Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Porostou houby?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: út 31. srpen 2010 19:07
  Předmět: Porostou houby?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím jak přesně pojmenovat tento dotaz. Zajímalo by mě několik věcí k růstu hub, respektive k podmínkám. Jaké podmínky jsou nejlepší pro houby (například pro hřiby, kozáky, klouzky, bedly)? U nás na Severní Moravě teď hodně prší a zítra má být chladno kolem 9-12°C. Tak by mě zajímalo, co taková houba potřebuje. Hodně deště, to je jasné, ale co teploty? Jaké jsou ideální teploty? Může příliš deště a příliš málo světla houbám ublížit? A jak dlouho to trvá než vyrostou? Jsem začátečník tak stále v tomhle nemám jasno. Kdy to zase začne pořádně růst?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 01. září 2010 0:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to individuální. Celkem obecně platné je, že houbám nesvědčí tropická suchá vedra a větrno. Zbytek už je o znalostech terénu a ročních obdobích. Smile
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: čt 02. září 2010 9:44
  Předmět: Roste něco v nížinách?

A dá se taky najít něco v lesích nížinách nebo člověk musí do kopců? Posledně co jsem byl v lese v nížině tak mi to připadalo, že tam nic neroste a že houbaři chodí spíše do výše položených míst.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 02. září 2010 10:09
  Předmět: Re: Roste něco v nížinách?

čt 02. září 2010 10:44 4ever napsal:
A dá se taky najít něco v lesích nížinách nebo člověk musí do kopců? Posledně co jsem byl v lese v nížině tak mi to připadalo, že tam nic neroste a že houbaři chodí spíše do výše položených míst.

To se rozhodně nedá říct obecně. Houby rostou od nížin až po hory. To, že tu jednu dobu lidé třeba chodili spíš výše, mohlo být způsobené třeba tím, že tam v tu dobu mohlo být vlhčeji, nebo třeba chladněji - pokud v nížině bylo třeba tropických 30, tak na nějakém vyšším kopečku mohlo být třeba 25 a při třicítce už to moc neroste Smile Ale jak říkám - je to hodně individuální. Ostatně ono to může záležet i na lese samotném - jestli chodíš do lesa tak víš, že v některé části lesa rostou houby v jinou dobu než ve stejném lese třeba o kilometr dál.

Každopádně abych odpověděl. Tady teď rostou houby v nížině a to v dost početném množství Smile
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: čt 02. září 2010 13:37

čt 02. září 2010 11:09 ram2007 napsal:
Tady teď rostou houby v nížině a to v dost početném množství Smile

A odkud si orientačně?
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 02. září 2010 13:50

citace:
A odkud si orientačně?

Já to nemusím říct orientačně, ale docela přesně Very Happy Veselí nad Moravou. Ale lesy tu mám prolezlé v dalekém blízkém okolí a tak můžu říct asi následující. Je to z posledních tří dnů, převážně nížina. A jetšě poznámka - jednotlivé lokality jsou relativně vzdálené - ne že by to byl jeden les a hned vedle druhý, takže i podmínky tam jsou zcela jistě odlišné.

Vracov - převážně borovice, roste toho dost, zejména žlučníky, třepenitky svazčité, pesterce a ryzce. Těchto hub je jak naseto

Nechvalín - smíšený les, ale převážně listnáče. Taková polonížina polovysočina Very Happy Taky toho roste dost, zvláště pak různé holubinky a stročky. Hřibovité jen vzácně

Tvarožná Lhota - smíšený les, nížina. Hub docela dost, zvlášť bedly a čechratky černohuňaté. Holubinky také v dost velkém množství, hřibovité roztroušeně.

Veselí nad Moravou - nížina, rušné sídliště Very Happy Žádný les (kdo by taky čekal les na rušném sídlišti), jen roztroušené stromy, především listnáče. Roste tu dost špiček, kolonie hadovek valčických (viz. jiné téma), nějaké pestřece, suchohřib červený, semtam pýchavky obecné a spousta hub, které se mi ještě nepovedlo určit

Takže až na jednu výjimku je to všechno nížina a i ten Nechvalín je spíš nížina než vysočina - prostě les v kopci, ale ten kopec má maximálně cca 300 m.n.m. A druhů (i jednotlivých plodnic) roste opravdu hodně. Jen bych poznamenal, že třeba v okolí toho Vracova jsou kousky lesa, kde člověk na houbu prakticky nenarazí a o padesát metrů dál je každý pařez porostlý desítkami plodnic třepenitky, je tam spousta pestřeců, ryzců a dalších druhů. A o dalších 100 metrů dál zase jako když utne a to jsou tam veskrze jen borovice (sem tam nějaká ta bříza, výjimečně i dub nebo jiný listnáč). Prostě to opravdu záleží i na tom jaký přesně je ten les, jak je hustý, jak je starý, jaké je tam podloží a tak.
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 02. září 2010 21:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ted je útlum mám na mysli hřibovité,nacházím starší plodnice,mladé jen kováře a koloděje,kolem 13.září bude další vlna hřib hnědý atd ,,pro praktiky,jinak v listnáčích se objevují už typicky podzimní druhy,strmělky,čirůvky,pavučince,písčité bory slabota jen hojná holubinka brunátná..ale fotit je pořád co..
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: pá 03. září 2010 11:12

čt 02. září 2010 14:50 ram2007 napsal:

Takže až na jednu výjimku je to všechno nížina a i ten Nechvalín je spíš nížina než vysočina

To tě obdivuji, že stiháš procházet tolik lokalit v tak krátkém časovém úseku (i když nevím jak rychle si to stihl, ale říkáš, že máš přehled o tom co roste teď). Musí to být dost časově náročný koníček, než projdeš ten les.... Ono se to nezdá, ale úsek co má na šířku 600m, když by to člověk měl projít křížem krážem tak to trvá dost dlouho. Já zatím poznám jen hřiby a holubinky a ryzec oranžový, pár jedovatých hub. Na ty čirůvky bych si zatím netroufl. Hlavně nevím jaké čirůvky jsou bezpečně rozpoznatelné a tedy nezaněnitlené s jedovatými.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 03. září 2010 11:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Byly to opravdu poslední tři dny. Mám totiž dovolenou, tak jsem toho stihl docela dost. Jen teda fotek moc nemám, pže většinou nějak poprchalo Smile Jinak na tu jednu prohlídku mi stačí tak dvě tři hodiny, pokud teda vyloženě nenacházím větší množství neznámých hub a nepracuju s atlasem nebo nefotím. To pak v lese strávím i 5 hodin Smile
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: pá 03. září 2010 14:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 03. září 2010 12:53 ram2007 napsal:
Byly to opravdu poslední tři dny. Mám totiž dovolenou, tak jsem toho stihl docela dost.

Jestli to ale nebude tím, že jezdíš autem, já se většinou dopravuju do hor pěšky, vlakem a autobusem nebo pěšky. Když chodíš po nížinách tak to jde rychleji a taky záleží jestli znáš terén. Protože já terén ještě moc neznám a tak někdy si klestím cestu nepřístupnými cestami a hledám cestu kudy kam. Tak jako že když někam odbočím a skončím dole v potoce a nevím jak nahoru přes kopřivy... atd. tak to se člověk zdrží. No a když bys ještě měl projít nějaký kopec tak bys musel jít nahoru a dolů, nahorů a dolů nebo to obcházet po obvodu, ale ty asi chodíš jen na svoje místečka ne, nebo to tak nějak střídáš, že jen projdeš část, a příště zas projdeš jinou část toho lesa či kopce. Jinak asi chápu proč to je ve třech čtyřech lidech jednodušší.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 03. září 2010 16:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No ono je to složité. Z těch vyjmenovaných lokalit znám dokonale jen jednu - ten Nechvalín. Vzhledem k tomu, že jsem se nedávno stěhoval, ostatní víceméně zkoumám. Tedy výjimkou je snad jen tady to sídliště, které mám prolezlé křížem krážem už několikrát. Ale to je čistě jen za účelem zjištění co tu roste a případně nějaké ty fotky. Houby nacucané výfukovými plyny (a aut tu jezdí dost) moc nemusím, i když už několikrát jsem našel odřezané žampiony, kováře apod.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 05. září 2010 13:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
Jestli to ale nebude tím, že jezdíš autem, já se většinou dopravuju do hor pěšky, vlakem a autobusem nebo pěšky.

Jo, jezdím autem, to je pravda. V místě mého bydliště žádný pořádný les není a tak se k nejbližšímu musím nějak dostat a nejjednodušší a nejrychlejší je to autem. Ostatně toho využívá dost lidí. Dnes jsem byl na asi pětihodinové "procházce" v lese a u lesa parkovalo dobrých 30 nebo 40 aut. Většinou je spojení o víkendu dost mizerné. A navíc - já jen málokdy jedu autem čistě jen do lesa. Většinou to spojím s něčím jiným. Teď chodím na jistý kurz, takže ráno si hezky zabalím věci do lesa a když jedu z kurzu, tak se stavím v lese. Nebo třeba i když chodím do práce - když jedu domů, tak mám po cestě (nebo kousek od cesty) několik lesů a tak není problém se tam zastavit a nějakou tu hodinku to tam zkoumat.

Mmch. Dnes jsem teda jel čistě jen do lesa a prostě skvělé. I když v lese byly desítky houbařů, tak jsem velice brzy nasbíral plný košík (hřib borový, hnědý, kozáky atd.). A to co mám na foťáku budu zpracovávat ještě dost dlouho Very Happy Rostly především opět třepenitky svazčité (i když spousta z nich už byla přestárlých), pestřece, několik druhů holubinek, ryzce, muchomůrky (hlavně mě potěšily červené, které jsem letos ještě neviděl), kotrče (ale všechny už odřezané někým jiným), kuřátka, hřiby (hodně žlučáků), sem tam kozáky, pýchavky, krásnorůžek a další houby, které zatím zas tak moc neznám. Co mě překvapilo, bylo docela dost krásných plodnic hnědáka Schweinitzova (v tak velkém množství jsem jej ještě neviděl). Prostě velice pestrá druhová směsice i když některé houby, které jsem čekal a chtěl je nafotit, se neobjevily.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru