Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Žampion
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Yohaness

PříspěvekZaslal: ne 07. prosince 2008 14:13
  Předmět: Žampion
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera jsem při procházce u Čelákovic (přírodní rezervace Lipovka) našel poměrně svěží větší žampion(?). Byl skoro celý pod listím, průměr klobouku asi 20 cm, vůni jsem nedokázal specifikovat - taková jako bedlová... Nevíte co je to za druh?

112.02 kB    
DSCF2356.JPG
   DSCF2356.JPG

115.04 kB    
DSCF2351.JPG
   DSCF2351.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 07. prosince 2008 17:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen odhaduji A.bernardii(jen ta vůně mi tam nesedí), možná až na koukne MK tak to bude přesnější.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 07. prosince 2008 20:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z této skupiny je nejběžnější a nejznámější A. bitorquis, takže při nálezech takovýchto plodnic vždy na prvním místě přemýšlím, jestli by to nemohl být on. Podle jedné plodnice ale radši netipuji.
Yohaness

PříspěvekZaslal: ne 07. prosince 2008 22:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 07. prosince 2008 19:03 Martin Kříž napsal:
Z této skupiny je nejběžnější a nejznámější A. bitorquis, takže při nálezech takovýchto plodnic vždy na prvním místě přemýšlím, jestli by to nemohl být on. Podle jedné plodnice ale radši netipuji.

A ta vůně by seděla?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 08. prosince 2008 0:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne prosince 07, 2008 9:41 pm Yohaness napsal:
A ta vůně by seděla?

Žampion opásaný voní houbově, kořenně až po mandlích, tedy veskrze příjemně (pokud není starý). Žampion Bernardův nepříjemně.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 08. prosince 2008 4:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A. Bernardii to podle mě nebude, ten má velmi hluboce a výrazně šupinovitě rozpukaný klobouk a roste na zasolených lokalitách, typicky poblíž solených silnic, kde se poslední dobou šíří.

Bedlová vůně je zvláštní, mně připomíná trochu vařené maso a nevím o žampiónu, který by voněl podobně. Co třeba slanečková vůně u pečárky herinkové (A. maleolens), to by nemohlo být ono? Je méně rozpukaná než bernardii, ale i tak dosti výrazně a hluboce. Je třeba také vzít v úvahu, jestli nebyla plodnice zčásti přemrzlá a podivný pach nemohla chytnout z druhotného napadení.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Yohaness

PříspěvekZaslal: po 08. prosince 2008 10:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přemrzlá plodnice podle mě nebyla, naopak přišla mi vskutku velmi svěží. Ta vůně byla velmi jenmá, houba byla skoro bez pachu, nicméně, když jsem do ní zabořil nos, ucítil jsem onu bedlovou vůni...
Jo a taky mě zaujal takový ten sametový pás na okraji klobouku(je vidět na obou fotografiích), zespoda. Díval jsem se na netu po fotkách A.bitorquis, jak psal Martin, ale u tohoto druhu jsem nic takového nezaznamenal. Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru