Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
Zaslal: po 25. února 2008 11:23 Předmět: Cucurbitaria berberides - Kloubnatka dřišťálová
Po zajímavém nálezu kloubnatky z Bobovy mykologické dílny na štědřenci a po informacích, že jiné druhy můžou růst na jiných dřevinách, jsem se mrknul na dřišťál obecný rostoucí v liberecké ZOO. Byly tam, krasavice
Klacíky dorazily až ke Kladnu a tak jsem si je také cvaknul. Jaké ale bylo překvapení za dva dny. Ony mi rozkvetly!!! Nechal jsem je při pokojové teplotě ve značném vlhku sklenice s vodou.
Sice jsem si jejich výtrusy vedle sebe nedal, ale přijde mi, že u dřišťálové jsou význě více přehrádkované. Řekl bych, že možná i dvakrát více. Doufám, že to není stářím. Taky mi přijde, že ta štědřencová je má takové vcelku jasně hnědé, zatímco dřišťálová je má takové trochu jakoby khaki. Ale třeba je to taky jen mé zdání.
Teď jsem doměřil výtrusy a nutno konstatovat, že výtrusy této houby jsou výrazně širší než u štědřencové. Asi zkouknu ještě jednou na tu štědřencovou, jestli jsem minule jen neměl štěstí na hubené výtrusy.
U této jsem naměřil: 28.5-36.0 x 13.1-16.1 (Q = 1.98-2.48), průměrné hodnoty 31.1 x 14.2 (Q = 2.19), proměřeno 21 kusů, převážně ještě ve vřeckách.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory