Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 08. září 2008 8:31 |
 |
|
Jojo, dorazili OK, zpracoval jsem je, ale popis a fotky budou asi až zítra - nestíhám. Každopádně oba vzorky jsou totožné. Více zítra.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 09. září 2008 9:32 |
 |
|
Tak já tedy fakt nevím
Prafyzy jsou velmi snadno ulomitelné, zralé je to tak napůl až méně, Melzer dává velmi velmi velmi slabou reakci (možná je ten můj roztok již starý). Cotton blue barví selektivně pouze nedozrálá vřecka, přičemž nechává výstupní aparátek nezbarvený. Stonek hrbolatý, vrásčitý, jakoby plstnatý, pokrytý víceméně přitisklými hyfami podobnými parafýzám (délka kolam 70 mikronů).
Pazourek Jindrichov výtrusy: 64.57-90.21 x 4.70-6.05 (11.11-19.21), average of 30 measurements 78.26-5.37 (14.66), neviděl jsem nevybarvené výtrusy = asi se vybarvují včasně, 7 přepážek, tmavě hnědé, mírně zahnuté, na jednom konci zúžené, v amoniakální kongočerveni je dobře patrné značné množství drobných tukových kapiček, přičemž v Melzerově činidle nejsou viditelné.
Vřecka tak 190-220 x 18-22 mikronů.
U toho z Hradiště jsou výtrusy menší, ale zdá se, že je plodnice také méně vyzrálá.
Pokud jde o určení... hmmm ... řekl bych, že to není identecká houba s tou, co máme v DAtlasu vedenu jako Geoglossum glabrum ... ty parafýzy jsou jiné, ale třeba se ve stáří liší ... málo zkušeností
|
120.43 kB |
 |
|
 |
|
40x_CR_Spores_01.jpg |
|
162.58 kB |
 |
|
 |
|
40x_MR_Hymenium_01.jpg |
|
164.73 kB |
 |
|
 |
|
40x_MR_vsjo.jpg |
|
173.31 kB |
 |
|
 |
|
40x_CR_vsjo.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: út 09. září 2008 20:56 |
 |
|
Obrázky nádherné, ale taky nevím. Zkusím Ti oskenovat a poslat materiály, které jsem dostal od Irene Ridge. Je tam i nějaký nepublikovaný klíč.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 22. září 2008 11:54 |
 |
|
Tak jsem to prošmejdil a tipuji ... připustím-li, že "třeň" nebyl slizký, pak mi to vychází na Geoglossum cookeanum ... což by asi měl být druh zaměnitelný s Geoglossum glabrum, ale na Index Fungorum jsou oba vedené jako samostatné dobré druhy ... Takže kdybych musel, tak řeknu Geoglossum cookeanum - Pazoubek Cookeův. Chtělo by to vypátrat nějaké obrázky mikroznaků na webu...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: po 22. září 2008 13:41 |
 |
|
Irene Ridge mi psala, že osobně našla G. cookeanum také na vlhkých místech, takže v tom by asi problém nebyl.
"The G. cookeanum/G. simile specimen, I would not like to express an opinion on. G. simile is said to have longer spores (over 80?m) and to occur in wetter, more acid habitats - but I have found G. cookeanum in wet acid places".
- to se týkalo toho loňského nálezu z pastviny v Oldřichově v Hájích. Pak jsme ho určili jako G. glabrum.
Nějaké obrázky by měly být na
http://www.bioimages.org.uk/HTML/T79770.HTM
ale nechce se mi to otevírat
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 22. září 2008 16:13 |
 |
|
To se ti nedivím - je to velmi pomalé ... jedním z tamních příspěvků jsem se prokousal a řekl bych že shoda parafýz je velmi dobrá - o výtrusech ani nemluvě... Tož, že bychom to uzavřeli? Alespoň prozatím?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: po 22. září 2008 21:49 |
 |
|
Začaly mi trochu chodit i ty stránky na bioimages. Vypadá to opravdu nadějně. I ta struktura povrchu a barva plodnic docela odpovídá. Tak to tedy vypadá na další druh, jak jsem avízoval už loni na podzim
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 23. září 2008 8:39 |
 |
|
Tož já to příležitostně zedituji a přesunu do DAtlasu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 09. února 2011 15:34 |
 |
|
Tož se tomu s Honzou dále věnujeme... nasbírali jsme velké množství popisů a začíná být nad slunce jasné, že se jedná o Geoglossum simile - pazoubek podobný. Podrobný rozbor určení dodám brzy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 11. února 2011 22:32 |
 |
|
Nedá se nic dělat, přesouvám ho zpět do určovny. Parafýzy sice sedí naprosto perfektně, ale jsou tu tři ALE:
ALE 1: Spooner uvádí, že G. simile má mít na třeni hyfy o tloušťce 10-18 mikronů. Ty co jsem našel mají kolem 5 mikronů.
ALE 2: Ty výtrusy máme prostě o něco kratší a hlavně užší.
ALE 3: Na parafýzy není 100% spoleh.
Nashromáždili jsme s JG již vcelku značné množství literatury na téma pazoubky a spol. ... výsledkem je, že už jsi nejsem jist ani křemenáčem
Od jednoho doktora z číny jsem se dozvěděl, že existuje nějaká skupina, která v tom teď dělá pořádek ... snad nám pomohou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 15. února 2011 8:18 |
 |
|
Tak tedy zpět k G. simile Člověk jenž se tímto rodem detailně zabývá konstatoval, že na glabrum, na který by seděly výtrusy to není (musel by mít výrazně neprůhledné parafýzy) a umbratile také ne neb by musel mít zatočené parafýzy. Množství jednoseptovaných buněk v koncích parafýz je tedy velmi typické a potvrzuje G. simile. Výtrusy, které nám příliš nesedí co do šířky považuje za normální výchylku, které je u tohoto rodu běžná. Nicméně ještě to potvrdíme DNA testy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|