Větší holubinka pevnější konzistence, která má poměrně stabilní barvu klobouku - v hnědých až hnědoolivových odstínech. Roste na teplejších stanovištích pod duby, v jižních Čechách hlavně na hrázích rybníků, většinou na těch, kde rostou další ne úplně běžné druhy hub. Plodnice na stanovišti vytrvávají dlouho.
Určuje se dobře:
- chuť pálivá
- pach po sýru camembert
- pevná konzistence
- u báze třeně s KOH červená
Holubinka hřebínkatá (Russula pectinatoides) - menší, měkčí, často světlejší, drobivá, lámavá, nepálivá (pouze hnusná), je cítit nakysle až olejovitě, s KOH nečervená
Holubinka nelibá = hřebílkatá (Russula amoenolens) - menší, měkčí (ale ne o mnoho), samostatně rostoucí plodnice jsou pěkně pravidelné, chuť a vůně jsou podobné, ale s KOH nečervená
Holubinka pruhovaná (Russula insignis = livescens) - klobouk často nápadně lepivý, nepravidelný, nepálivá, voní nakysle (ale postrádá olejovitou příměs), nažloutlá báze s KOH červená