Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
martincz
|
Zaslal: po 07. července 2008 20:39 Předmět: Co s Bezem? |
|
|
Mam na moji zahrade za boudou vzrostly bez, 20 cm sirka u paty. Chystam se jej pokacet a uvolnit tak cestu jiz krasne rostoucim vysokym bambusum. Ale zas je skoda jej jen zlikvidovat. Cil je jasny -> zahubit jej houbami.
Trochu jsem to tu studoval, ale jsem laik. Mam jen zkusenosti s limcovkou v zahone a hlivou na bukovem spalku (za par dni pujde do zeme uz je rasne prorostly).
Ale co za houbu na to zive bezove drevo? Uvazuju, ze ten bez uriznu tak ve vysce 2 m, kde ma kmen jeste silu pres 10 cm a neco do nej naockuju skrze vrty. Jenze prodavane ucha jidasove nejsou odolne mrazu...
Ma nekdo tip jak problem vyresit? Ma smysl treba naockovat kulturni sadbou z Mycelium Wolf + pridat jine houby? Jake? Nebo jak prenest klasicke nase ceske Ucho na muj zivy kmen?
Diky za kazdou radu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: po 07. července 2008 22:50 |
|
|
No sice nevím proč nahrazuješ šeřík bambusem ale to je tvůj problén, asi bude lepší ho odříznout (ucho = 5-10r. móóóžná některý z houževnatců ale nevím nevím rozklad bude na dlouho a bez výsledku). _________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: po 07. července 2008 22:53 |
|
|
Kobinace sadby s přírodou néé néé _________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
martincz
|
Zaslal: čt 10. července 2008 9:42 Předmět: co s bezem |
|
|
Diky za odpoved.
Nikoliv serik, ale Bez nahrazuji bambusem a to proto, ze na tehle zahrade pestuji vyhradne exotiku.
Ta doba rozkladu mi nevadi a bambusu taky ne. Naopak nechci riskovat kontaminaci roundupem. A nakonec, rad bych tem bezovy parez nejak zuzitkoval.
Lze tedy nejak ten parez primet, aby prijal odnekud ucho jidasovo nebo to musim nechat nahode ze na to samo "vleze"? Pokud by nic z toho neslo, co hliva? Poroste na bezu?
Jake houzevnatce jsi mel na mysli?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 10. července 2008 9:55 |
|
|
Téma http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=1287 jsi asi našel, nebo ne?
Naočkovat živý bez bude asi problém - asi se bude bránit nákaze. Nejlepší by asi bylo ho v zimě porazit, nařezat na polena (včetně slabších větví) a pak naočkovat. Případně to dát na nějakou hromadu do stínu a vlhka a proskládat to již infikovanýma klackama z lesa ... je to jen tip = nikdy jsem to nedělal. |
|
Návrat nahoru |
|
|
martincz
|
Zaslal: čt 10. července 2008 10:49 Předmět: ... |
|
|
Jo ten odkaz jsem procetl, ale jak "ockovat" tam neni Vedel by nekdo jak se ockuje ucho jidasovo? S tim poskladanim mezi polena me to taky napadlo, ale to bych to mohl rovnou naockovat kulturni sadbou ucha jidasova a hodit treba do skleniku nebo do sklepa.
Kazdopadne diky za reakci. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: út 15. července 2008 20:46 |
|
|
Bobe ale to asi není ten dotaz co dal Marin? On chce zlikvidovat bez černý . A já starý opravátor domů a zahrad říkám (roudap) je to svinstvo ale houby na to zabíjíííííí _________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 16. července 2008 9:16 |
|
|
Nejrychlejší je ho pokácet. Časem vyrašené výhony postřikovat tím randapem. Pokud chceš dřevo využít na houby ... viz. předchozí příspěvky. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|