Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
co je to za pavučince - 1
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 10. ledna 2006 12:36
  Předmět: co je to za pavučince - 1
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rád bych Vás požádal o pomoc s určením tohoto pavučince Exclamation Question - nalezen 7.10.2005 listnatý les (dub, buk, habr, lípa) na vápencovém podloží v Českém krasu. Velice zvláštní vůně aspoň takhle za mlada - mě to připomínalo trochu limetky a trochu TIC TAC - něco mezi tim...

186.5 kB    
pavucinec...1.jpg
   pavucinec...1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 10. ledna 2006 12:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jirko nevím, ale našel jsem podle mne úplně toho samého v Libušíně pod bukem. Podle atlasu my jich správně vycházelo hnedle několik Smile Smile

96.43 kB    
Pavučinec z Libušína
Pavucinec1.jpg
   Pavucinec1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 10. ledna 2006 15:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě to přijde jako Pavučinec zlatonohý.
U toho Bobova si nejsem jistý jestli je to ten samý.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 10. ledna 2006 16:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to každopádně pahřib - Phlegmacium. A co tak Pavučinec voňavý - Cortinarius anserinus.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 10. ledna 2006 16:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pepo, ono když si trochu představíš, co udělá různé vyvážení bílé s odstínem barev ... ať už jsou to stejné druhy nebo ne, dal bych krk za to, že mohou vypadat úplně stejně.
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 10. ledna 2006 16:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V tom s Tebou naprosto souhlasím. Jen u těch tvých mě přijdou ty lupeny jiné (hustší) a pokud by šlo o stejný druh tak by měly být tmavší.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 10. ledna 2006 16:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pepo: Hmmm, snad. Koukni odkud jde světlo u Jirky - to vysvětluje tmavší lupeny. No a když podotknu, že v lese mi ten můj přišel jako ten Jirkův, ale fotka vypadala tak jak ukazuju. Tj. já v lese jsem viděl ten Jirkův, ale foťák viděl asi jinej nebo co Smile
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 10. března. 2006 12:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle Mosera jsem se dostal asi k C. citrinus ale je to jen odhad, ten pach vubec nesedi, navic jsou tam nejake chemicke reakce... Confused
Jaka byla barva dužniny?

154.6 kB    
ale ten ma vyrazne žluté lupeny
Cortinarius_splendens.JPG
   Cortinarius_splendens.JPG

127.46 kB    
urceni dosti nejiste
Cortinarius_cf_citrinus.JPG
   Cortinarius_cf_citrinus.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 10. března. 2006 12:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nějak mi nesedí ta barva pavučinky ... ikdyž si představím co udalá s barvama můj monitor, nějak to nesedí mi Smile
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá 10. března. 2006 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bob napsal:
Nějak mi nesedí ta barva pavučinky ... ikdyž si představím co udalá s barvama můj monitor, nějak to nesedí mi Smile

No myslím že pavučinka je zbarvená výtrusy, když se u prvního obrázku mrkneš na zbytky nad hlízou tak bych řek že to +- odpovídá
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 10. března. 2006 14:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm to je asi pravda Smile ...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 10. března. 2006 14:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, ale pokud by ty odstíny měly být tak nějak jakože citrónově žluté, pak jen konstatuji, že nic takového jsem u toho svého pavučáka neviděl Smile
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 10. března. 2006 18:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

gekko13 napsal:
Podle Mosera jsem se dostal asi k C. citrinus ale je to jen odhad, ten pach vubec nesedi, navic jsou tam nejake chemicke reakce... Confused
Jaka byla barva dužniny?

To neni on i když tam poblíž taky rostou - v tomto "mém" případě se opravdu na 99% jedná o Pavučinec voňavý jak správně napsal Mat.
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 15. března. 2006 17:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmm... problém s každým klíčem je že člověk jednou zahne vedle a je právě tam kde byt nechtel
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 04. února 2008 20:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá března. 10, 2006 5:00 pm boletus napsal:
gekko13 napsal:
Jaka byla barva dužniny?

To neni on i když tam poblíž taky rostou - v tomto "mém" případě se opravdu na 99% jedná o Pavučinec voňavý jak správně napsal Mat.

Zde jsem zatím nic nepoznamenal ... Ten Tvůj je na 99% Cortinarius odoratus. V Českém krasu ho našel loni i Pantáta.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru