Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Joeking

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 02. října 2008 13:28 |
 |
|
Kde to hledat?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 02. října 2008 14:18 |
 |
|
02. října 08, 12:28 Bob napsal: |
Kde to hledat? |
A jak ho poznat? Nějaký popis by nebyl?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Joeking

|
Zaslal: čt 02. října 2008 14:40 |
 |
|
No, ta houba je opravdu velice vzacna, a mozna hlavni duvod je, ze je pravdepodobne v Ceske Republice omezena pouze na jednoho hostitele a tim je Dub cer (Qercus cerris). Samotny dub cer se u nas vyskytuje pouze v nejteplejsich castech republiky. A to jeste neni vsechno. On taky I.andersonii ma pomerne dlouhy zivotni cyklus, takze ke svemu zivotu potrebuje duby nejmene tak 150 let stare.
Jeho nejblizsi pribuzny je Inonotus obliquus, tedy rezavec sikmy, se kterym ma podobny zivotni cyklus a jejich imperfektni plodnice jsou v podstate zamenitelne. Typicke jsou ovsem perfetni rourkate plodnice, ktere se vyskytuji pod odlupujici se kurou dubu a to bude na odumirajicich vetvich nebo primo na mrtvem kmeni dubu. Daji se identifikovat podle barvy spor ktera je na obrazku v predchozim prispevku nebo taky podle toho, ze podobnou bionomii (tedy vytvareni rourkatych plodnic pod kurou) zase tak moc jinych druhu nema...
Cela houba je asi nejlepe popsana v knizce Paraziticke drevokazne houby od A. Cerneho, ktery tuto houbu v CR objevil a popsal...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 03. října 2008 8:02 |
 |
|
Hmmm, jak je to velký? Asi bychom měli nejprve tedy hledat ty duby? Nejsou zmapovány?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Joeking

|
Zaslal: pá 03. října 2008 16:31 |
 |
|
No, musim rici ze me ten Petrin pomerne prekvapil, myslel jsem ze se Dub cer vyskytuje jen v nejjiznejsich castech moravy. Krome Rendez vous se obcas jeste vyskytuje jednotlive nebo i ve skupinkach mezi Lednici a Lanzhotem. Na slovensku je "pomerne bezny", tedy mnohem castejsi.
Co se ovsem tyce houby samotne, je mozne, ze se muze vyskytovat i na jinych druzich dubu (ono je o I. andersonii receno vseobecne dost malo), takze je mozne jej hledat treba i nekde jinde, jen jej u nas na nicem jinem zatim nikdo nenasel .
Ono me napadlo se zepat zde na foru predevsim jestli jej nekdo nahodu nekde nespatril...stat se to muze
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Joeking

|
Zaslal: ne 05. října 2008 16:49 |
 |
|
Diky moc za uvedeni odkazu na frontpage.
Pristi tyden se pokusim splasit nejakou lepsi fotku, ta co tam je, je pomerne strasna. No, mel jsem jenom mobil...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: po 13. října 2008 17:29 |
 |
|
Podle té první fotky bych řekl, že jsem tuhle houbu viděl na jednom starém, už padlém dubu v Libickém luhu, ale ruku do ohně za to nedám.
Pokud tam pojedu, podívám se po ní....
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Joeking

|
Zaslal: po 13. října 2008 17:45 |
 |
|
po 13. října 2008 16:29 Yohaness napsal: |
Podle té první fotky bych řekl, že jsem tuhle houbu viděl na jednom starém, už padlém dubu v Libickém luhu, ale ruku do ohně za to nedám.
Pokud tam pojedu, podívám se po ní....  |
No, to zni nadejne ...ta barva je prakticky nezamenitelna, takze treba je sance..jinak, podarilo se mi zjisti, ze tato houba se vyskytuje i na dalsim u nas neprilis rozsirenem druhu dubu a sice se jedna o Dub pyrity (Quercus pubescens) http://www.lokality-rostlin.cz/?rostlina=quercus_pubescens tak to mozna trochu rozsiri potencialni oblast vyskytu
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
Zaslal: po 24. listopadu 2008 16:12 |
 |
|
Vzal jsi vzorky Honzo?? pokud ano tak je to řešitelné jinak nevím nevím, spíše ovšem ne.
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: pá 28. listopadu 2008 12:47 |
 |
|
Nevzal .
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: ne 07. prosince 2008 22:39 |
 |
|
A co na to Joeking?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Plazák
|
Zaslal: út 24. února 2009 15:42 |
 |
|
Tak se vsadím,že se určitě nějaká další najde.Díval jsem se na ty fotky a dal bych krk na to,že jsem ji zamlada několikrát viděl.
Pocházím z Jižní Moravy a sjezdil jsem zamlada po rybách celý spodní tok Moravy a Dyje,hlavně k Lanžhotu a k hraničnímu pásmu.Nastopro jsem to na spodním toku někde v lužním lese kolem starých slepých ramen viděl.
Doporučil bych zájemci si tam udělat mapový průzkum a pak vytipované lokality postupně projít.Když jsme tam jezdívali na ramena vláčet,nepotkali jsme za celý den často ani nohu a porosty vypadaly jako prales.Ale už je to 25 let.
Někde tu a níž k hranici:
http://www.mapy.cz/#x=139094912@y=131050096@z=14@mm=FP
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|