Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 13. května 2008 9:28 |
 |
|
Bomba!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 13. května 2008 13:58 |
 |
|
Opět dobrý nález! To rostlo s jistotou na Vaccinium vitis-idaea? Podobná Monilinia (= Franquinia) oxycocci by se měla vyskytovat na V. oxycoccos a V. microcarpum. Ta je od M. (= F.) urnula odlišitená i mikroskopicky, maje v jednom vřecku 4 velké a 4 menší výtrusy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: út 13. května 2008 15:37 |
 |
|
Tohle bylo 100% na brusince. Brusinky byly přeměněné v poměrně tvrdou hmotu. V porostech klikvy jsem hlízenky hledal samozřejmě taky, ale bohužel nic, samé krásné zdravé plody, mrazem skoro nepoškozené.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 14. května 2008 8:35 |
 |
|
Houby dorazily Nezralá vřecka dextroidní, a pruh uprostřed řezu plodnice mírně amyloidní (zatím jsem nic takového neviděl). Vřecka 175 x 13 mikronů, výtrusy kolem 15 x 6,5 ... jestli si to dobře pamatuji. Vše se dobře barví kongočervení. Parafýzy mají velmi proměnlivé zakončení - někdy kulovité bambule někdy podlouhlé "citróny" nebo se tomu říká vřetenovité? Fotky dovalím později. Stačí k identifikaci již toto?
Na BioLibu je jako Hlízečka brusinková.
Zajímavá by asi byla publikace: "A Synopsis of the Genera and Species of the Sclerotiniaceae, a Family of Stromatic Inoperculate Discomycetes" H. H. Whetzel; Mycologia, Vol. 37, No. 6 (Nov. - Dec., 1945), pp. 648-714 (article consists of 67 pages).
ale i klíč odkazovný v Klíči: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3263 ... Martine, tady jsem vytušil, že dvš velikosti výtrusů má právě M. urnula. Z tvé noticky mi plynne opak ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: pá 16. května 2008 7:12 |
 |
|
Dobrá práce Bobe. Já myslím, že těch možností na stromatizovaných plodech brusinky moc není. České jméno bych dal jako hlízenka brusinková, píše o ní i Pilát A. et Kotlaba F. (1952): Tři severské hlízenky, nové pro Československo: hlízenka rojovníková ? Sclerotinia Ledi Naw., hlízenka Vahlova ? Sclerotinia Vahliana Rostr. a hlízenka brusinková ? Sclerotinia urnula (Weinm.)Ehm., Czech Mycology 6(6-7), 131-138. Spíš v latině to je trochu guláš. Můžeme si vybrat z názvů Monilinia, Sclerotinia, Stromatinia, Ciboria, Monilia a kdoví čeho ještě. V novějších pracích je od rodu Monilinia odštěpena do samostatného rodu Franquinia, za kterou jsem ale před časem dostal přes prsty V Index fungorum je dosud Monilinia, takže tím asi nic nezkazíme.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 16. května 2008 9:45 |
 |
|
A nebo ještě Franquinia urnula (Weinm.) Holst-Jensen & T. Schumach. ined. Přesouvám, pokud někdo zpochybní determinaci - opravíme
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|