Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Šupinovka takhle brzy ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 02. května 2008 17:24
  Předmět: Šupinovka takhle brzy ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Úplně mi vyrazila dech. Rostla u potůčku na padlém rozkládajícím se kmeni ptačí třešně na kraji lesa u pole. Růst na tom dřevě tak nějak vylučuje tu, která mi připadá nejpodobnější ... Pholiota lucifera - Šupinovka mastná ... Je to navíc jediná, u které uvádí Antonín takhle ranný výskyt, tj. květen ... tahle tam jistě byla již na konci dubna Smile Místo je dosti studené - začínají tam kvést sasanky. Tož kdo poradí kterak určit správně? Položku mám.

198.24 kB    
1.5.2008, Libušín (KL), na tlející třešni. (c) Bob
SupinovkaNaTresniVrsek.jpg
   SupinovkaNaTresniVrsek.jpg

187.89 kB    
1.5.2008, Libušín (KL), na tlející třešni. (c) Bob
SupinovkaSpodek.jpg
   SupinovkaSpodek.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 05. května 2008 11:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Shocked Jaká asi velikost? Lucifera se mi nezdá, bude to spíš něco ze skupiny P. adiposa...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 05. května 2008 12:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

průměr klobouku ca. 4 cm
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 05. května 2008 12:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dosáhnete někdo na toto: Holec J. (1996): Klíč k určování šupinovek (Pholiota) a přehled druhů známých z České republiky [A key to the identification of the species of the genus Pholiota and a survey of species known from the Czech Republic]. ? Mykol. Listy 57: 1-12 [in Czech with English summary].
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 05. května 2008 12:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jistě. Můžu naskenovat a poslat. Bude potřeba to zmikroskopovat asi.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 05. května 2008 12:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Něco jsem mikroskopoval, ale teď jsem zavalen ... včera byl askomyceťácky úspěšný výlet a tak u toho sedím do popůlnočních hodin Smile Položku mám, tak to kdyžtak zkontroluji na "sušence" ... jen potřebuji vědět co hledat. Šel jsem podle vzhledu a doby růstu. Ta slizká je na mnoha obrázcích na webu stejná, ale ... na web se dává spousta věcí ... Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 06. května 2008 8:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže tu jsou výtrusy z výtrusného prachu.

84.02 kB    
Výtrusný prach. (c) Bob
SupinovkaVytrusnyPrachCR.jpg
   SupinovkaVytrusnyPrachCR.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 06. května 2008 15:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem brouzdal webem a dle výtrusů ...

Pholiota limonella - 7-9,5 (11) x 4,5-6
Pholiota aurivella - 5-6 x 3-4 (nebo 8-9 x 5-6)
Pholiota aurivelloides - 8-11 (11,5) x 6-7 (8)
Pholiota adiposa - 5-6 x 3-4 (nebo 7-8 x 4-5)
Pholiota lucifera - 7-8 x 4-5,5

já našel: 7,7-9,9 x 5,0-6,5 (1,38-1,59) Crying or Very sad
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 07. května 2008 14:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Brouzdání webem nepovažuju za bezpečný způsob určování, nejde zase tak snadno rozlišit seriózní informace a krávoviny. Ty spory pěkně sedí přímo na Pholiota adiposa (podle Holce).
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 07. května 2008 15:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To jakože z té výše zmíněné publikace?
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 07. května 2008 15:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Joo. Eště zkus cheilocystidy.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 07. května 2008 15:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty byly takové tenké válcovité do špičky ... nebyl jsem si letmým pohledem jist jestli to vůbec jsou ony, ale ještě jsem neměl čas na to pořádně kouknout. Minulý výlet byl úspěšný Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 05. prosince 2008 23:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Právě jsem narazil na klíč k 216 druhům rodu Pholiota Smile Smile Smile http://www.mykoweb.com/Pholiota/index.html
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru