Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
muchomůrka
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: út 04. prosince 2007 18:31 |
 |
|
o Křemenáče osikového se jedná určitě, spíš si někdo "vymyslel" další latinské jméno protože se mu zdálo že jich má málo.....
Jediný co mě napadá by mohl být další pokus oddělit od sebe klasickou formu osikáče s bílým třeněm (Tvoje foto) od osikáčů s třeněm tmavě šupinatým a tmavou (rudou) pokožkou klobouku (Křemenáč krvavý). Jenže to už zřejmě bylo vyřešený názvem L. rufum pro klasický osikáč a L. popullinum pro krvavý. Pro ten se často používá i L. aurantiacum což je podle mně trochu zavádějící protože tenhle název se dlouhý léta používal pro obě formy, ať už současně či nikoliv. No a aby toho nebylo málo tak se nám do toho míchá Křemenáč dubový s kterým spousta mykologů Křemenáče krvavého ztotožňuje, čímž by sice bylo všechno vyřešeno, ale...Osobně si myslím že Křemenáč osikový, krvavý i dubový jsou dobré druhy jen to všechno správně pojmenovat !!
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 04. prosince 2007 22:19 |
 |
|
Jirka má v zásadě pravdu. Ten problém je takový táhlý. L. albostipitatum je nově vymyšlené jméno pro křemenáč osikový, který je např. u nás díky dlouhé mykologické tradici dobře znám. Je to ten druh s bílým třeněm v mládí, čili podle holanďanů L. albostipitatum; u nás byl v minulosti hojně uváděn jako L. rufum. Problém je v nejednotném výkladu jména L. aurantiacum, které se přiřazovalo buď pro L. rufum, nebo L. "populinum". Byl totiž rozdílně vnímán originální popis + vyobrazení Boletus aurantiacus Bulliard... Jak známo, uvedené dva křemenáče rostoucí pod osikou se odlišují zbarvením šupinek na třeni v mládí. Na originálním obrázku B. aurantiacus však i mladá plodnice má šupinky zbarvené (nikoli bílé) - Leccinum aurantiacum by se tedy mělo vztahovat k L. "populinum" (zestručňuji). K této teorii dospěli též Bakker a Noordeloos, přičemž podle Redeuilha vnímají původní Schaefferovu diagnózu Boletus rufus jako neplatnou a vytvářejí jméno nové. Toto všechno bych nerad zastřešoval osobním názorem, neboť detailně neznám důvody tohoto v Redeuilhově práci (1988). Snad jen napíši, proč dávám jméno populinum do uvozovek: Protože v případě zvolené teorie by právě pro něj mělo platit to jméno aurantiacum, které je starší (Boletus aurantiacus 1785 oproti Korhonenově L. populinum z roku 1995). Otázka synonymizace L. aurantiacum (ve smyslu populinum) a L. quercinum je sice blízká, ale už je to trochu jiný problém...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: út 04. prosince 2007 23:33 |
 |
|
út prosince 04, 2007 21:19 Martin Kříž napsal: |
Jirka má v zásadě pravdu. Ten problém je takový táhlý. L. albostipitatum je nově vymyšlené jméno pro křemenáč osikový, který je např. u nás díky dlouhé mykologické tradici dobře znám. Je to ten druh s bílým třeněm v mládí, čili podle holanďanů L. albostipitatum; u nás byl v minulosti hojně uváděn jako L. rufum. Problém je v nejednotném výkladu jména L. aurantiacum, které se přiřazovalo buď pro L. rufum, nebo L. "populinum". Byl totiž rozdílně vnímán originální popis + vyobrazení Boletus aurantiacus Bulliard... Jak známo, uvedené dva křemenáče rostoucí pod osikou se odlišují zbarvením šupinek na třeni v mládí. Na originálním obrázku B. aurantiacus však i mladá plodnice má šupinky zbarvené (nikoli bílé) - Leccinum aurantiacum by se tedy mělo vztahovat k L. "populinum" (zestručňuji). K této teorii dospěli též Bakker a Noordeloos, přičemž podle Redeuilha vnímají původní Schaefferovu diagnózu Boletus rufus jako neplatnou a vytvářejí jméno nové. Toto všechno bych nerad zastřešoval osobním názorem, neboť detailně neznám důvody tohoto v Redeuilhově práci (1988). Snad jen napíši, proč dávám jméno populinum do uvozovek: Protože v případě zvolené teorie by právě pro něj mělo platit to jméno aurantiacum, které je starší (Boletus aurantiacus 1785 oproti Korhonenově L. populinum z roku 1995). Otázka synonymizace L. aurantiacum (ve smyslu populinum) a L. quercinum je sice blízká, ale už je to trochu jiný problém... |
Plně s Tebou Martine souhlasim - a upřímně řečeno sem rád že si osvětlil i to "Populinum". Aurantiacum je sice starší název, ale bohužel byl dost zdeformovaný používáním pro "všechny" osikáče a asi už se nikdy nedozvíme ke kterýmu vlastně patřil...
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: út 04. prosince 2007 23:39 |
 |
|
Jo to je přesně ono....
To sem ještě tolik netušil jak moc je pojmenování "Aurantiacum" nepřesný či spíše UNIVERSÁLNÍ
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: st 05. prosince 2007 0:24 |
 |
|
No ještě mě napadla jiná zajímavá věc. V okolí Kladna sleduju jednu lokalitu na "osikáče" už 17 let. Za tu dobu se to místo hodně změnilo - trochu prořídlo - ale zajímavější je že na tom místě dřív rostly bez vyjímky klasický osikáče tzn. se světlým třeněm. Ale zhruba před +-6 -7 lety na jednom místě začily mít trochu tmavší pokožku klobouku. V současnosti se dá říct že už ne že mají tmavší pokožku ale mají i tmavší šupiny na třeni...a v blízkém okolí začínají mít ostatní křemenáče tmavší pokožku klobouku...Tím chci říct že dle mého názoru může mít vliv na zabarvení křemenáčů i stáří osik. To místo s odlišným zabarvením se postupně zvětšuje - jenže abych mohl udělat nějaký závěry to bude ještě nejmíň 10 - 15 let trvat a taky u toho už nemusim bejt
No každopádně je na tom něco pravdy - sleduju to tam na víc místech ale tohle jedno je dost markantní.
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: st 05. prosince 2007 0:54 |
 |
|
Překvapivě se ty dva druhy občas zaměnit dají - viděl jsem např. L. populinum, který měl v mládí třeň taky bílý. Prostě zřejmě rostl asi v takovém vlhku (nebo chladu...), že taky ještě neměl šupinky zbarvené, jen místy nepatrně nadechlé...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
muchomůrka
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: st 05. prosince 2007 22:14 |
 |
|
st prosince 05, 2007 7:49 am muchomůrka napsal: |
Já mám to samé, na sadě mi rostou vedle sebe osikáč s bílým třeněm a osikáč s červeným třeněm, který byl určen jako krvavějící.Takže by to mělo být vše jeden druh a to osikový? Takže raďte nechat tak jak to je a Martin Kříž jako odborník na hřibovité by mohl upozornit Jána Červenku na to jak to má být a nebo z osikáče s bílou nohou udělat albostipitatum. Jinak zatím díky za dobrou diskuzi. |
Na této fotce je L. populinum - čili L. aurantiacum sensu Bakker & Noordeloos. Česky je asi lepší mu říkat krvavý.
Jinak - pokud je mi známo, české jméno křemenáč osikový dosud nikdy nepředstavovalo ten druh s rezavým třeněm. Ale bohužel, přihodilo se, že dnes už to tak není. Ke tvorbě českého názvosloví v českém překladu atlasu Houby od L. Hagary je právě v tomto ohledu přistoupeno politováníhodným způsobem. L. albostipitatum (= rufum) je zde totiž bezmyšlenkovitě nazván prostým překladem latinského jména, a to "křemenáč bělotřenný", přičemž ten druhý zde figuruje jako k. osikový. Se smutkem v srdci je nutno oznámit, že právě toto zpracování představuje základní kámen budoucích zmatků. Tamější křemenáč osikový totiž osikový není. Bylo by nejlepší, kdyby zmíněná křemenáčová pasáž v tomto díle nevstoupila do obecného povědomí.
Ještě si dovolím zamyšlení: O tom, jak to má být, i třeba pokud jde o taxonomii křemenáčů, se mykologové v důležitých mykologických spisech dohadují dlouhá staletí. V takové situaci není možné, abych si něčí názor vybral, prohlašoval ho za ten jediný správný, a ještě na to někoho upozorňoval. K tomu je minimálně zapotřebí podrobné studium veškerých materiálů, povědomí nejen o celé věci samotné, ale i o nejširších souvislostech, dlouhá praxe v oboru... Naši odborníci na hřibovité toto splňující sem pokud je mi známo nepřispívají...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: st 05. prosince 2007 22:25 |
 |
|
st 05. prosince 2007 21:14 Martin Kříž napsal: |
... Naši odborníci na hřibovité toto splňující sem pokud je mi známo nepřispívají... |
Určitě si to ale nenechávají pouze pro sebe .... a citovat se smí
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: čt 06. prosince 2007 0:30 |
 |
|
Hm...jsme zase u toho! Kdo je odborník na Křemenáče???!!! S tím co Martine píšeš souhlasím, má to svoji logiku...Já jen doufám že se jednou najde odvážný odborník který bude mít chvilku čas zajít takříkajíc do terénu...
Mezi K.osikovým (bělonohým) a krvavým existuje podle mě několik přechodových stupňů který jsou zřejmě závislý na stáří osik. Dřív jsem myslel že mají na vzhled a zabarvení pokožky klobouku vliv dřeviny v okolí - tzn. je - li na blízku smrk či dub bude pokožka tmavší tím by se mohlo jednat o formy či vareity. Jenže to zřejmě neni vůbec pravda. Větší váhu bych přiložil stáří osik a stáří podhoubí. Jsou vyjímky kdy pod starými osiky rostou "bělonohý" osikáče, ale pravděpodobně tam z nějakých důvodů vzniklo či začalo podhoubí plodit později - ve většině případů ale platí že čím starší osiky tím tmavší osikáči....Možná se vůbec nejedná o stáří stromů, ale jen o stáří mycelia, ale... většinou to spolu souvisí.
|
Návrat nahoru |
|
 |
|