Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Geoglossum simile - Pazoubek podobný
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 06. září 2008 21:08
  Předmět: Geoglossum simile - Pazoubek podobný
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vloni na podzim jsem na jednom mokřadu našel neidentifikovatelné zbytky nějakých pazoubků. Letos jsem jen tak ze srandy byl zkontrolovat, jestli náhodou už nezačínají růst. No, už bylo skoro po nich. Našel jsem je pak ještě na dalším mokřadu, vzdáleném několik km od prvního místa. Plodnice byly černé nebo spíše hodně tmavohnědé, některé i přes 10 cm velké, na pazoubky velmi křehké. Několik kousků z obou míst jsem poslal Bobovi na mikroskopii, tak jsem zvědav, co z toho vyleze (pokud došly v pořádku). Můj tip je G. glabrum, ale možná to je něco úplně jiného.

155.02 kB    
Jindřichov 2.9.2008
Geoglossum glabrum.jpg
   Geoglossum glabrum.jpg

164.14 kB    
Janov n.N. 3.9.2008
Geoglossum glabrum2.jpg
   Geoglossum glabrum2.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 08. září 2008 8:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo, dorazili OK, zpracoval jsem je, ale popis a fotky budou asi až zítra - nestíhám. Každopádně oba vzorky jsou totožné. Více zítra.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 09. září 2008 9:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak já tedy fakt nevím Rolling Eyes

Prafyzy jsou velmi snadno ulomitelné, zralé je to tak napůl až méně, Melzer dává velmi velmi velmi slabou reakci (možná je ten můj roztok již starý). Cotton blue barví selektivně pouze nedozrálá vřecka, přičemž nechává výstupní aparátek nezbarvený. Stonek hrbolatý, vrásčitý, jakoby plstnatý, pokrytý víceméně přitisklými hyfami podobnými parafýzám (délka kolam 70 mikronů).

Pazourek Jindrichov výtrusy: 64.57-90.21 x 4.70-6.05 (11.11-19.21), average of 30 measurements 78.26-5.37 (14.66), neviděl jsem nevybarvené výtrusy = asi se vybarvují včasně, 7 přepážek, tmavě hnědé, mírně zahnuté, na jednom konci zúžené, v amoniakální kongočerveni je dobře patrné značné množství drobných tukových kapiček, přičemž v Melzerově činidle nejsou viditelné.

Vřecka tak 190-220 x 18-22 mikronů.

U toho z Hradiště jsou výtrusy menší, ale zdá se, že je plodnice také méně vyzrálá.

Pokud jde o určení... hmmm ... řekl bych, že to není identecká houba s tou, co máme v DAtlasu vedenu jako Geoglossum glabrum ... ty parafýzy jsou jiné, ale třeba se ve stáří liší ... málo zkušeností Sad

120.43 kB    
Jindřichov. (c) Bob
40x_CR_Spores_01.jpg
   40x_CR_Spores_01.jpg

162.58 kB    
Jindřichov. (c) Bob
40x_MR_Hymenium_01.jpg
   40x_MR_Hymenium_01.jpg

164.73 kB    
Hraničná. (c) Bob
40x_MR_vsjo.jpg
   40x_MR_vsjo.jpg

173.31 kB    
Hraničná. (c) Bob
40x_CR_vsjo.jpg
   40x_CR_vsjo.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 09. září 2008 20:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Obrázky nádherné, ale taky nevím. Zkusím Ti oskenovat a poslat materiály, které jsem dostal od Irene Ridge. Je tam i nějaký nepublikovaný klíč.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. září 2008 11:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem to prošmejdil a tipuji ... připustím-li, že "třeň" nebyl slizký, pak mi to vychází na Geoglossum cookeanum ... což by asi měl být druh zaměnitelný s Geoglossum glabrum, ale na Index Fungorum jsou oba vedené jako samostatné dobré druhy ... Takže kdybych musel, tak řeknu Geoglossum cookeanum - Pazoubek Cookeův. Chtělo by to vypátrat nějaké obrázky mikroznaků na webu...
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 22. září 2008 13:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Irene Ridge mi psala, že osobně našla G. cookeanum také na vlhkých místech, takže v tom by asi problém nebyl.
"The G. cookeanum/G. simile specimen, I would not like to express an opinion on. G. simile is said to have longer spores (over 80?m) and to occur in wetter, more acid habitats - but I have found G. cookeanum in wet acid places".
- to se týkalo toho loňského nálezu z pastviny v Oldřichově v Hájích. Pak jsme ho určili jako G. glabrum.
Nějaké obrázky by měly být na
http://www.bioimages.org.uk/HTML/T79770.HTM
ale nechce se mi to otevírat Sad

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. září 2008 16:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po září 22, 2008 1:41 pm Jan Gaisler napsal:
.
Nějaké obrázky by měly být na
http://www.bioimages.org.uk/HTML/T79770.HTM
ale nechce se mi to otevírat Sad

To se ti nedivím - je to velmi pomalé ... jedním z tamních příspěvků jsem se prokousal a řekl bych že shoda parafýz je velmi dobrá - o výtrusech ani nemluvě... Tož, že bychom to uzavřeli? Alespoň prozatím?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. září 2008 16:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tohle vypadá také dobře http://www.pharmanatur.com/Mycologie/Geoglossaceae/Geoglossum%20cookeanum.htm
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 22. září 2008 21:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Začaly mi trochu chodit i ty stránky na bioimages. Vypadá to opravdu nadějně. I ta struktura povrchu a barva plodnic docela odpovídá. Tak to tedy vypadá na další druh, jak jsem avízoval už loni na podzim Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 23. září 2008 8:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož já to příležitostně zedituji a přesunu do DAtlasu.
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 12. září 2009 21:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak letos vyrostly na stejném místě v Hraničné (JN) znovu. Je jich podstatně méně než loni.

157.37 kB    
12.9.2009, Hraničná (JN), podmáčená louka s rašeliníkem
Geoglossum.jpg
   Geoglossum.jpg

172.08 kB    
12.9.2009, Hraničná (JN), podmáčená louka s rašeliníkem
Geoglossum cookeanum.jpg
   Geoglossum cookeanum.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 09. února 2011 15:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož se tomu s Honzou dále věnujeme... nasbírali jsme velké množství popisů a začíná být nad slunce jasné, že se jedná o Geoglossum simile - pazoubek podobný. Podrobný rozbor určení dodám brzy.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 11. února 2011 22:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nedá se nic dělat, přesouvám ho zpět do určovny. Parafýzy sice sedí naprosto perfektně, ale jsou tu tři ALE:

ALE 1: Spooner uvádí, že G. simile má mít na třeni hyfy o tloušťce 10-18 mikronů. Ty co jsem našel mají kolem 5 mikronů.
ALE 2: Ty výtrusy máme prostě o něco kratší a hlavně užší.
ALE 3: Na parafýzy není 100% spoleh.

Nashromáždili jsme s JG již vcelku značné množství literatury na téma pazoubky a spol. ... výsledkem je, že už jsi nejsem jist ani křemenáčem Sad

Od jednoho doktora z číny jsem se dozvěděl, že existuje nějaká skupina, která v tom teď dělá pořádek ... snad nám pomohou Crying or Very sad
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 15. února 2011 8:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tedy zpět k G. simile Smile Člověk jenž se tímto rodem detailně zabývá konstatoval, že na glabrum, na který by seděly výtrusy to není (musel by mít výrazně neprůhledné parafýzy) a umbratile také ne neb by musel mít zatočené parafýzy. Množství jednoseptovaných buněk v koncích parafýz je tedy velmi typické a potvrzuje G. simile. Výtrusy, které nám příliš nesedí co do šířky považuje za normální výchylku, které je u tohoto rodu běžná. Nicméně ještě to potvrdíme DNA testy Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru