Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 09. března. 2008 12:04 Předmět: Habitat lokalit ohnivců |
 |
|
Je tu jedno téma věnované geologickému podloží ohnivců. Jsem názoru, že lokalita se ještě přesněji vytipuje podle souputníků. Takže by bylo možná zajímavé pohovořit o tom, co roste kolem těch ohnivců. Jestli se nepletu tak na většině fotek je kopřiva, orsej a mech nějaký. Ze stromů a keřů je to olše, vrby, "jasmíny", údajně i akát. Doplňuji, že obě místa výskytu jsou u staré navážky stavebního odpadu. Místo je značně vlhké, na dohled roste i skřípina. Je to kousek od řeky.
Naposledy upravil Bob dne po 10. března. 2008 10:23, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kobera Václav
Založen: 10. 12. 2006 Příspěvky: 323 Bydliště: Slatiňany-Kunčí
|
Zaslal: po 10. března. 2008 7:54 |
 |
|
Mám dvě lokality, obě pod akátem, obě druhotné na kyselém podloží s příměsí stavebního materiálu (beton, omítka).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 10. března. 2008 10:21 |
 |
|
jo, ten stavební materiál tam mám požehnaně taky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: po 10. března. 2008 18:50 |
 |
|
Ty doupovské mají okolo sebe lísky, javory a břízy. Jinak se jedná o svah pod nepoužívanou cestou mezi dvěmi zaniklými obcemi, ale přímo na místě žádné ruiny, nebo navážky zřejmé nejsou, od nejbližší bývalé obce je to pár set metrů.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baba Jaga Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 14. dubna 2008 8:56 |
 |
|
pěkné? Chceš tam malovat další lokality?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baba Jaga Čestný člen
|
Zaslal: po 14. dubna 2008 20:46 |
 |
|
po 14. dubna 2008 8:56 Bob napsal: |
pěkné? Chceš tam malovat další lokality? |
Pokud lidi z republiky sešlou souřadnice, muže se udělat celková mapa výskytu na našem území. A nejen ohnivců.
_________________ Baba-Jaga |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gothmog
|
Zaslal: út 15. listopadu 2011 21:30 |
 |
|
po 14. dubna 2008 19:46 Baba Jaga napsal: |
po 14. dubna 2008 8:56 Bob napsal: |
pěkné? Chceš tam malovat další lokality? |
Pokud lidi z republiky sešlou souřadnice, muže se udělat celková mapa výskytu na našem území. A nejen ohnivců. |
Letos na jare jsem nasel spoustu ohnivcu rakouskych (potvrzeno mikroskopicky) v Bořím lese na Břeclavsku. Souradnice asi 48°46'15.414"N, 16°47'17.648"E. Jestli ti to jeste k necemu je.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 15. listopadu 2011 21:36 |
 |
|
No, tak teda já se přidám. Na dvou mě známých lokalitách je akát a akát Na další je pro změnu akát. A čtvrtou, kterou znám, okupují stromy měkkého luhu (hlavně olše). A abych napsal o které ohnivce jde, tak jsou to rakušani, v jednom případě i žlutá forma a v jednom je to šarlatový.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rkhonza Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 283 Bydliště: Solnice-Orlické hory
|
Zaslal: út 15. listopadu 2011 22:14 |
 |
|
Já mám jednu lokalitu na břehu cesty zpevněné kamenem z lomu, poblíž jsou olše, černý bez, dub, nejbližší akát je 80 m daleko. Další tři lokality jsou totožné, podloží je opuka, s porostem břízy, olše, habru, lípy a osiky a na jedné je navíc akát. Jednotlivé lokality jsou od sebe vzdáleny +/- 1 km a leží 310 - 340 m.n.m. Podorlicko. Ovšem nevím, zda jde o rakouské nebo šarlatové.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
hanýžka

|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 11:07 |
 |
|
Kolem Brna rostly loni ohnivce snad na každém kroku. "Ohnivcový plevel", jak říkáme ve Štatlu ohnivci rakouskému, znám z lokalit kolem cest, většinou teplomilné dubohabřiny s příměsí smrku + různé druhy keřů nebo bez nich, akáty jsem neviděla na žádné z lokalit. Podloží kolem Líšně a Ochozu je vápencové, kolem Útěchova a Soběšic nevím. Přesnější lokality můžu poslat mailem, ale v podstatě od Útěchova po Ochoz jsem je loni nacházela na každé procházce. Letos je kolem Brna mimořádné sucho, takže ohnivce očekávám až na jaře, dám vědět.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Anri
|
Zaslal: pá 18. listopadu 2011 1:26 Předmět: Gabrielčina huť ... |
 |
|
... předminulý rok jsem během toulek v Krušných horách narazil na dva ohnivce v místě zaniklé Gabrielčiny huti ... rostly tam těsně vedle sebe na jednom z ostrůvků přímo uprostřed polovyschlého řečiště pod vypuštěnou "přehradou" mezi kusy modré strusky (strufelitu, jenž je pozůstatkem bývalé hutní činnosti) ... mám to dokonce i nafocené, ale je to na některém z archivních disků, které jsem po stěhování stále ještě neobjevil, takže zatím raději nic neslibuji ... byl to úžasný kontrast červené a modré barvy ... ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|