibruje některý kus sestavy, a nebo obojí ... mám problém s vibracemi Sad
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 10:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já používám expoziční časy velmi proměnlivé a moc to neřeším. Od cca 1/250 - 1/500 až po extrém cca 30s a k tomu minimální ISO, resp. zesílení. Ty extrémní časy jsou hlavně pro focení v UV. U focení z binokuláru jsou časy 1-2 sekundy. Sestava ale nemá žádné překlápějící se zrcátko.

Když se ale teď dívám na ty roztřepané obrázky, tak je docela pravděpodobné, že to dělá to překlápění zrcadla. Nevím přesně jak ta tvoje sestava vypadá, resp. jak je to pevné, pružné a zda tam nemůže vznikat nějaká rezonance. Taky nevím jestli to překlápění zrcadla je nutné. Není možné ho tam vrazit dopředu a fotit dálkovým ovládáním nebo samospouští. Projekční trubka pod foťákem se obyčejně dá seřídit tak, že obraz v okuláru i ve foťáku je najednou stejně ostrý.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 10:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po května 14, 2007 10:35 am mat60 napsal:
Já používám expoziční časy velmi proměnlivé a moc to neřeším. Od cca 1/250 - 1/500 až po extrém cca 30s a k tomu minimální ISO, resp. zesílení. Ty extrémní časy jsou hlavně pro focení v UV. U focení z binokuláru jsou časy 1-2 sekundy. Sestava ale nemá žádné překlápějící se zrcátko.

UV mne nezajímá Smile ... zatím SmileSmileSmile

Když se ale teď dívám na ty roztřepané obrázky, tak je docela pravděpodobné, že to dělá to překlápění zrcadla. Nevím přesně jak ta tvoje sestava vypadá, resp. jak je to pevné, pružné a zda tam nemůže vznikat nějaká rezonance. Taky nevím jestli to překlápění zrcadla je nutné. Není možné ho tam vrazit dopředu a fotit dálkovým ovládáním nebo samospouští.

Sestavu mám "normální" ... akorát nemám trinokulár, ale takovou odbočku vedle do trubky k zrcadlovce. Zrcadlo předsklopuji, abych se vyhnul vibracím jeho sklopením při expozici. Možná ale díky všemu možnému to rozvibruje soustavu na třeba i několik vteřin a tak budu možná muset počkat až se to uklidní než zmáčknu podruhé. Mám samosebou "drátovou" spoušť. Udělám teď pár testů a pokusím se identifikovat a eliminovat zdroje vibrací.

Projekční trubka pod foťákem se obyčejně dá seřídit tak, že obraz v okuláru i ve foťáku je najednou stejně ostrý.

Tomu rozumím, ale souvislost mi uniká Smile Každopádně ta moje trubka nemá žádná nastavovadla, ale zdá se, že mi to vcelku sedí ... k testům se také teprve chystám - prostě nemám čas Sad

Už mám ale online propojení do PC - nemám tedy živý obraz, ale cvaknutím se mi fotka šoupne rovnou do PC a nikoli do foťáku. Canon software co to umí dodává ... jediná bota je, že ten soft nějak nepočítá s tím, že se fotí i bez objektivu a tak neumožňuje spustit expozici z PC, protože mu chybí clona a čas (možná to jde někde nastavit a já si toho ještě nevšiml) ... v každém případě, pokud odpálím expozici "drátovou" spouští, tak aplikace detekuje focení, natáhne data a pošle je do další aplikace, které je zobrazuje, a lze to hnedle přejmenovat, aby se v tom člověk vyznal ... velmi příjemné Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 16:20
  Předmět: Vibrace soustavy
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem narazil na smutnou skutečnoust, že už není kam citlivost zvyšovat. Zejména když použiji fázový kontrast, tak je to stále dlouhý čas i na nejvyšší citlivost (ISO ekvivalent 3200), snímání do RAWu a tudíž podexponováno jak jen možno ... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Pak mne ale napadlo, udělat to obráceně ... minimální citlivost a ještě trochu přeexponovat, abych měl čas naopak co nejdelší ... výsledek? Super! Při expozici nad vteřinu mám pěkný obrázky. Rozmazání není důsledkem pohybu výtrusů (alespoň ne v tomto případě), ale vibrací soustavy !!! Navíc bohužel vibrací, která je spojena s pohybem závěrky !?!?!?! A s tím tedy nelze nic dělat. Zrcadlo mám předsklopené a exponuji až po uklidnění soustavy!!! Asi mám vééélký problém Sad Crying or Very sad Crying or Very sad
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 16:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe nafoť tu tvou soustavu ať vidíme jak to vypadá a jestli se to nedá nějak vyztužit.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 16:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

OK zkusím to nafotit. Ještě to zkusím přemístit na nějaký betonový beton ... moc smyslu mi to pořád nedává, ale kvalitní sníme při času 3,2 vteřiny mne přesvětčuje o tom, že to není pohybem v preparátu, ale preparátu jako takového ... je to divný. Asi tam nechám zabudovat nějaký šedý neutrální filtr, abych se dostal na časy přes vteřinu a bude vše OK Confused
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 31. května 2007 8:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Určitě to nafoť. Je možné, že to dělá to, že ta sestava je příliš tuhá a pružná. On i mikronový rozkmit při dopadu uzávěrky bude dělat paseku. Mikron je dost velká vzdálenost Laughing Laughing Laughing. Nemyslím si ale, že by se pohyboval preparát, spíše jinak kmitá foťák než zbytek sestavy.

Při dlouhé expozici se to tak neprojeví, neboť se to celé časem uklidní a obrázek se zprůměruje Wink. Až uvidím obr. sestavy tak budu přemýšlet dále, jestli jde použít nějaké kompenzační odtlumení nebo to nějak podepřít atd. Ani nevím jakým bajonetem je foťák připojený k trubce. Každopádně ale foťák na trubce moc neutahovat a dát ho jenom volně.

Šedý filtr by neměl být problém. V mikrácích je mám zabudované. Jsou značené pokud si vzpomínám jako ND 25 a ND 50. Ověřím. Moc je ale nepoužívám, v procházejícím světle se snažím se držet expozici tak v rozmezí 1/250 až 1/10 a na to mi stačí regulovat intenzitu světla. Zato ale používám kompenzační filtry na teplotu světla.

To by mě nikdy nenapadlo, že uzávěrka může způsobovat problémy Laughing. Když já v kameře žádnou klasickou nemám Laughing. Je to dělané softwarově.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 31. května 2007 10:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt května 31, 2007 8:20 am mat60 napsal:
Nemyslím si ale, že by se pohyboval preparát, spíše jinak kmitá foťák než zbytek sestavy.

Jojo, záleží kde stojí pozorovatel ... nečetl jsi Ajnštajna? Laughing

čt května 31, 2007 8:20 am mat60 napsal:
To by mě nikdy nenapadlo, že uzávěrka může způsobovat problémy Laughing. Když já v kameře žádnou klasickou nemám Laughing. Je to dělané softwarově.

No, mne taky ne! Vždyť je to na stativu OK ... jenže tam také nefotím mikrony, že jo Smile ... Mám jeden děs: Vibrace budou závěrkou a nepůjdou odstranit lepším umístěním mikráku na beton = sestava je určena pro kompakty s elektronickou závěrkou a nikoli pro zrcadlovky. Pak to asi budu muset reklamovat z čehož mám jako správný čech hrůzu... no snad to vyřeším, ale už teď je jasné, že problém není dán například pohybem výtrusů v médiu Sad
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 19. listopadu 2008 23:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem otestoval nový model Canon 50D a výsledek ...

Myslím, že kdybych dal trochu víc světla, tak to bude lepší. Ta pohybová neostrost není na první pohled patrná, ale při chvilce koukání je mikron kolem dokola Sad (poznamenejme, že výtrusy se v tomto případě nevrtěly tak moc jako obvykle). Ten šum naopak není tak hrozný - a to jsem se ho nesnažil nijak zvlášť odstranit. Uvidím, co ukáží další testy.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru