Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Clitopilus prunulus - Mechovka obecná
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 9:20
  Předmět: Clitopilus prunulus - Mechovka obecná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mechovka obecná - Clitopilus prunulus

154.33 kB    
Řepiště, Zaryje, 6.10.05. (c) mat60.
DSCN3882.jpg
   DSCN3882.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 9:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S ohledem na možné problémy s identifikací této houby přidávám i mikrofota výtrusů. Výtrusy jsou pro tento druh charakteristické. Mají tvar obilných zrn. Byly barvené metylenovou modří a fotky kompenzovány na pozadí.

51.8 kB    
mech1.jpg
   mech1.jpg

66.42 kB    
mech4.jpg
   mech4.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 16. srpen 2006 23:25
  Předmět: Clitopilus prunulus-mechovka obecná

Něco ze soboty-Clitopilus prunulus-mechovka obecná

101.4 kB    
Clitopilus prunulus-mechovka obecná-Kalešov-12.08.2006
IMG_0640.jpg
   IMG_0640.jpg

72.28 kB    
detail lupeny,ze začátku bílé pak přechází do slůbě růžové
IMG_0645.jpg
   IMG_0645.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 17. srpen 2006 8:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 17. srpen 2006 8:21 Bob napsal:
No vida! A už tu máme dvě Smile

Tonda z Kralup našel v Krkonoších taky jednu, takže pokud ji vyfotil, budeme tu mít brzo tři Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 17. srpen 2006 8:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuším jsem někde slyšel, že tam kde rostou mechovky rostou i hřiby ... je to pravda a nebo jsem si to zasejc s něčím pomotal?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 17. srpen 2006 9:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

17. srpen 06, 8:35 Bob napsal:
Tuším jsem někde slyšel, že tam kde rostou mechovky rostou i hřiby ... je to pravda a nebo jsem si to zasejc s něčím pomotal?

Traduje se to a asi to je i pravda, tedy alespoň co ja vím. U nás na Zaryjích rostou na jednom místě.
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 17. srpen 2006 12:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

17. srpen 06, 8:35 Bob napsal:

U nás to platí na 100% Very Happy
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 23. srpen 2006 23:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt srpen 17, 2006 8:35 am Bob napsal:

Nečetl jsi to náhodou v Papouškově atlasu?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 14:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jóóó, to kdybych já věděl Smile Já si zdroje obvykle dost pletu a občas se mi pomýchají i se sny ... ze zkušenosti už vím, že sobě věřit rozhodně nemohu Sad
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. září 2006 22:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přihodím 4 obrázky něčeho, co jsem identifikoval jako mechovku - zejména po čuchu Smile Doufám, že správně. Rostla pod břízou a smrkem v trávě u cesty.

121.8 kB    
SZ od Manětína
1.jpg
   1.jpg

140.57 kB    
SZ od Manětína
2.jpg
   2.jpg

164.87 kB    
SZ od Manětína
3.jpg
   3.jpg

165.23 kB    
SZ od Manětína
4.jpg
   4.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 30. června 2007 21:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska jsem je našel v mechu ve vzrostlém dubovém lesíku tu a tam s vytroušeným čímkoli ... voněla jako májovka a tak to byla asi ona ... nějak jsem byl líný fotit Sad ... Jak si jí nesplést s jedovatými strmělkami či dalšími houbami nevhodnými pro záměnu? Líha? Vláknice? ... samosebou jinak než mikroskopicky Wink
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 09. července 2007 9:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta jí teď potkávám také všude. V dubině minule, ve smrčině teďka ... téměř vždy na mechatých cestách a téměř vždy byl poblíž hříbek Smile Je to fajn navigace ... bílá je dobře vidět a tak vím kde zpozornit a sebrat hříbky Smile

Koukal jsem na ty výtrusy a moc se mi to nelíbilo. Zvláště pak na fotkách. Jedna se mi ale povedla (myslím). Vzal jsem dle Mata šampón (nějaký dětský) a na vytroušený prach dal velkou kapku. Vše jsem pěkně pomalu zamíchal, opatrně z lehka položil krycí sklíčko, nakápl imrzní olej a šup do toho objektivem ... silná vrstva šampónu způspbila, že výtrusy i přes vysokou hustotu toho šampónu prostě plavali sem a tam. Jenže silná vrstva měla svůj účel ... chtěl jsem vidět výtrus na stojáka a nikoli naležáka ... zabralo to hoďku, ale pár jsem jich viděl a některé i vyfotil ... tenhle byl nejlepší ... myslí, že je to nejmenší fotka na DAMyku Smile

188.17 kB    
7.7.2007, Ruda (RA), mechatá cesta smrčinou. (c) Bob
MechovkaObecna01.jpg
   MechovkaObecna01.jpg

121.69 kB    
7.7.2007, Ruda (RA), mechatá cesta smrčinou. (c) Bob
MechovkaObecna02.jpg
   MechovkaObecna02.jpg

10 kB    
Výtrus v šampónu. (c) Bob
MechovkaSpore.jpg
   MechovkaSpore.jpg
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 26. července 2008 16:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

mechovky už se objevily,,dobré znamení na 2 lokality co chodím ,se během týdne objeví koloděje,,mechovka je dobrý indikátor

138.63 kB    
lipový porost Kalešov 25.7. 2008
mechovka obecná -Clitopilus prunulus1.jpg
   mechovka obecná -Clitopilus prunulus1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. července 2008 9:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ve čtvrtek jsem na rakovnicku také jednu potkal ... aj hříbky velmi pomalu začínají ...
Lenochod
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 25. srpen 2008 9:39
  Předmět: Tak to bude taky spíš mechovka.

Voněla výrazně májovkově a potvrzuju,kousek vedle rostl hřib pravděpodobně smrkový.Spodek jsem nefotil ale byl špinavě bílý a dovedu si představit,že stářím přejde do růžova.Navíc to mělo víc sbíhavé lupeny než fotky strmělek v atlasech.

147.98 kB    
Nalezeno na rozbahněné lesní cestě Dolní Bukovina/MB - obora Židlov/CL.Kdybych nebyl na výletě s noclehem,dal bych to do ledničky,přikryl a čekal na barvu vyprášených výtrusů.
Houby atd. 365.jpg
   Houby atd. 365.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru