Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Taxonomická hodnota
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. ledna 2007 9:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsem to Martine akčně prohodil ... dotaz všem: forma = varieta = subspecie = ... nebo je v tom rozdíl, nebo je v tom rozdíl, který se často promíchává ... myslel jsem, že bychom se zde drželi jednoho termínu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 03. ledna 2007 16:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st ledna 03, 2007 8:47 am Bob napsal:
Jsem to Martine akčně prohodil ... dotaz všem: forma = varieta = subspecie = ... nebo je v tom rozdíl, nebo je v tom rozdíl, který se často promíchává ... myslel jsem, že bychom se zde drželi jednoho termínu.

Rozdíl v tom je, každý termín má svou taxonomickou hodnotu.
V češtině je to od nejnižšího k nejvyššímu zhruba takto:

forma
odrůda
poddruh
druh
(podrod)
rod
čeleď
řád
(podtřída)
třída
(podkmen)
kmen

To jen tak pro představu, může být i podčeleď, skupina atd..., nebo něco jako oddíl - to je u některých autorů něco mezi podčeledí a rodem...
Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. ledna 2007 16:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing Laughing dóst dobrý ... vzhledem k tomu, že se čas od času nedovedou mykologové domluvit ani na druhu, přijde mi skoro troufalé zavádět podruhy a podobně ... trochu mi to připomíná něco jako, že to bylo přesně ve čtvrteční poledne 13. února 1865 plus mínus 345,456798 let Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 05. prosince 2007 7:42
  Předmět: Obecně přijímané rozlišení těchto taxonů je toto:
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

forma = morfologická odchylka od typu daná biotopem, počasím apod., není dědičná - např. albinotické formy muchomůrek v chladném podzimním počasí
varieta = dědičná odchylka od typu
subspecies (poddruh) = totéž jako varieta, s vlastním areálem rozšíření

Bohužel to není v praxi tak jednoznačně použitelné. Je třeba si uvědomit, že diferenciace druhů (speciace) probíhá kontinuálně v rámci evoluce. Nomenklatura (v tomto případě hierarchie taxonů) pouze stanoví rámec, do kterého autoři zasazují své názory na postavení daného taxonu v systému. U různých autorů proto mají pojmy "forma", "varieta", "poddruh" a "druh" různé významy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 05. prosince 2007 17:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to mi dává smysl Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 06. prosince 2007 0:25
  Předmět: Re: Obecně přijímané rozlišení těchto taxonů je toto:

st prosince 05, 2007 6:42 am Vlkodlak napsal:
forma = morfologická odchylka od typu daná biotopem, počasím apod., není dědičná - např. albinotické formy muchomůrek v chladném podzimním počasí
varieta = dědičná odchylka od typu
subspecies (poddruh) = totéž jako varieta, s vlastním areálem rozšíření

Existuje k tomuto nějaká česká literatura? Akorát vím, že něco takového zpracoval Kuyper ve Flora agaricina neerlandica...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 06. prosince 2007 7:31
  Předmět: Na žádnou konkrétní literaturu si nevzpomenu.

Objevuje se to porůznu, ale kde všude, to si fakt nepamatuju.
Tahle definice je obecně platná pro jakéhokoliv systematika, ať už je to botanik, mykolog nebo kdojávímještě... Na druhou stranu, třeba paleontolog vám řekne, že základní taxonomickou jednotkou je rod, protože z jeho pohledu je málokdy možné určit nižší taxony Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru