Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Technika: Výběr vhodného mikroskopu
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 17:00
  Předmět: Technika: Výběr vhodného mikroskopu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už jsem byl několikrát osloven, abych se k tomuto vyjádřil. Necítím se zatím být fundován natolik, abych zde dával nějaké velké pravdy, ale pokusím se něco naformulovat. Než se k tomu dostanu, zkuste to vy. Jak by jste vybírali? Čemu se vyhnout? Co neopomenout? Na co dát pozor? Konkrétní tipy ale dávejte pouze na stroje se kterými máte alespoň nějakou zkušenost.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 19. března. 2008 10:15
  Předmět: Re: Technika: Výběr vhodného mikroskopu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 18. března. 2008 16:00 Bob napsal:
Čemu se vyhnout? .... Konkrétní tipy ale dávejte pouze na stroje se kterými máte alespoň nějakou zkušenost.

Sice se tu máme bavit o mikroskopech a ne o hračkách, přesto k vyhýbání mohu vřele doporučit jakýkoliv plasťák "made in china", který se svým vnějším vzhledem za mikroskop vydává.
- katastrofální optické vady
- příšerné osvětlení
- příliš lehký a nestabilní
- pružný, jakákoliv manipulace rozhodí pozici preparátu i ostření
- malé zorné pole
- udávané zvětšení 900x a někdy i 1200x je díky mizerné optice naprosto nepoužitelné
- necitlivé ostření
- chybí posun stolku
Podle mého názoru je to přesně pravý opak vlastností, které by měl jakýkoliv mikroskop splňovat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mirekk

PříspěvekZaslal: ne 30. března. 2008 13:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mikroskop používám sporadicky a při mých zálibách mi stačí tenhle. Olympus to sice není, ale k domácímu použítí je dostatečný. Dokonce jsem jej viděl v jakési laboratoři, kde jsem byl při odběrech. Myslím, že za tu cenu je k nenáročnému pozorování dobrý - jo a nefotím.....

http://www.moty.cz/.....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 12:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmm, mikroskopy Bresser, na které odkazuje Mirekk mají vskutku impozantní cenu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 13:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

18. listopadu 08, 11:56 Bob napsal:
Hmm, mikroskopy Bresser, na které odkazuje Mirekk mají vskutku impozantní cenu.

Cena je fakt impozantní. Popis toho stroje je ale mizerný až žádný. Bylo by potřeba zjistit, jak je to na tom s optickými vadami, resp. jak strašný je obrázek s obj. 100x. Podle ceníku to má achromatické obj., což bývá při velkém zvětšení zcela nedostatečná kompenzace vad.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 13:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to trochu složitější, řekl bych. Shrnu to asi tak, že skicnu, co používám.

1. Okuláry
Mám dva, oba s měřítky, a jelikož jsem jednooký, tak mám na mikroskopu v každé trubce jiný, a mám je tedy oba stále dostupné. Téměř výhradně používám okulár zvětšující 10x - takže výsledné zvětšení je 10 x zvětšení objektivu (to pro následující popis objektivů). Okulár 15x používám pokud chci trochu větší zvětšení, ve chvíli kdy nemohu dát jiný silnější objektiv. Ztráta světla na 15x okuláru je značná, nevím jestli mám tento okulár horší kvality, ale na pozorování používám prakticky pouze ten 10x, ale na měření si rád často kouknu do toho 15x. Slyšel jsem, že jakýsi 20x má také krásný obraz - no, nevím, neviděl jsem. Často se prodává 12,5x do toho bych asi šel. Trochu větší by to občas být mohlo ... ale jindy se zase hodí, aby to bylo trochu menší Smile
Shrňme, že okuláry jsou pouze pro pozorování očima (tedy pokud nefotíte přiložením fotoaparátu k okuláru - také lze, ale ...), a neovlivňují tedy výslednou fotografii = kdybych chtěl na mikroskopu focení, pak bych šetřil na kvalitě okulárů.

2. Objektivy
Standardně se dodávají 4 objektivy:
a) objektiv 100x imerzní - Je nezbytný pro pozorování jemných struktur, v mikroskopii hub je nenahraditelný.
b) objektiv 40x - můj nejoblíbenější. Přijde mi velmi užitečný.
c) objektiv 10x - pěkný, na měření dlouhých vřecek velmi vhodný.
d) objektiv 4x - velmi dobrý na zorientování se v preparátu - řekněme, že je zastupitelný tím 10x.
Kvalita objektivů se odrazí na kvalitě fotografií vždy, takže tady asi moc něšetřit.

3. Kvality optiky
Nechcete-li koupit osvědčenou (a tudíž) drahou značku, je potřeba to nedělat po internetu, ale osobně. I tak je posouzení kvality mikroskopu, či spíše použitých okulárů a objektivů velmi obtížné. Nejlepší mi přijde kouknout se vždy na objektivový mikrometr. Čáry měřítka musí být stejně daleko od sebe, nesmí být zakřivené, neostré či tak podobně. Důležité je, aby tomu tak nebylo ani na okrajích pozorovacího pole. Než se na podoboné testování vydáte do terénu, bude dobré nakalibrovat své očko na nějakém velmi velmi dobrém mikroskopu, aby jste věděli, co očekávat. Pokud budete mít možnost toto vyfotit, lze dělat i jakési takési porovnání.

4. Světlo
Aby jste něco viděli, potřebujete zdroj světla. Světla musí být dost. Na normální pozorování bych řekl stačí 15W. Chcete-li však pozorovat v temném poli či fázovám kontrastu na objektivech 40x či 100x, pak již rozhodně doporučuji 30W a více.

5. Fázový kontrast
Krásná věc, která vám umožní občas pozorovat i to co normálně nelze či jen velmi obtížně. Využívám zejména k hledání průhledných objektů. Fáze na objektivu 4x či 10x je velmi dobrá - průhledné výtrusy obvykle pěkně svítí a lze je snadno naleznout. Takže jeden z těch dvou bych volil s fází, ale lze samosebou existovat i bez fáze. Jeden z nich bych případně obětoval fázi, třeba tu 4x o něco horší, ale s fází. Fáze na vyšších objektivech je pěkná, a občas se hodí, tj. také se bez ní obejdete. U 40x a 100x bych dal přednost spíše kvalitě nežli fázi. K pozorování v režimu fázového kontrastu bych poznamenal, že je potřeba na každý objektiv zasouvat a následně vysouvat vložku, takže to není zrovna komfortní. Lze přikoupit i otočný revolverový zásobních těchto vložek, ale je to značně drahé - Olympus ho má kolem 25 tisíc Kč !!!

6. Focení
To tu již někde na webu je ... stručně tedy: Zdvojnásobuje to cenu sestavy Wink http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3592
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. prosince 2008 9:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsem sice Olympusák, ale přišlo mi upozornění na zajímavou nabídku od Arsenalu (www.arsenal.cz). DCL 1601 LED ... navím jak moc je to kvalitní optika, ale má to již integrovaný 3MPix "foťák" ... možná je to zajímavá alternativa cena/výkon, ale chtělo by to z toho vidět nějaké obrázky. Na stránkách společnosti jsem model nenašel, tak přikládám letáček co mi poslali.

C081201_DLC1600_3MB_za_cenu_2MB_011208.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  C081201_DLC1600_3MB_za_cenu_2MB_011208.pdf
 Velikost:  276.35 kB
 Staženo:  846 krát

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. dubna 2009 10:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdyby někdo náhodou nepostřehl, že je tu nejen finanční krize ... tohle mi přijde jako velmi zajímavá cena/výkon

http://cgi.ebay.com/1600X-TRINOCULAR-COMPOUND-MICROSCOPE-DIGITAL-CAMERA_W0QQitemZ170272910479QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item170272910479&_trksid=p4634.c0.m14.l1262
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 06. dubna 2009 10:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

06. dubna 09, 10:22 Bob napsal:
Kdyby někdo náhodou nepostřehl, že je tu nejen finanční krize ... tohle mi přijde jako velmi zajímavá cena/výkon

Možná. Je těžké odhadnout jakou to má optickou kvalitu. Zaujaly mě ale ty LED a hlavně fluorescenční osvětlovače, které mají dole.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru