Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 03. ledna 2007 9:47 |
 |
|
Jsem to Martine akčně prohodil ... dotaz všem: forma = varieta = subspecie = ... nebo je v tom rozdíl, nebo je v tom rozdíl, který se často promíchává ... myslel jsem, že bychom se zde drželi jednoho termínu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 03. ledna 2007 16:35 |
 |
|
st ledna 03, 2007 8:47 am Bob napsal: |
Jsem to Martine akčně prohodil ... dotaz všem: forma = varieta = subspecie = ... nebo je v tom rozdíl, nebo je v tom rozdíl, který se často promíchává ... myslel jsem, že bychom se zde drželi jednoho termínu. |
Rozdíl v tom je, každý termín má svou taxonomickou hodnotu.
V češtině je to od nejnižšího k nejvyššímu zhruba takto:
forma
odrůda
poddruh
druh
(podrod)
rod
čeleď
řád
(podtřída)
třída
(podkmen)
kmen
To jen tak pro představu, může být i podčeleď, skupina atd..., nebo něco jako oddíl - to je u některých autorů něco mezi podčeledí a rodem...
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 03. ledna 2007 16:55 |
 |
|
dóst dobrý ... vzhledem k tomu, že se čas od času nedovedou mykologové domluvit ani na druhu, přijde mi skoro troufalé zavádět podruhy a podobně ... trochu mi to připomíná něco jako, že to bylo přesně ve čtvrteční poledne 13. února 1865 plus mínus 345,456798 let  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: st 05. prosince 2007 7:42 Předmět: Obecně přijímané rozlišení těchto taxonů je toto: |
 |
|
forma = morfologická odchylka od typu daná biotopem, počasím apod., není dědičná - např. albinotické formy muchomůrek v chladném podzimním počasí
varieta = dědičná odchylka od typu
subspecies (poddruh) = totéž jako varieta, s vlastním areálem rozšíření
Bohužel to není v praxi tak jednoznačně použitelné. Je třeba si uvědomit, že diferenciace druhů (speciace) probíhá kontinuálně v rámci evoluce. Nomenklatura (v tomto případě hierarchie taxonů) pouze stanoví rámec, do kterého autoři zasazují své názory na postavení daného taxonu v systému. U různých autorů proto mají pojmy "forma", "varieta", "poddruh" a "druh" různé významy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 05. prosince 2007 17:53 |
 |
|
to mi dává smysl  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 06. prosince 2007 0:25 Předmět: Re: Obecně přijímané rozlišení těchto taxonů je toto: |
 |
|
st prosince 05, 2007 6:42 am Vlkodlak napsal: |
forma = morfologická odchylka od typu daná biotopem, počasím apod., není dědičná - např. albinotické formy muchomůrek v chladném podzimním počasí
varieta = dědičná odchylka od typu
subspecies (poddruh) = totéž jako varieta, s vlastním areálem rozšíření
|
Existuje k tomuto nějaká česká literatura? Akorát vím, že něco takového zpracoval Kuyper ve Flora agaricina neerlandica... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: čt 06. prosince 2007 7:31 Předmět: Na žádnou konkrétní literaturu si nevzpomenu. |
 |
|
Objevuje se to porůznu, ale kde všude, to si fakt nepamatuju.
Tahle definice je obecně platná pro jakéhokoliv systematika, ať už je to botanik, mykolog nebo kdojávímještě... Na druhou stranu, třeba paleontolog vám řekne, že základní taxonomickou jednotkou je rod, protože z jeho pohledu je málokdy možné určit nižší taxony  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|