Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Barvy z hub?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Fazi

PříspěvekZaslal: čt 06. března. 2008 17:08
  Předmět: Barvy z hub?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravim vsechny priznivce hub a vseho okolo nich-jsem tu novacek.

Nedavno mi jeden kamarad vypravel zkusenosti z jedne ekovesnicky nekde v Nemecku.Tamni obyvatele pouzivali k barveni textilii nejake pigmenty z hub, ziskane pry jednoduse prirodni cestou.Barvy pry byly syte a stale.Slo o cervenooranzovou a modrou barvu.Vic nevim a proto se ptam jestli nekdo vi o ktere houby by mohlo jit, popripade jak pigment ziskat a nebo co vsechno tim lze barvit ci probarvovat.Sam budu hledat dalsi zdroje informaci teto jiste prastare technologie a kdyz neco zlistim,tak dam vedet jak se veci maji !!

Jo a taky se omlouvam za psani bez hacku a carek-pisu na compu ktery neumi Cesky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
InKaso

PříspěvekZaslal: čt 06. března. 2008 19:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na červenooranžovou barvu by byl dobrý Ryzec smrkový. Dokáže spolehlivě zabarvit látky, které s ním přijdou do styku. Docela dobře zbarví i moč při komzumaci hub v množství větším než malém.
Na modrou barvu se nabízí odpověď Hřib modračka. Pro obarvení by byl výsledek spíše špinavý, než modrý.
Osobně si myslím, že pro barvení přírodními látkami se najde daleko více možností v říši rostlin, než v říši hub.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 07. března. 2008 8:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S tím ryzcem smrkovým ani hřibem modračkou to určitě nepůjde. Barviva v nich nejsou stálá. Ale někde jsem četl, že se k barvení příze na fialovo používal alkalický výluh z hlináku červenajícího - Hapalopilus rutilans. Ještě se podívám, zda nenajdu podrobnosti.

Naposledy upravil mat60 dne pá 07. března. 2008 9:25, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 07. března. 2008 9:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zcela určitě se k barvení používal měcháč písečný . Látky ale i kůže.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 07. března. 2008 10:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Někde na webu jsem jednou našel stránky, které se týkali barviv z přírody a mimo jiné z hub. Tuším je mám i někde stažené. Zkusil bych google a keywords jako "mushroom pigment" jistě to hodí spoustu odkazů.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Fazi

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 20:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak po nejakem patrani, hledani a vyptavani mam konecne presne to po cem jsem touzil. Rozhodne jsem netusil jak nadhernou a pestrou paletu barev lze z hub ziskat. Je to urcite dalsi velka a pro hodne z nas nejspis i neznama kapitola ze sveta hub.Taky je zajimave jakemu zajmu se barveni houbami ve svete tesi. Nemuzu si pomoct, ale strasne me laka pomysleni, ze si takhle jednou vyjdu do lesa na houby v nejakem barevnem svetriku. Obarvenem barvami z hub ktere si predtim najdu!!
Kuknete zde:

http://sonic.net/~dbeebee/mushroomsforcolor.com/SymposiumMushroomDyes.htm

Neco mi ale presto rika ,ze to vsechno barvenim textilu a papiru nemusi koncit.....
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru