Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hřib plavý ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 12:45
  Předmět: Hřib plavý ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No přestože se hřibovitými houbami zabývám, tento hřib, jehož fotky jsou na některých českých a slovenských houbařských stránkých mi pořád nedává spát. Dle mého jde o nějakou neznámou varietu hřibu plavého s červenou hlavou, nebo možná i o nový druh z této skupiny. Našli jste někdy podobný hřib ? Jaký je váš názor ? Vím, že impolitus může mít i celou skoro čokoládově hnědou hlavu, takové ex. jsem už viděl, tak proč ne červenou ? Bohužel od nálezce jsem se více věcí nedověděl, jen vím, že houba byla focena po dvou dnech od nalezení, vůně byla velmi nepříjemná a palčivá, "bylo to cítit až do vedlejší místnosti - neumím si takto aromatizované jídlo představit. Dužina po rozkrojení neměnila barvu, až po dosti dlouhém čase lehce ztmavla" - viz fotografova slova. No každopádně já myslím, že to impolitus je i když opravdu atypický.

98.55 kB    
noname.jpg
   noname.jpg

79.41 kB    
vaclav_hanzlik2005_14457.jpg
   vaclav_hanzlik2005_14457.jpg

141.97 kB    
14713.jpg
   14713.jpg

135.94 kB    
14712.jpg
   14712.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 13:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já ti Michale samosebou asi neporadím, ale s tou červenou bych byl opatrný ... fotky jsou evidentně přesaturované a trochu barevně jeté taky ... takže co třeba takhle Wink

143.58 kB    
noname_124.jpg
   noname_124.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 15:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Řešit takto podle fotky suchem poznamenanou a 2 dny utrženou plodnici asi moc cenu nemá. Netroufám si tvrdit vůbec nic. Pouze mi na třeni chybí pro impolitus tak typická "krupička" - spíš tam vidím náznaky síťky (ale to může být tím suchem)...
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 20:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To musí být jedině impolitus, a patrně "normální" impolitus. Barvy fotek jsou hrozně "přeteplené" do červena a plodnice je hrozně ošmataná, skoro bych řekl zválená. Původní barva (i když poněkud ujetá) pokožky klobouku je trochu patrná v podobě světlejších míst v jeho horní části.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru