Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Doporučení pro přispívání do fóra DAtlas
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 30. července 2008 15:07
  Předmět: Doporučení pro přispívání do fóra DAtlas
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jelikož začínají růst houby a počet příspěvků se začíná zvedat ... možná by stálo za hřích, abychom již konečně vytvořili jakási doporučení ohledně příspěvků do DAtlasu. Pár jich načrtnu a dávám to tedy k diskusi.

0. Myšlenka
    Příspěvky by měly být jakoby položky digitálního herbáře, aby se čtenář o houbě něco dozvěděl. Příspěvky by měly být obsáhlé, s co nejvíce informacemi spojenými nejen s popisem druhu, lokality, zaměnitelnosti, dobré fotografie, ..., ale též třeba s osobními zkušenostmi při hledání či s příhodou spojenou s nalezením. Tj. příspěvky by neměly obsahovat pouze fotografii.

1. Identifikace
    Houba musí být spolehlivě určena. Pokud si její identitou nejsme jistí, je potřeba to rozhodně zmínit a nebo dát příspěvek raději do fóra Určovna. Velmi dobré by bylo, kdyby se u každého nálezu uvádělo jak to bylo určeno a zda existuje exikát. Samosebou evidentní druhy by to mít nemusely, ale tam kde je záměna možná, tam by to být mělo.

2. Fotografie
    Je jedno zda bude fotka umělecká či popisná. Fotografie zachycující rozpoznávací znaky jsou velmi důležité. V komentáři u obrázku by bylo dobré uvést stručné data o nálezu - pokud to budeme uvádět ve stejném formátu, bude to zajímavě prohledatelné - třeba podle datumu či okresu či stromu a podobně. Např.: 28.7.2008, Libušín (KL), buk, mokřina. (c) Bob

3. Popis
    To je bolestivé místo. Většina přispěvatelů vše "odbyde" fotkou. Jenže informace o tom kde to rostlo, co tam rostlo, počasí, jaký je rozpoznávací znak, popis lokality, habitat, jak často jí člověk potkává, s čím se dá zaměnit, ... tyto informace jsou napříč webem velmi vzácné. Přitom bych řekl, že jsou postatnější než fotografie. Myslím, že i pro nálezce je vhodné takovéto informace vyměňovat s ostatními a mít je svým způsobem zálohované a snadno prohledatelné. Pokud se jedná o známou lokalitu, je stejně tak vhodné tuto skutečnost alespoň stručně uvést.

Naposledy upravil Bob dne so 26. září 2009 9:24, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 08. září 2008 22:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ach,jo,nějak tyhle příspěvky házím za hlavu,ale i mistr tesař se někdy utne také se mi stalo nesprávně určená houba,rychlost nebo radost z nevšedního nálezu,jsme jen lidi,ale pamatujete když pár odpadlíku odcházelo z www.nahouby.cz jen kvůli fotkám samých hřibů...a kde jsme opět v prd...stránky přispěvatelů se rozšířily,ale přibyly i nekvalitní příspěvky,,,tipu Lesánek což rovnou házim do koše,Jarin atd..hlavně kvůli takovým už sem nepíšou někteří zakládající členové a odešli na www.nahuby.sk .na slovenských stránkách by tyhle příspěvky ani nikdo neuveřejnil,je pravda taky tam řádil občas nějaký Renegát ,nebo Frenegát ,ale už dal pokoj.Jde udělat nezobrazovat příspěvky od uživatele...bla, bla,nebo Black list.Lesánkovi,Jarinovi bych doporučil www.nahouby.cz ,tam jim bude určitě líp ......
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 09. září 2008 0:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nahouby mají velkou nevýhodu, že se příspěvkům o které nemám zájem nemohu vyhnout, ale rozhodně to nebyl jediný a hlavní důvod stěhování. Spam, nezvladatelná individua, zneužívání přezdívek, obnova domény pár hodin před expirací, admin přítomen tak jednou do roka, bezpečnostní díry jak vrata do stodoly. Tam bych raději nikoho neposílal. Pokud budou všichni dodržovat správné umístění příspěvků, tak si pak každý může číst fórum, které ho baví, navíc to může přispět i k bohatší diskusi, protože kdo ví, že košík, nebo mísa (nebo 20 křemenáčů focených mobilem) do DAtlasu nepatří, tak na takové příspěvky samozřejmě nebude ani odpovídat, i kdyby k tomu chtěl něco napsat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 09. září 2008 8:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmmmm Rolling Eyes JETHRO, tak trochu máš jistě pravdu, ale nenavrhuješ žádné řešení. Z www.nahouby.cz jsem já konkrétně odešel proto, že ikdyž bylo řešení zřejmé, nebyl nikdo, kdo by ho směl či chtěl či mohl aplikovat. Vládla tam anarchie a svévole samozvaných rádobysprávců. Z podobného důvodu jsem "opustil" www.nahuby.sk ... zdá se, že je to tam už OK, ale prokousávat se u každé fotky dvaceti příspěvkama typu "úžastné" a podobně mi taky není nijak milé, ale respektuji, že jiný kraj jiný mrav Smile

Lesánku a Jarine, neberte to nijak zvlášť osobně, nejde totiž o vaše příspěvky jako takové, ale o "politiku" jednotlivých fór DAMyka. DAMyko bylo od počátku navrhováno tak, aby bylo pro každého, tj. rozhodně i pro vás. Všechno má samosebou svou historii, a všechno potřebuje nějaký vývoj, aby to nezdegerovalo. Když DAMyko začínalo, tak sem chodilo pár lidí a tak nějak jsme malovali hranice jednotlivých fór a psali jejich pravidla. Několik fór již bylo zrušeno, některé spojeny, některé vytvořeny, ... některé jsou živé, některé nijak zvlášť Sad Jinými slovy DAMyko není zkamenělina, a mělo by odrážet potřeby jejich uživatelů. Toho se dá dosáhnout jen tím, že se o tom budeme bavit, že budeme hledat ten lepší model. Neříci nic a odejít je sice řešení pro onoho jedince, ale amatérskému mykologickému webu, a tím i mnohým lidem, to nijak nepomůže.

Je tedy potřeba nastavit jakési pravidla a trochu přitlačit na jejich dodržování. Je potřeba vyzvat moderátory, aby se více angažovali. Můžeme samosebou do některých fór omezit přístup tomu či onomu uživateli, ale nemyslím si, že je to správná cesta. Osobně se domnívám, že DAMyko má velmi slabou podporu houbařů. Je to opět dáno historicky neb většina jich zůstala na www.nahouby.cz či přešli na své vlastní nové projekty viz. třeba www.houbareni.cz. Myslím tedy, že houbařská frakce DAMyka Laughing by se měla nějak sdružit a vznést návrh jak DAMyko upravit, aby pro ně bylo lepší - samosebou jen v rámci možností aplikací na kterých DAMyko běží.

Řekl bych, že největší nedostatkem je pasivita moderátorů a adminů, ale oni mohou být "agresivnější" až ve chvíli, kdy budou vědět, že o to drtivá většina stojí, a co po nich chce. Takže ... Jak je to libo ? Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 09. září 2008 10:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 09. září 2008 8:57 Bob napsal:
Osobně se domnívám, že DAMyko má velmi slabou podporu houbařů.

"Houbaře" sem podle mě nejlíp nalákáš spolehlivým určováním jejich fotek hub, které oni sami neznají. Jinak si osobně myslím, že pro zcela běžného laika, který sbírá houby hlavně proto, aby si mohl udělat smaženici, popř. se pochlubit, "kolik jsem toho nabagroval", je to tu asi moc odborné...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 09. září 2008 10:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smyslem několika fór DAMyka je, aby si lidé vzájemně nepřekáželi. Houbařské košíky mají své místo v Houbaráně, kvalitní fotky správně určených a popsaných hub patří do DAtlasu, nespolehlivě určené houby do Určovny, odborná diskuse do Mykologa, ... atd. Nelze prostě říci, že DAMyko je moc odborné nebo náročné ... Lze však říci, že přispívat do DAtlasu již klade vyšší nároky na jeho kvalitu než-li přispívat do fóra Houbárna či Potlachu.

Kdo sem chodí nějaký rok ví, že už se tu udělalo mnoho změn. Potřeba dalších je evidentní, a proto je potřeba o tom diskutovat a naleznout řešení. Výhoda oproti tolik diskutovanému nahouby je v tom, že tady se ty změny prostě budou dělat, protože web není mrtvý. Vše je tu více či méně o tom, jak si to domluvíme. Jsem velmi rád, že JETHRO tyto témata otevřel. Teď jde o to to někam dovést tak, aby to bylo zužitkováno.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 09. září 2008 10:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Víš dobře Sleyi jak to je s tím určováním. Každému jde o to určení různě silně, lze říci, že někomu je to vlastně úplně jedno, jinému na tom "visí život" ... podle toho i příspěvky vypadají. Všichni víme, že určit houbu z fotky je obtížné a ve většině případů nemožné. Samosebou, je spousta hub, které takto určitelné jsou a je fajn, že se o určovnu mnozí svými znalostmi starají - díky vám všem! Myslím, že určovna funguje velmi dobře, ale několik zlepšení by jistě nevadilo. Myslím, že jedním z nich by mohlo být, že houby dokonale popsané by se měli předunout do fóra Mykolog, kde by se tím zabývali ti, co se nechtějí zabývat určováním lišky ... na to stačí amatéři sami. Zkrátka jde stále o totéž - vzájemně se neobtěžovat a přitom těžit z existence toho druhého.

Vylepšeních by se dalo udělat mnoho, ale je potřeba vědět, jestli je pro koho Smile Laughing
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 09. září 2008 13:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

zablokoval bych některé druhy,vždyt' už je tam fotek jak hnoje a víme ,že rostou každý rok,minimálně každý rok uveřejnit první nález a pak doopravdy kvalitní fotku.udělal bych to u sírovce,hřibu smrkového,hřib hnědý,liška bledá,křemenáče,klouzky atd.Proč tu není letos ještě třeba hřib borový Very Happy Very Happy Very Happy vyhlas soutěž!Vím ,že není běžný..motivace,nebo vymysli jiný zajímavý druh a nejlepší foto......
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 09. září 2008 15:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No právě Smile ... Soutěže jsou fajn, ale já už prostě nemám kapacitu - rád přispěji nějakou cenou, ale na organizaci už nestačím časově Sad ... a bude prý ještě húř Sad Jednu soutěž budu brzy vyhlašovat - bude šitá na míru spíše houbařům Smile

Pokud jde o zavírání fór či témat ... proč vlastně? Jak jsem psal ... kde jsou limity toho kolik fotek by tam mělo být a podobně ... Naprosto to chápu v Atlasu, ale DAtlas je prostě jen tématicky rozčleněná diskuse. Nevím jak to regulovat ... a říkám si proč vlastně ... křemenáče znáš ... téma prostě nečti a je to Wink Nevím jak by to fungovalo, kdo by to povoloval, zakazoval ... osobně nemám nic proti tomu, aby tam bylo mnoho obrázků, ale! Měli by být dobré kvality, a nálezy by měli být detailně popsány. Výborné by bylo, kdyby každý nález měl i nějaký krátký příběh ...
JARIN

PříspěvekZaslal: ne 14. září 2008 21:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nejde abych nereagoval, docela bych rád zjistil co dělám špatně,dobrá jednou jsem se spletl ale to se může stát každém z vás(záměrně nepíšu nás)souhlasím že například ty fotky z mobilu byla tragédie ale myslím že už jsem se zlepšil a hlavně pokud se podívám do Datlasu tak 80% příspěvků je s mými dost podobná a Jethro at si mě klidně háže do koše to je jeho věc akorát je to dost ponižující a mohl by si to nechat příště pro sebe.Já osobně mám radost z každé houby co najdu,hold nemám možnost cestovat a hledat vzácné houby které jsou pro vás dobré.Tak mi někdo napište co zlepšit a pokud to bude v mých silách tak se o to pokusím,abych nebyl vyhazován do koše.Je mi jasný že tu semnou nebude nikdy nikdo počítat ale alespon trochu úcty děkuji mnohokrát Jarin
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 15. září 2008 10:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

JARINe, velmi mne těší, že jsi nezapškl. Psal jsem Ti i email. Jak jsem již psal tuším u křemenáče osikového, JETHRO má svým spůsobem pravdu, ale také ji svým způsobem nemá. Zaprvé, alespoň já to vídím tak, že nejde o tebe, ale o mnohé z nás. Zadruhé, špatně není nikdo z nás, špatně je, že nemáme nějaká jasná kritéria na kvalitu příspěvků. Jenže stvořit pravidla se tak nějak nikomu zdá se nechce Sad Sám jistě najdeš mnoho příspěvků, které jsou zbytečné a nebo neprosto nepoužitelné. Takové příspěvky by měli být odstraňovány, ale k tomu je potřeba, aby se to nedělalo dle toho jak se kdo vyspí, ale podle nějakého plus mínus jasného klíče. V životě si tu a tam každý vytáhne černého Petra, teď to padlo na tebe. Dlouho jsem váhal, jestli mám jména z JETHROva příspěvku odstranit, protože je to proti pravidlům DAMYka - Nikdo by neměl nikoho nijak napadat-urážet-osočovat... Jenže, pokud chceme vytvořit nějaká kriteria, pak je potřeba vzík ně ukázku nějaké příklady. No a to je ten tvůj/náš černý Petr. Je to trochu jako v bouřce - prší všude, ale blesk uhodí jen do jednoho domu, přestože hromosvod mají všichni (pokud není blesků více) ... jinými slovy, neber to moc osobně, protože to jistě není většinový názor. Pokud, zůstane vše jen u tohoto "plácnutí do vody", déle než měsíc, tak se pokusím z toho výtáhnout nějaké konkrétní kriteria a doplním je do úvodního příspěvku. Celou diskusi buď smažu a nebo alespoň "anonymizuji". Pokud se bude diskutovat dále bude to fajn. Ale znovu zdůrazňuji, že je potřeba nastavit pravidla a nikoli jen pouštět hromy blesky či se snad jakoli dobírati toho, kdo zrovna drží černého Petra. Co nás nezabije - to nás posilní.
JARIN

PříspěvekZaslal: st 17. září 2008 20:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe já každopádně s Jethrem souhlasím ač je to vedeno na mojí osobu má hold pravdu.Já si sáhnul do svědomí a alespon ten kompakt jsem si pořídil, jelikož když se podívám na mé dřívější příspěvky tak se stydím Embarassed Docla mě mrzí že se k tom nevyjádří i Lesánek asi je mu to jedno což je škoda Confused U mě je to dáno tím že jsem ve všem vlastně nováček.Určitě to nějak vyřešte(mě totiž nepřísluší vám do toho mluvit) pokud to bude v mých silách velice rád se přispůsobím, jak sám určitě víš nejde všechno najednou, ale nechci hrát jen druhé housle a bejt na obtíž :wink:jo a ten mail jsem dostal díky potěšil mě Smile
JARIN

PříspěvekZaslal: st 17. září 2008 21:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě k té kvalitě fotek.Podle toho jak to napsal Jethro:Dát tam jen první nález a pak jen kvalitní fotku.Rád bych byl poučen co je kvalitní fotka, nechci vypadat jak drn samozřejmě že to trochu poznám,ale jde tady spíš o propastné rozdíly v technice kterou vlastníme.Někdo holt má na dražší foták a někdo ne(co jsi budem nalhávat časy kdy měli všichni stejně jsou pryč Smile )Jde spíš o to že co se zdá jednomu hezké nemusí se líbit druhému a naopak.je jasné že fotky z mobilu asi hezký nejsou.A nemůžeme srovnávat zrcadlovku s levným kompaktem to je jasné, to je jako srovnávat mercedes s trabantem jediný co maj společnýho je to že jedou.Každý je na své fotky svým způsobem hrdý a není řešení zakazovat je posílat,tím by se všem akorát nepřímo reklo že není dost dobrý aby přispěl nějakým příspěvkem.Napadlo mě spíš jestli by nešla udělat nějaká kvota, například že by do určitého tématu mohl určitý člověk přispět např.3 fotkami za sezonu(samozřejmě u těch nejčastějších jak psal Jethro)Potom by si každý rozmyslel jakou fotku tam pošle(hlavně já Wink ) A ještě bych poprosil třeba Boba jestli by nesmazal všechny mé příspěvky kde mám fotku z mobilu(poznáš ne?)Dělám to proto abych ukázal snahu o zlepšení a nekazil jinak pěkné stránky díky Jarin
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 17. září 2008 23:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jarine to Tě chválím a držím Ti palce při zajímavých fotkách ,není to jestli fotíš na konzoly anebo na zrcadlovku za 40000kč,ale jak se k houbě postavíš a hlavně u toho musíš strávit nějaký čas,při focení dnes jsme byly s Pepou a strávily půl dne na zemi Smile,vymáčkneš dobré fotky i z fotˇáku za 3000kč,nevýhoda je ,že těch fotek napráskáš třeba 30,ale jednu z tohu určitě vybereš,u Těch lepších stačí 3 snímky a většinou to vyjde:-)řeč Pepy:-)ale existují programy na úpravu...asi nejlepší je Zooner 10.Držím palce
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 18. září 2008 9:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak píše JETHRO ... není to jen o foťáku ... tedy, pokud fotíme pro web, pak dobrý kompakt s dobrou optikou je naprosto dostatečný. I na papírové fotky běžné velikosti je naprosto dostačující. Problém je, když se začne zvětšovat, fotit za horších podmínek a podobně. I tak, pokud si vyhraješ se zrcátkama, deštníkama, alobalama a igelitama ... a lehneš si k houbičce na hoďku až dvě uděláš super fotku taky ... moje úspěšnost je tak jedna z padesáti.

Jak sám naznačuješ ... je problém říci, která fotka je ještě dobrá a která už nikoli, je dle mého soudu nesprávné omezovat témata početem příspěvků o jednoho či skupiny ... Je prostě normální, že běžné houby budou mít více příspěvků než ty méně běžné, přehlížené či špatně určitelné. Místní elita Smile se obvykle soustředí na ty méně běžné druhy - mnozí jim tuším říkají špeky Smile Do běžných druhů jdou jen když se jim povede najít excelentní exemplář a ještě ktomu se jim povede excelentně vyfotit. Dalším důvodem proč nic neomezovat je skutečnost, že i národní muzem má problém s nedostatkem herbářovaných položek běžných druhů...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru