Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Malformace líha klubčité
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lukáš falteisek

PříspěvekZaslal: pá 09. ledna 2009 20:53
  Předmět: Malformace líha klubčité
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zobrazené plodnice líhy klubčité (lyophyllum fumosum) nacházím poslední dva roky v opuštěném pískovcovém dole v Praze na Proseku. Nevím nic bližšího o podobnách jevech, tak posílám fotky, třeba to někoho zaujme. Určení houby bylo ověřeno pomocí sekvenace SSU rDNA, takže je poměrně jisté. Houba roste na jílovito-písčitém podkladu ve štole cca 10 m pod povrchem v úplné tmě. Tma ale příčinou malformace není, o 5 metrů dál roste táž líha a je zcela normální (má nestálou barvu klobouku od krémové po kaštanově hnědou, ale jinak na ní není nic podezřelého). Do blízkosti místa, kde líhy rostou, pronikala před asi 5 lety asi měsíc kanalizační voda z rodiných domů.

96.3 kB    
Normální plodnice opodál
4.jpg
   4.jpg

107.4 kB    
Místy je vidět anomální větvení třeňů
3.jpg
   3.jpg

113.69 kB    
Detail
2.jpg
   2.jpg

102.73 kB    
Celková situace
1.jpg
   1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukáš falteisek

PříspěvekZaslal: pá 09. ledna 2009 21:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě pro zajímavost, hnojník ze stejné lokality. Ze snímku to možná není zcela patrné (omlouvám se za horší kvalitu, je to focené bez stativu s baterkou v jedné ruce a aparátem v druhé), ale trs 4 plodnic uprostřed visí volně v prostoru na 12 cm dlouhém hnědém svazku mycelia. Plodnice okolo jsou řádně přirostlé k substrátu. Byly určeny jako hnojník zaječí (Coprinopsis lagopus).
Podobně zde občas visí i čechratka sklepní, její foto bohužel momentálně nemám.

96.24 kB    
visící hnojník_1kom.jpg
   visící hnojník_1kom.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 10. ledna 2009 15:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velmi zvláštní. Máme tu již téma na "sklepní houby", ale nic podobného tu zatím nebylo. Rolling Eyes
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lukáš falteisek

PříspěvekZaslal: po 12. ledna 2009 11:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen drobnost, momentálně mám jeden pěkný exemplář deformované líhy, kdyby měl někdo zájem, mohu nabídnout.
burlik

PříspěvekZaslal: po 12. ledna 2009 12:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 09. ledna 2009 20:12 Lukáš falteisek napsal:
Ještě pro zajímavost, hnojník ze stejné lokality. Ze snímku to možná není zcela patrné (omlouvám se za horší kvalitu, je to focené bez stativu s baterkou v jedné ruce a aparátem v druhé), ale trs 4 plodnic uprostřed visí volně v prostoru na 12 cm dlouhém hnědém svazku mycelia. Plodnice okolo jsou řádně přirostlé k substrátu. Byly určeny jako hnojník zaječí (Coprinopsis lagopus).
Podobně zde občas visí i čechratka sklepní, její foto bohužel momentálně nemám.

Hnojník zaječí rozhodně ne!! Kam na takovéto nápady chodíte Smile) Vždyť en má zcela jiný typ véla, jinou barvu pokožky klobouku. Škoda, že není více vidět detail klobouku - ale buď to je ze subsekce Micacei nebo Setulosi (druhy v ní s chytrným velem).

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 12. ledna 2009 13:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No a jen ještě drobná poznámka - L. decatstes není l. klubčitá, ale nahloučená.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukáš falteisek

PříspěvekZaslal: po 12. ledna 2009 13:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha, omlouvám se, samozřejmě jsem chtěl napsat Lyophyllum fumosum, je to opravdu klubčitá. Takhle to dopadá, kdyřž se nesoustředím..
Lukáš falteisek

PříspěvekZaslal: st 28. ledna 2009 15:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Byl jsem opět na lokalitě deformovanýc hub a mám vysvětlení svého přehmatu s hnojníkem. Vzorky na PCR jsem sbíral v době kdy žádné zavěšené plodnice nerostly a tak jsem vzal celkem jetou plodnici asi o 3 metry dál, a on to už byl jiný jedinec a evidentně i druh (právě fruktifikuje a znaky na hnojník zaječí sedí). Určení mi vyšlo velmi přesvědčivě, tak jsem tomu mechanicky uvěřil. K dovršení celé zrady jsou stěny štoly silně pokryté osomiem, které budí dojem, že jde o jedno kontinuální mycelium...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru