Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Yohaness

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
Zaslal: ne 07. prosince 2008 17:54 |
 |
|
Jen odhaduji A.bernardii(jen ta vůně mi tam nesedí), možná až na koukne MK tak to bude přesnější.
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 07. prosince 2008 20:03 |
 |
|
Z této skupiny je nejběžnější a nejznámější A. bitorquis, takže při nálezech takovýchto plodnic vždy na prvním místě přemýšlím, jestli by to nemohl být on. Podle jedné plodnice ale radši netipuji.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: ne 07. prosince 2008 22:41 |
 |
|
ne 07. prosince 2008 19:03 Martin Kříž napsal: |
Z této skupiny je nejběžnější a nejznámější A. bitorquis, takže při nálezech takovýchto plodnic vždy na prvním místě přemýšlím, jestli by to nemohl být on. Podle jedné plodnice ale radši netipuji. |
A ta vůně by seděla?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 08. prosince 2008 0:35 |
 |
|
ne prosince 07, 2008 9:41 pm Yohaness napsal: |
A ta vůně by seděla? |
Žampion opásaný voní houbově, kořenně až po mandlích, tedy veskrze příjemně (pokud není starý). Žampion Bernardův nepříjemně.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: po 08. prosince 2008 4:36 |
 |
|
A. Bernardii to podle mě nebude, ten má velmi hluboce a výrazně šupinovitě rozpukaný klobouk a roste na zasolených lokalitách, typicky poblíž solených silnic, kde se poslední dobou šíří.
Bedlová vůně je zvláštní, mně připomíná trochu vařené maso a nevím o žampiónu, který by voněl podobně. Co třeba slanečková vůně u pečárky herinkové (A. maleolens), to by nemohlo být ono? Je méně rozpukaná než bernardii, ale i tak dosti výrazně a hluboce. Je třeba také vzít v úvahu, jestli nebyla plodnice zčásti přemrzlá a podivný pach nemohla chytnout z druhotného napadení.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: po 08. prosince 2008 10:33 |
 |
|
Přemrzlá plodnice podle mě nebyla, naopak přišla mi vskutku velmi svěží. Ta vůně byla velmi jenmá, houba byla skoro bez pachu, nicméně, když jsem do ní zabořil nos, ucítil jsem onu bedlovou vůni...
Jo a taky mě zaujal takový ten sametový pás na okraji klobouku(je vidět na obou fotografiích), zespoda. Díval jsem se na netu po fotkách A.bitorquis, jak psal Martin, ale u tohoto druhu jsem nic takového nezaznamenal.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|