Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
ZdenekH
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 09. listopadu 2009 7:46 |
 |
|
Je to evidentně některá z askomycetů ... bez mikráku určit nelze ... bez popisu lokality těžko tipovat
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
ZdenekH
|
Zaslal: so 14. listopadu 2009 20:54 |
 |
|
tak jsem , co jsem našel vydloubal, ale je to stále záhada, co je to za hlízku, z které to roste, někde je jen jakoby v čisté hlíně bez jakéhokoliv rostlinného kořene nebo rostlinného zybtku, někde je , ale ta hlízka v tlející části nějaké "traviny", myslím pýru, někde je dokonce na povrchu mezi houbičkami, ikdyž ty samozřejmě rostou z jiné zespodu.
Hloubka hlízek, ze kterých houbičky rostou je od půl do pěti cm
|
174.14 kB |
 |
|
 |
|
h IMG_6748vz.jpg |
|
154.64 kB |
 |
|
 |
|
h IMG_6739vz.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
ZdenekH
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: so 14. listopadu 2009 21:22 |
 |
|
To bude asi sklerócium.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: so 21. listopadu 2009 23:04 |
 |
|
Hmm, tož houbičky před časem doputovaly i ke mne ... jenže s několikadenní prodlevou došlo poprvé k tomu, že mi plodničky přezrály = všechny výtrusy jsou již naklíčené = těžko říci jak jsou skutečně velké. Místo výtrusů se mi na sklíčko naprášily konidie. Nějaké fotky přidám časem sám nebo po apelu. Zkusím si je "zasadit" do mého jetele na zahradě - snad vyrazí.
Nicméně OJ je měl dříve a určil je jako Sclerotinia trifoliorum - hlízenka jetelová. Vzhledem k substrátu na kterém byly nalezeny ... lze považovat houbu ze určenou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kudláček Čestný člen

Založen: 15. 11. 2005 Příspěvky: 564 Bydliště: Hlinsko v Čechách
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
Zaslal: pá 08. dubna 2011 19:38 |
 |
|
Paráda. Marně po nich u nás pátrám. Jaký je podklad (pH) - kyselý, neutrální nebo snad zásaditý. To abych u nás nehledal zbytečně
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kudláček Čestný člen

Založen: 15. 11. 2005 Příspěvky: 564 Bydliště: Hlinsko v Čechách
|
Zaslal: pá 08. dubna 2011 20:35 |
 |
|
Ahoj Honzo, nevím konkrétně jaké má toto políčko pH, ale Hlinecko se nachází na kyselém podkladě...
_________________ Kudla - Houby na Hlinecku |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: pá 08. dubna 2011 20:48 |
 |
|
Jirko, nemohl bys udělat foto celé lokality? Docela by mě zajímalo, jak je to tam hustě porostlé atd...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
ZdenekH
|
Zaslal: so 09. dubna 2011 21:52 |
 |
|
to jeteliště je už zorané, ale vyfotím podobné, jinak u nás, jak píše Jirka, spíš kyselo, hnědozem, možno hledat na jakémkoliv zemědělci osetém jetelišti, nebo i jetelotrávě. Pokud by se na tom kousku, co zbyl nějaké ukázaly , dám na podzim vědět, ale jetel vždy časem vymizí a převažují další traviny.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kobera Václav
Založen: 10. 12. 2006 Příspěvky: 323 Bydliště: Slatiňany-Kunčí
|
Zaslal: ne 10. dubna 2011 11:06 |
 |
|
ZdenekH: někde je jen jakoby v čisté hlíně bez jakéhokoliv rostlinného kořene nebo rostlinného zybtku.
Na orné půdě je si potřeba dávat pozor na Sclerotinia sclerotinium - hlízenka obecná, která má široký okruh hostitelů.Např. neošetřená řepka může být, v příznivém roce pro hlízenku, napadena i z více jak 50% a sklerocia se s posklizňovými zbytky dostávají do půdy (sláma a kořeny), kde z nich v době květu řepky vyrůstají plodničky, a to druhým....., čtvrtým....atd. rokem, a to řepka na poli již zpravidla není.
Hlízenka jetelová způsobuje chrobu: Bílá hniloba jetele - dříve uváděnou jako rakovina jetele.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|