Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Encoelia pruinosa - Kornice
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 10. března. 2008 10:12
  Předmět: Encoelia pruinosa - Kornice
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kornice - Encoelia pruinosa (Ellis & Ev.) Torkelsen & Eckbl.

Tak na 95% by to měla být E. pruinosa. Proráželo to kůru suchého topolu. Plodničky rostly sice dost hustě, ale jednotlivě a jsou silně hygrofánní. Za sucha se hodně scvrkávají, ve vodě rozvinují. Celé plodničky, ale hlavně spodní strana byly hustě pokryté krystalkami šťavelanu vápenatého - weddellitu.

Mikroskopovat se mi to moc nedaří. Tříkrát jsem rozmačkal krycí sklíčko Evil or Very Mad, u čtvrtého pokusu mi po třech minutách utekla voda a preparát byl na suchu. Přesto tam bylo vidět to podstatné - vřecka měly výtrusy ve dvou řadách (biseriální vřecka). Výtrusy byly oválné až válcovité, průnledné, mírně prohnuté a byly kolem 12 um dlouhé. Parafýzy byly niťovité a měly hnědé vrcholy.

Český název jsem nenašel, ale mělo by to být něco na způsob kornice ojíněné.

185.64 kB    
Paskov, rekultivace Z od Dolu Paskov pod hrází odkaliště. 2.3.08. (c) mat60.
Bino 7x--6.jpg
   Bino 7x--6.jpg

131.43 kB    
Bino-7x---7.jpg
   Bino-7x---7.jpg

156.33 kB    
bino 7x--3.jpg
   bino 7x--3.jpg

197.53 kB    
bino 7x--12.jpg
   bino 7x--12.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 10. března. 2008 10:13
  Předmět: Encoelia pruinosa - Kornice
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zatím ještě dva obr. Časem udělám pár obr. nějakých těch oxalátových krystalků.

167.09 kB    
99996.jpg
   99996.jpg

180.97 kB    
99994.jpg
   99994.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 10. března. 2008 19:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V mých zdrojích je Encoelia fascicularis uváděna jak na jasanech, tak na topolech. I makroskopicky se mi to s ní zdá shodné.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 10. března. 2008 23:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S tím neshouhlasím, Encoelia fascicularis kterém jsem našel o víkendu rostly na kmenu mladého Jasanu zhruba v délce 1,5 - 2 m a to ze všech stran. Ani jednou se nestalo že by rostla plodnice samostatně. Vždy tvořily skupinky (4) 6 - 10 (12) ks které byly výrazně odděleny od ostatních skupinek, kdežto tyto rostou většinou samostatně, navíc u Encoelia fascicularis jsem nezaznamenal takovéto "roztrhnutí" u starších plodnic.
Bohužel jsem ted pracovně mimo, ale o víkendu dovalím Bobovi exikát k porovnání...........nebo jsem Bobe schopen tě na to místo navést - při cestě z práce tím ztratíš tak půlhodinku...... Very Happy

Naposledy upravil Jirka Kohl dne ne 16. března. 2008 22:27, celkově upraveno 1 krát
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 11. března. 2008 9:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky si myslím. Ty moje kornice rostly max. po dvou a byly taky až nezvykle silně hygrofánní. Spodní tři obr. jsou ve stavu, jak jsem je našel. Horní tři obr. jsou po namočení (cca 1 hod.) ve vodě.

Jediné údaje o mikro, které mám jsou z norského klíče http://biologi.uio.no/bot/ascomycetes/Taxa/Encoelia.html. Je z něho jasné, že rozdíly v mikroznacích jsou hodně malé. Asi se opět - po páté pokusím udělat nějaké mikrofotky. Napřed to budu muset aspoň na dva dny namočit.

Co ale vidím jako problematické je, že existuje něco jako Encoelia populnea a řada dalších kornic o kterých vubec netuším jak vypadají a jak se liší.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 11. března. 2008 12:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dík za informace a za odkaz na klíč.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 11. března. 2008 15:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemáš zač. A teď přidávám mikrofotky vnitřního povrchu, tj. tam kde směřují vřecka. Je to jeden šťavelanový - weddellitový krystal vedle druhého. Vnější povrch vypadá dost podobně, jenom těch krystalů je tam ještě více. Krystaly naspodu jsou trochu menší a je to tam celé chaotičtější.

150.79 kB    
14_16_28.jpg
   14_16_28.jpg

101.54 kB    
10_34_44.jpg
   10_34_44.jpg

142.67 kB    
10_17_49.jpg
   10_17_49.jpg

196.03 kB    
09_38_58.jpg
   09_38_58.jpg
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 12. března. 2008 23:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No to je úžasný...! O víkendu seberu nějaký exikáty z E. fascicularis - něco dodam Bobovi a něco přivezu Tobě! Nevim kdy to bude ale počítám že tak za 14 dní až měsíc budu mít v Ostravě hafo práce, dám Ti určitě vědět, a pokusím se přivézt i čerstvý plodnice.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 13. března. 2008 8:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

12. března. 08, 22:19 boletus napsal:
No to je úžasný...! O víkendu seberu nějaký exikáty z E. fascicularis - něco dodam Bobovi a něco přivezu Tobě! Nevim kdy to bude ale počítám že tak za 14 dní až měsíc budu mít v Ostravě hafo práce, dám Ti určitě vědět, a pokusím se přivézt i čerstvý plodnice.

Určitě se zastav. Budu se těšit.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru