Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Neznámá houba
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jaroslav Havránek
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 11:47
  Předmět: Neznámá houba
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den,
nenavštěvuji tyto diskuze často, ale tenhle víkend jsem kousek za zahrádkářskou kolonií v Jirkově u Chomutova našel houbu, kterou jsem ještě v životě neviděl. Jezdím na houby poměrně často a dlouho, znám všelijaké druhy a řekl bych, že jsem tak středně pokročilý houbař, odvážím se sbírat i muchomůrku šedivku, ale tuto houbu jsem viděl poprvé v životě (je mi 48 let a na houby jezdím od svých dvaceti). Pro jistotu jsem jí vyfotografoval. Na dotyk připomínala pýchavku jen snad byla trochu tvrdší, vysoká byla asi deset centimetrů, možná míň a nepříjemně zapáchala, ale ne tak silně jako třeba hadovka. Zápach připomínal něco mezi tlející zeleninou a čerstvými pilinami. Mohl by mi někdo poradit o co se jedná a případně zda-li je to jedlé?
Děkuji.

134.86 kB    
04b.JPG
   04b.JPG
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 11:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A určitě je to houba? Shocked Shocked
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jaroslav Havránek
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 11:54
  Předmět: neznámá houba
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mně to jako houba připadalo. Bohužel jsem to nerozříznul, ale mělo to takovou strukturu jako pýchavka. Nevím... Možná to houba nebyla, ale hodně to houbu připomínalo.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 12:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

bylo to nějak "zakořeněné" nebo se to tam jen tak povalovalo?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 13:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tohle jsem ještě neviděl Shocked Shocked Shocked ... jestlipak by to tam šlo ještě nalézt ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 13:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Valím oči. Shocked
witch

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 13:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pusobi silne mimozemsky Surprised neuveritelna.. a ty "ostny "dole..

vypada to trochu jako ze to mohlo mit jakousi "hlavu".. bylo neco zajimaveho kolem ni na zemi?

a ty dirky .. vypadalo to jako od cervu nebo jako prirozena struktura..

taky valim Shocked

Naposledy upravil witch dne út 20. listopadu 2007 18:20, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
witch

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 18:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

vizazi lehce pripomina tuhle krasavu - Aseroe rubra, ale ta ma asi dutou nohu (?).. a za dlasi, v Evrope se snad vubec nevyskytuje..
za dalsi by v tomhle stari byla nejspis na blato..
ty vystupky na "treni" taky nesedi.. ty jsou vazne zahada..

http://ebiomedia.com/feat/04may.html
www.ubcbotanicalgarden.org/potd/2006/08/aseroe_rubra.php
www.environment.gov.au/biodiversity/abrs/publications/fungi/aseroe-rubra.html

jestli ona to nakonec nebude nejaka nemocna pychavka :O))

Horst

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 18:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo fakt to připomíná tadytu http://www.mushroomexpert.com/aseroe_rubra.html jen kdyby bylo víc fotek a z dřívější fáze, no ale to už by tu byly.

Zase např. květnatec Archerův tu taky není dlouho, žeáno a tahle je určitě příbuzná teda alespoň rodem.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 22:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty to určitě nebudou, mají úplně jinou stavbu ... vajíčko, pórovitý nosič a nějaké to lákadlo na mouchy. Vůbec netušim co je to za Vetřelce, ale z této skupiny to nebude.
Horst

PříspěvekZaslal: út 20. listopadu 2007 23:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A když z tý http://www.mushroomexpert.com/images/smith/smith_aseroe_rubra_02.jpg napravo opadaj ty třásně Wink páč to vajco na fotce taky vidět není, tak by to při troše dobrý vůle bejt mohla Laughing Jasně, že tady je jakoby mírně vypelichaná a nebude to ona, ale zato by to bylo zajímací, ...už mlčim...
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 21. listopadu 2007 0:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak přátelé asi máme nový závlek Exclamation Exclamation a je třeba získat alespoň části té plodnice Exclamation Exclamation anebo příští rok a ona příští rok bude plodit stejně jako Lysurcus cruciatus, sledovat lokalitu
Horst

PříspěvekZaslal: st 21. listopadu 2007 1:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lupo ani já (a další) to nemáme daleko, záleží jak je na tom p. Jaroslav Havránek a taky ty pozůstatky. Jo a myslel si http://micologia.net/g3/Lysurus-cruciatus Lysurus cruciatus Wink
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 21. listopadu 2007 11:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Víte, co je divný? Že já tu věc už několikrát v životě jako malý kluk viděl, ale co to je ... to je mi záhadou
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 21. listopadu 2007 17:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Škoda, že už se pan Havránek neozval. Třeba tam ta "houba" ještě je. Question
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru