Nevím, jestli jsem tohle neměl lupnout spíš do pěstírny....Tak se mi jí konečně po mnoha peripetiích a nezdarech s optimalizací složení zrnitý sadby i substrátu podařilo dopiplat od agaru až po plodnice!....je to výrazně teplomilná holka, začla plodit až při těch horůčavách z posledních dní, před tím skoro 2 měsíce stagnovala a né a né se pochlapit! Vůně velmi příjemně do ovocna a chuťově je ještě mnohem křehčí a šťavnatější než Hlíva královská(máčková)!
Zaslal: út 29. května 2012 14:41 Předmět: Hlíva žlutá - Pleurotus citrinopileatus
Tak se mi poštěstilo a po dvou letech čekání mám první plodnici z naočkovaného bukového polena - doufám, že bude plodit pravidelně. Je to nádherná houba, škoda, že jsem neměl čas ji vyfotit v řezu. A škoda, že jsem jí objevil pozdě a stihla ttrochu zachnout.
Syrová má dost anýzovou vůní, která ale vařením mizí, a v polévce byla absolutně vynikající!
Fotka je jen mobilem. Na biolibu jí vedou jako hlíva žlutá (Pleurotus citrinopileatus Singer).
182.55 kB
27.5.2012, Libušín (KL), 2 roky naočkované poleno buku.
Hliva_zluta_1.jpg
160.77 kB
27.5.2012, Libušín (KL), 2 roky naočkované poleno buku.
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
Zaslal: út 29. května 2012 15:23
Parádní prácička, Bobe!
Zkus jí jen naprudko osmahnout na kapce olivovýho oleje a pak s ní buď na dalamánek nebo do omelety, je to mana nebeská!
Mě shodou okolností právě teď plodí (ve druhý vlně) na pilinovým substrátu v paneláku....zalejvám jí jak Trotlík, dávám jí chladový šoky a ona nic-přestanu, až povrchová krusta začne šustit a ona vyrazila!
Loni jsmem s ní měl takhle měl zapomenutej , fšelijakejma hrozitánskejma plísněma kontaminovanej peletovej substrát, kterej se najednou po víc jak půl roce vzpamatoval a krásně zaplodil!
Jinak na toho brouka si dej bacha-jelo larvy podle mě způsobujou červivost hlívy plicní i ústřičný-mimo jiný i na mimoňsku-pamatuješ, jak jsme je tam spolu sápali?
A když toho brouka nechtíc přimáčkneš k houbě, tak Ti jí zasmradí nějakým svým obranným smrádkem!:-/ _________________ "Náhoda přeje připraveným!"
Letos si pospíšila. Vyrazila mnohem dříve než začaly kvést rododendrony. Tentokrát z ní byla dršťková, a byla vynikající. Řekl bych, že na chuť i zkus je lepší než ústřičná.
180.04 kB
13.5.2013, Libušín (KL), na očkovaném bukovém špalku.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory