Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Lukáš falteisek
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lukáš falteisek
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 10. ledna 2009 15:46 |
 |
|
Velmi zvláštní. Máme tu již téma na "sklepní houby", ale nic podobného tu zatím nebylo.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lukáš falteisek
|
Zaslal: po 12. ledna 2009 11:52 |
 |
|
Jen drobnost, momentálně mám jeden pěkný exemplář deformované líhy, kdyby měl někdo zájem, mohu nabídnout.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
burlik

|
Zaslal: po 12. ledna 2009 12:25 |
 |
|
pá 09. ledna 2009 20:12 Lukáš falteisek napsal: |
Ještě pro zajímavost, hnojník ze stejné lokality. Ze snímku to možná není zcela patrné (omlouvám se za horší kvalitu, je to focené bez stativu s baterkou v jedné ruce a aparátem v druhé), ale trs 4 plodnic uprostřed visí volně v prostoru na 12 cm dlouhém hnědém svazku mycelia. Plodnice okolo jsou řádně přirostlé k substrátu. Byly určeny jako hnojník zaječí (Coprinopsis lagopus).
Podobně zde občas visí i čechratka sklepní, její foto bohužel momentálně nemám. |
Hnojník zaječí rozhodně ne!! Kam na takovéto nápady chodíte ) Vždyť en má zcela jiný typ véla, jinou barvu pokožky klobouku. Škoda, že není více vidět detail klobouku - ale buď to je ze subsekce Micacei nebo Setulosi (druhy v ní s chytrným velem).
_________________ -burlik- |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 12. ledna 2009 13:33 |
 |
|
No a jen ještě drobná poznámka - L. decatstes není l. klubčitá, ale nahloučená.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lukáš falteisek
|
Zaslal: po 12. ledna 2009 13:55 |
 |
|
Aha, omlouvám se, samozřejmě jsem chtěl napsat Lyophyllum fumosum, je to opravdu klubčitá. Takhle to dopadá, kdyřž se nesoustředím..
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lukáš falteisek
|
Zaslal: st 28. ledna 2009 15:44 |
 |
|
Byl jsem opět na lokalitě deformovanýc hub a mám vysvětlení svého přehmatu s hnojníkem. Vzorky na PCR jsem sbíral v době kdy žádné zavěšené plodnice nerostly a tak jsem vzal celkem jetou plodnici asi o 3 metry dál, a on to už byl jiný jedinec a evidentně i druh (právě fruktifikuje a znaky na hnojník zaječí sedí). Určení mi vyšlo velmi přesvědčivě, tak jsem tomu mechanicky uvěřil. K dovršení celé zrady jsou stěny štoly silně pokryté osomiem, které budí dojem, že jde o jedno kontinuální mycelium...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|