Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 24. dubna 2011 19:55 |
 |
|
No, podle té staré plodnice se to dá jen dost těžko určit. Ale podle mě to smolonohý není určitě. Znám jej z několika lokalit, na jedné z nich roste v počtu spousty kusů a ani u velmi starých plodnic není ten klobouk tak vybělený. Ten třeň s černým spodkem je charakteristický pro podobný druh - choroš černonohý. Ten mívá spodek také černý, ale klobouk mnohem světlejší a míň nápadný a tak by stáří jeho plodnice mohlo takhle vybělit.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

|
Zaslal: ne 24. dubna 2011 20:05 |
 |
|
ja jsem zase šlyšel, že černonohý roste nejraději ze země. uvidíme co na to ostatní.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 24. dubna 2011 20:16 |
 |
|
ne 24. dubna 2011 20:05 Hercuus napsal: |
ja jsem zase šlyšel, že černonohý roste nejraději ze země. uvidíme co na to ostatní. |
Jo, s tím souhlasím. U většiny z mých nemnohých nálezů ch. černonohého rostl z větviček nebo kořenů pod zemí. Ale vzácněji může růst i z větviček nad zemí (mám dva takové nálezy a atlasy to také potvrzují)
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 24. dubna 2011 20:52 |
 |
|
Podle mě to je choroš měnlivý, a podle spodního pohledu je úplně starý. Jinak choroš smolonohý není žádná vzácnost. Oba tyto druhy bych hodnotil jako běžné. To choroš černonohý by byl zajímavější.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

|
Zaslal: ne 24. dubna 2011 21:11 |
 |
|
já vím, že Choroš smolonohý není žádná vzácnost, ale pochopil jsem z Papouškova atlasu, že v jižních čechách ano. Pokud tento fotoatlas nemáš, tak cituji : V j. čechách velmi vzácný. Kotlaba (1984) uvádí jediný nález ze Šumavy, a ani žádný jiný nález než z Hluboké nad Vltavou není znám ( text v atlasu napsal Josef Vlasák)
Zeptám se ještě. Jak se makroskopicky odlišuje Ch. smolonohý od Ch. měnlivého?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 24. dubna 2011 22:50 |
 |
|
Na to by se dalo odpovědět stručně - choroš měnlivý má trvale ? světlý klobouk, kdežto choroš smolonohý má v dospělosti odstíny tmavé - až do kaštanově hnědé barvy. Kromě toho choroš měnlivý by měl mít černou zónu na třeni jen na bázi, choroš smolonohý má v dospělosti téměř celý třeň černý. A navíc choroš měnlivý roste poměrně často v drobné formě (byla popsána jako var. nummularius), zatímco choroš smolonohý bývá vždy klasicky velký, aspoň jak jsem vypozoroval. Bezpečně se oba druhy rozeznají mikroskopicky - choroš měnlivý má generativní hyfy s přezkami, choroš smolonohý přezky nemá.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

|
Zaslal: ne 24. dubna 2011 23:08 |
 |
|
Díky moc pánové za veškeré informace.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 26. dubna 2011 6:36 |
 |
|
Kde hledat ty generativní hyfy? A jak bezpečně poznat/určit toho černonohého?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mykožrút

|
Zaslal: ne 01. května 2011 0:48 Předmět: Kde hledat ty generativní hyfy? |
 |
|
To je zvláštna otázka.Generatívne hýfy sú predsa základným typom hýf pri stavbe každej plodnice.Ak je systém aj di,či trimitický,teda aj so skeletovými či ligativnými hýfami,generatívne musia byť všade.Tu ide zjavne iba o prítomnosť,či neprítomnosť praciek na nich.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 05. května 2011 21:23 |
 |
|
No to víš, začínám od píky a nemám učitele ... a jak poznám, že je generativní a ne třeba ta skeletální? ... nespěchá
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mykožrút

|
Zaslal: so 07. května 2011 7:06 |
 |
|
Pošlem SZ.
|