Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Kobera Václav
Založen: 10. 12. 2006 Příspěvky: 323 Bydliště: Slatiňany-Kunčí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 16. června 2011 10:05 Předmět: Re: Hygrocybe cantharellus - Voskovka lišková |
|
|
út června 14, 2011 9:20 pm Radek Doležal napsal: |
Vašku, tyto jsou z PR Zubří. |
Tmavé - až černavé šupinky na červenavé pokožce klobouku jsou příznačné spíše pro Hygrocybe coccineocrenata, zatímco H. cantharellus by měla mít šupinky stejnobarvé s podkladem. Tento rozdíl uvádí specializovaná literatura, nicméně jinak si tyto druhy jsou velmi blízké (nějaké přepracování pohledu na tuto skupinu mi není známo)...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: čt 16. června 2011 14:42 Předmět: Re: Hygrocybe cantharellus - Voskovka lišková |
|
|
Díky za info. Jelikož roste i ta na druhé lokalitě, tak je zítra s Vaškem porovnáme.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kobera Václav
|
Zaslal: pá 17. června 2011 6:58 |
|
|
Martine, ještě jeden dotaz. Jak poznáš vroubkovanou od druhu voskovka tmavošupinkatá (H. turunda)? Podle vroubkovaného okraje, nezáleží na stáří plodnice? Nebo se dnes již nerozlišují? To jsem již tenkrát neřešil.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kobera Václav
|
Zaslal: čt 23. června 2011 7:26 |
|
|
Radku, asi se ti do toho nechce, tak závěr udělám já. K určení použiju toto:
www.funghiitaliani.it/index.php?showtopic=58425
kde se, jestli jsem to dobře pochopil, píše, že se až do rozhodnutí tyto tři druhy nebudou slučovat. Coccineocrenata má být 2x větší (turunda 5 - 15mm),nejmladší plodnice spíše červené než oranžové (turunda obráceně).
Naše plodnice do 0.5 cm bez znatelných tmavých šupinek a červené, pak zřetelné tmavší šupinky, zejména do poloviny klobouku od středu. Při odbarvování starých plodnic do žlutooranžova (převládá žlutá složka), šupinky zřetelně stále tmavší, spíš tmavě oranžové ( s hnědým nádechem?). Většinou na lokalitě v rašeliníku, poblíž výskyt suchopýru.
Navrhuji přeřadit do samostatného tématu : voskovka vroubkovaná - Hygrocybe coccineocrenata.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 28. června 2011 12:41 |
|
|
pá června 17, 2011 7:58 am Kobera Václav napsal: |
Martine, ještě jeden dotaz. Jak poznáš vroubkovanou od druhu voskovka tmavošupinkatá (H. turunda)? Podle vroubkovaného okraje, nezáleží na stáří plodnice? Nebo se dnes již nerozlišují? To jsem již tenkrát neřešil. |
Hygrocybe turunda by měla mít oranžový až oranžovožlutý klobouk se zřetelnými černavými šupinkami, tedy na rozdíl od zbývajících dvou postrádá červené tóny. Osobně s tímto druhem nemám zkušenosti. V každém případě tyto tři druhy tvoří komplikovanou skupinu, kde může ještě dojít k novým pohledům na věc. Ideální je mít každý sběr kvalitně zdokumentován.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|