Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Monilinia urnula - Hlízenka brusinková
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 13. května 2008 8:04
  Předmět: Monilinia urnula - Hlízenka brusinková
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na loňských přeměněných plodech brusinek, průměr plodné části 5-8 mm. Nadm. výška okolo 800 m.n.m.

115.28 kB    
Hrabětice (Jizerské hory) 11.5.2008
Monilinia urnula.jpg
   Monilinia urnula.jpg

99.27 kB    
Hrabětice (Jizerské hory) 11.5.2008
Monilinia urnula2.jpg
   Monilinia urnula2.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 13. května 2008 9:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bomba! Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 13. května 2008 13:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Opět dobrý nález! To rostlo s jistotou na Vaccinium vitis-idaea? Podobná Monilinia (= Franquinia) oxycocci by se měla vyskytovat na V. oxycoccos a V. microcarpum. Ta je od M. (= F.) urnula odlišitená i mikroskopicky, maje v jednom vřecku 4 velké a 4 menší výtrusy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 13. května 2008 15:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle bylo 100% na brusince. Brusinky byly přeměněné v poměrně tvrdou hmotu. V porostech klikvy jsem hlízenky hledal samozřejmě taky, ale bohužel nic, samé krásné zdravé plody, mrazem skoro nepoškozené.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 14. května 2008 8:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houby dorazily Wink Nezralá vřecka dextroidní, a pruh uprostřed řezu plodnice mírně amyloidní (zatím jsem nic takového neviděl). Vřecka 175 x 13 mikronů, výtrusy kolem 15 x 6,5 ... jestli si to dobře pamatuji. Vše se dobře barví kongočervení. Parafýzy mají velmi proměnlivé zakončení - někdy kulovité bambule někdy podlouhlé "citróny" nebo se tomu říká vřetenovité? Fotky dovalím později. Stačí k identifikaci již toto?

Na BioLibu je jako Hlízečka brusinková.

Zajímavá by asi byla publikace: "A Synopsis of the Genera and Species of the Sclerotiniaceae, a Family of Stromatic Inoperculate Discomycetes" H. H. Whetzel; Mycologia, Vol. 37, No. 6 (Nov. - Dec., 1945), pp. 648-714 (article consists of 67 pages).

ale i klíč odkazovný v Klíči: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3263 ... Martine, tady jsem vytušil, že dvš velikosti výtrusů má právě M. urnula. Z tvé noticky mi plynne opak ... Confused
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 15. května 2008 8:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem zkusil takový trik na výtrusný prach. Plodničku jsem dal výtrusným rouškem na podložní sklíčko a druhým jsem ho přikryl. Čouhající brusinku jsem vložil mezi naskládanou buničinu a provlhčil jí vodou. Vše jsem příklopil skleněným poklopem. A skutečně, plodnička nevyschla a výtrusy byly na sklíčku. Výtrusný prach je bílý, ale drtivá většina výtrusů byla asi v prvním stádiu "klíčení". Na pólech jsou kapky. Některé výtrusy už mají vlákna.

Pokud jde o vřecka, tak poopravím rozměr na 175-215 x 10-12 mikronů. Výtrusy mohou být až 18.5 mikronů. Pokud jde o jejich velikostní zastoupení ve vřecku ... plodničky už byly v spíše v závěrečné fázi svého poslání a tak byla drtivá většina vřecek prázdná. Viděl jsem jich ale i pár s výtrusy, ale lze říci, že při troše dobré vůle asi budou dvojího rozměru.

Řekl bych, že to vcelku dobře sedí. Tedy až na to co psal MK... No a jak s tím českým názvem?

Jelikož nestíhám, tak další fotky dám později.

92.12 kB    
Výtrusný prach. (c) Bob
VytrPrach01.jpg
   VytrPrach01.jpg
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 16. května 2008 7:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrá práce Bobe. Já myslím, že těch možností na stromatizovaných plodech brusinky moc není. České jméno bych dal jako hlízenka brusinková, píše o ní i Pilát A. et Kotlaba F. (1952): Tři severské hlízenky, nové pro Československo: hlízenka rojovníková ? Sclerotinia Ledi Naw., hlízenka Vahlova ? Sclerotinia Vahliana Rostr. a hlízenka brusinková ? Sclerotinia urnula (Weinm.)Ehm., Czech Mycology 6(6-7), 131-138. Spíš v latině to je trochu guláš. Můžeme si vybrat z názvů Monilinia, Sclerotinia, Stromatinia, Ciboria, Monilia a kdoví čeho ještě. V novějších pracích je od rodu Monilinia odštěpena do samostatného rodu Franquinia, za kterou jsem ale před časem dostal přes prsty Smile V Index fungorum je dosud Monilinia, takže tím asi nic nezkazíme.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 16. května 2008 9:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nebo ještě Franquinia urnula (Weinm.) Holst-Jensen & T. Schumach. ined. Smile Přesouvám, pokud někdo zpochybní determinaci - opravíme Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru