Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Baba Jaga Čestný člen
|
Zaslal: čt 01. května 2008 20:22 Předmět: Verpa sp. |
 |
|
Tato kačenka rostla ve vlhké lužní části Pohránovského rybníku. Tvarem i přirůstání klobouku přesně jako Verpa conica, ale zhruba 2 - 3 x větší. Na výšku dosahovala 15 i více cm. Vřecka monoseriátní, 8-mi spóré, spóry elipsoidní, bezbarvé, povšimněte si abnormální velikosti a také velkého rozsahu délky (čerstvě vypadaný výtrusný prach). Minimálně jedna plodnice vyrůstala z ponořeného dřeva. Rákos a jiné vlhkomilné rostliny. V okolí rostly také čerstvé plodnice Verpa conica* a před měsícem i Ptychoverpa bohemica. Nikdy jsem se zatím s ničím podobným nesetkal. Herbářová položka existuje. Další obrázky, bude-li třeba dodám později.
* nebyla mikroskopovaná, může se jednat autentický druh v malém podání!
_________________ Baba-Jaga |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 01. května 2008 21:39 Předmět: Verpa conica |
 |
|
Takovéto robustí formy kačenky náprstkovité se občas najdou. 14. dubna 2008 jsem např. našel jednu takovou s průměrem klobouku 6,5 cm. Někdo takové odchylky označuje jako var. cerebriformis, popřípadě var. morchelloides; podle mě to ale s taxonomickou hodnotou moc žhavé nebude, jsou to dosti proměnlivé houby jak ve tvaru, tak ve zbarvení. Také kačenka česká vytváří robustní formy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baba Jaga Čestný člen
|
Zaslal: čt 01. května 2008 23:47 Předmět: Re: Verpa conica |
 |
|
Velké plodnice nejsou u diskomycetů ničí vyjímečným. S tím jsem se setkal již několikrát, ale spóry byly vždy +- stejné. Zde jsou proti V. conica hodně velké (do 24 mikro), a proti Ptychoverpa bohemica hodně malé, ale tu můžeme vyloučit (8-mi spóré vřecka). V. cerebriformis by seděla velikostí plodnice, ale spóry má mít opět do 24 mikro. Navíc roste v ovocných sadech, ale také červená na bázi, což jsem kontroloval, a nic. Kdyby šlo jen o velikost plodnic, bylo by to smetené ze stolu jedna, dvě.
_________________ Baba-Jaga |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: pá 02. května 2008 0:15 |
 |
|
A v čem je problém? Nahlížím-li do Šebka, který var. cerebriformis povýšil na úroveň druhu , tak zde nenacházím žádný jednoznačný rozdíl ve velikosti výtrusů V. conica a V. cerebriformis. Obě šplhají do 25, resp. 24 ?m. Píšeš dvakrát "do 24 mikro", což souhlasí ... nepřepsal ses?
Pokud jde o červenání na bázi, to bude spíše záležitost klimatických podmínek, nikoli rozlišovací znak něčeho. Často vídávám načervenalý spodek třeně u jakýchkoli kačenek po nízkých nočních teplotách či přízemních mrazících.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: pá 02. května 2008 1:14 |
 |
|
Á, už to vidím. Zřejmě platí ten graf, ze kterého je patrna délka výtrusů 22 - 42 mikro. Prošel jsem vše, co se dalo, a více než 30 mikro u kačenky náprstkovité nebylo nikde udáváno. Jakožto razič teorie, že u nás rostou dva druhy kačenek, je to pro mě zajímavý poznatek ohledně mikroskopické situace kačenky náprstkovité. Jinak ale neporadím.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baba Jaga Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin