Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 10. března. 2008 10:12 Předmět: Encoelia pruinosa - Kornice |
 |
|
Kornice - Encoelia pruinosa (Ellis & Ev.) Torkelsen & Eckbl.
Tak na 95% by to měla být E. pruinosa. Proráželo to kůru suchého topolu. Plodničky rostly sice dost hustě, ale jednotlivě a jsou silně hygrofánní. Za sucha se hodně scvrkávají, ve vodě rozvinují. Celé plodničky, ale hlavně spodní strana byly hustě pokryté krystalkami šťavelanu vápenatého - weddellitu.
Mikroskopovat se mi to moc nedaří. Tříkrát jsem rozmačkal krycí sklíčko , u čtvrtého pokusu mi po třech minutách utekla voda a preparát byl na suchu. Přesto tam bylo vidět to podstatné - vřecka měly výtrusy ve dvou řadách (biseriální vřecka). Výtrusy byly oválné až válcovité, průnledné, mírně prohnuté a byly kolem 12 um dlouhé. Parafýzy byly niťovité a měly hnědé vrcholy.
Český název jsem nenašel, ale mělo by to být něco na způsob kornice ojíněné.
|
185.64 kB |
 |
Paskov, rekultivace Z od Dolu Paskov pod hrází odkaliště. 2.3.08. (c) mat60. |
|
 |
|
Bino 7x--6.jpg |
|
131.43 kB |
 |
|
 |
|
Bino-7x---7.jpg |
|
156.33 kB |
 |
|
 |
|
bino 7x--3.jpg |
|
197.53 kB |
 |
|
 |
|
bino 7x--12.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 10. března. 2008 19:39 |
 |
|
V mých zdrojích je Encoelia fascicularis uváděna jak na jasanech, tak na topolech. I makroskopicky se mi to s ní zdá shodné.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: po 10. března. 2008 23:29 |
 |
|
S tím neshouhlasím, Encoelia fascicularis kterém jsem našel o víkendu rostly na kmenu mladého Jasanu zhruba v délce 1,5 - 2 m a to ze všech stran. Ani jednou se nestalo že by rostla plodnice samostatně. Vždy tvořily skupinky (4) 6 - 10 (12) ks které byly výrazně odděleny od ostatních skupinek, kdežto tyto rostou většinou samostatně, navíc u Encoelia fascicularis jsem nezaznamenal takovéto "roztrhnutí" u starších plodnic.
Bohužel jsem ted pracovně mimo, ale o víkendu dovalím Bobovi exikát k porovnání...........nebo jsem Bobe schopen tě na to místo navést - při cestě z práce tím ztratíš tak půlhodinku......
_________________ Jirka Kohl
Naposledy upravil Jirka Kohl dne ne 16. března. 2008 22:27, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 11. března. 2008 9:04 |
 |
|
Taky si myslím. Ty moje kornice rostly max. po dvou a byly taky až nezvykle silně hygrofánní. Spodní tři obr. jsou ve stavu, jak jsem je našel. Horní tři obr. jsou po namočení (cca 1 hod.) ve vodě.
Jediné údaje o mikro, které mám jsou z norského klíče http://biologi.uio.no/bot/ascomycetes/Taxa/Encoelia.html. Je z něho jasné, že rozdíly v mikroznacích jsou hodně malé. Asi se opět - po páté pokusím udělat nějaké mikrofotky. Napřed to budu muset aspoň na dva dny namočit.
Co ale vidím jako problematické je, že existuje něco jako Encoelia populnea a řada dalších kornic o kterých vubec netuším jak vypadají a jak se liší.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 11. března. 2008 12:45 |
 |
|
Dík za informace a za odkaz na klíč.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: st 12. března. 2008 23:19 |
 |
|
No to je úžasný...! O víkendu seberu nějaký exikáty z E. fascicularis - něco dodam Bobovi a něco přivezu Tobě! Nevim kdy to bude ale počítám že tak za 14 dní až měsíc budu mít v Ostravě hafo práce, dám Ti určitě vědět, a pokusím se přivézt i čerstvý plodnice.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 13. března. 2008 8:56 |
 |
|
12. března. 08, 22:19 boletus napsal: |
No to je úžasný...! O víkendu seberu nějaký exikáty z E. fascicularis - něco dodam Bobovi a něco přivezu Tobě! Nevim kdy to bude ale počítám že tak za 14 dní až měsíc budu mít v Ostravě hafo práce, dám Ti určitě vědět, a pokusím se přivézt i čerstvý plodnice. |
Určitě se zastav. Budu se těšit.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|