Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hygrocybe laeta - Voskovka veselá
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: so 08. listopadu 2008 8:47
  Předmět: Hygrocybe laeta - Voskovka veselá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Za vlhka třeň i klobouk slizké, klobouk hygrofánní. Velmi hojně 3 mezilupeny (kratší).

172.7 kB    
7.11.2008 Tři bubny, sad.
mir.jpg
   mir.jpg

197.86 kB    
mir1.jpg
   mir1.jpg

Naposledy upravil Kobera Václav dne so 08. listopadu 2008 17:01, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Z.Egertová

PříspěvekZaslal: so 08. listopadu 2008 10:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na základě čeho jste vyloučil Hygrocybe laeta?
Z.Egertová

PříspěvekZaslal: so 08. listopadu 2008 10:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je opravdu hodně maličké... Candusso u insipidy udává velikost výtrusů (7-) 8-9 (-11) x (3.8 -) 4-5 (-5.5) μm, u laety 5.5 - 7 (-8) x 4-5.5 μm.
Je to zajímavé, já bych takhle podle fotky dala ruku do ohně za laetu Smile
Z.Egertová

PříspěvekZaslal: so 08. listopadu 2008 11:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen pro porovnání posílám svoje laety a insipidy.

Hygrocybe insipida - Voskovka mírná

126.72 kB    
Hygrocybe laeta
Hygrocybe laeta.jpg
   Hygrocybe laeta.jpg
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: so 08. listopadu 2008 11:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sad , u insipidy vím, že výtrusy mají být malé, ale rozměry nevím. Ty výtrusy byly opravdu velmi malé. Používám objektiv 90x a měřící okulár 10x. Ještě se na to podívám,jestli jsem náhodou nepoužil objektiv 40x. Ale na tu veselou podle " tvých " rozměrů mi nebude sedět tvar. Ty byly podlouhlé, 5,5-7x4-5,5 vidím jako krátce eliptické.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 08. listopadu 2008 14:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zuzka má pravdu, skoro určitě to je H. laeta. Naměřené výtrusy 2 x 1 um jsou nesmysl, musely být větší.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: so 08. listopadu 2008 17:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Měl jsem nějaké plodnice v zásobě, i když vypadaly čerstvě, tak jsem je nechal ještě na oživení na dešti. Chyba, tak jsem to přeměřil znovu a výsledek deseti výtrusů je 4-4.5x5.5-6.5. Sice jsem včera přeměřoval pro vlastní potřebu víc druhů hub, ale tady jsem u toho asi už spal a přepočítával jsem to na poloviční zvětšení, anebo bůch ví, na co jsem koukal . Při dnešním prvním mikroskopování byly výtrusy seřazené kousek od ostří, pravděpodobně na ostří vrstva slizu. Ten nesmysl mažu.
Příspěvek přesunout do určovny, nebo když ještě někdo potvrdí laetu, tak bych prosil jako autora tohoto druhu uvést Zuzku. Abych pravdu řekl, pochvala pěkného snímku potěší, ale větší radost mám, když se diskutuje možná záměna.
Z.Egertová

PříspěvekZaslal: so 08. listopadu 2008 20:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle máte lepší nález než insipidu Smile Možná by nebylo od věci, kdyby se exsikáty dostaly třeba někam do muzea... je v Červeném seznamu vedena jako kriticky ohrožená.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 08. listopadu 2008 22:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsem taky pro Hygrocybe laeta, snadno se pozná pod mikroskopem i podle niťovitých cystidoidních elementů na ostří lupenů.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: po 10. listopadu 2008 8:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přidám foto mladšich plodnic, nově narostlých, focených po dešti (předtím několik dní bez deště, ale velké rosy). Ve skutečnosti byly více zbarveny do hněda (hnědoolivova - nedokážuv tu kombinaci s oranžovou odhadnout). Utržené vybledaly přes oranžovou, žlutooranžovou, žlutou, po zaschnutí opět oranžové.

199.16 kB    
9.11.2008 Tři bubny
ves.jpg
   ves.jpg
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: po 10. listopadu 2008 17:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 08. listopadu 2008 21:37 Tuřín napsal:
Jsem taky pro Hygrocybe laeta, snadno se pozná pod mikroskopem i podle niťovitých cystidoidních elementů na ostří lupenů.

Jestli se nepletu, tak něco podobného jsem viděl, byly kolmo na ostří a velmi husté, ale už si nevzpomenu jak byly zakončené - nevěnoval jsem tomu pozornost (možná ostré). Preparát nebavený, akorát si hraji se světlem.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru