Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Cucurbitaria berberides - Kloubnatka dřišťálová
odeslat nové téma   Toto téma je zamknuto bez možnosti úpravy příspěvků a psaní odpovědí   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. února 2008 11:23
  Předmět: Cucurbitaria berberides - Kloubnatka dřišťálová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Po zajímavém nálezu kloubnatky z Bobovy mykologické dílny na štědřenci a po informacích, že jiné druhy můžou růst na jiných dřevinách, jsem se mrknul na dřišťál obecný rostoucí v liberecké ZOO. Byly tam, krasavice Very Happy

117.52 kB    
ZOO Liberec, 24.02.2008
Cucurbitaria berberides1.jpg
   Cucurbitaria berberides1.jpg

120.98 kB    
ZOO Liberec, 24.02.2008
Cucurbitaria berberides2.jpg
   Cucurbitaria berberides2.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 25. února 2008 13:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chachachá, paráda! Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 01. března. 2008 22:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Klacíky dorazily až ke Kladnu a tak jsem si je také cvaknul. Jaké ale bylo překvapení za dva dny. Ony mi rozkvetly!!! Nechal jsem je při pokojové teplotě ve značném vlhku sklenice s vodou.

131.7 kB    
Ve čtvrtek večer. (c) Bob
KloubnatkaDristalova-01.jpg
   KloubnatkaDristalova-01.jpg

104.63 kB    
V sobotu dopoledne. (c) Bob
KloubnatkaDristalova-02.jpg
   KloubnatkaDristalova-02.jpg

174.44 kB    
Něco pro sporofily. (c) Bob
KloubnatkaDristalova-03.jpg
   KloubnatkaDristalova-03.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 02. března. 2008 0:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No docela bych bych řekl že Kloubnatka Šědřencová i Dřišťálová vypadají dost podobně...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 02. března. 2008 10:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sice jsem si jejich výtrusy vedle sebe nedal, ale přijde mi, že u dřišťálové jsou význě více přehrádkované. Řekl bych, že možná i dvakrát více. Doufám, že to není stářím. Taky mi přijde, že ta štědřencová je má takové vcelku jasně hnědé, zatímco dřišťálová je má takové trochu jakoby khaki. Ale třeba je to taky jen mé zdání. Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 02. března. 2008 22:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teď jsem doměřil výtrusy a nutno konstatovat, že výtrusy této houby jsou výrazně širší než u štědřencové. Asi zkouknu ještě jednou na tu štědřencovou, jestli jsem minule jen neměl štěstí na hubené výtrusy.

U této jsem naměřil: 28.5-36.0 x 13.1-16.1 (Q = 1.98-2.48), průměrné hodnoty 31.1 x 14.2 (Q = 2.19), proměřeno 21 kusů, převážně ještě ve vřeckách.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Toto téma je zamknuto bez možnosti úpravy příspěvků a psaní odpovědí   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru