Zaslal: st 24. října 2007 8:38 Předmět: Nemania serpens - Dřevomor zakroucený
Dřevomor zakroucený - Nemania serpens var. serpens(Pers.) Gray 1821
Viděl jsem taky jméno dřevomor plazivý. Pěkné to není a špatně se to i mikroskopuje. Je dost podobný dřevomoru mnohotvarému - Hypoxylon multiforme, od kterého se N. serpens odlišuje většími a plochými stromaty, nepřítomností extrahovatelného barviva a mikroskopicky. Někde jsem četl, že je dost vzácný. Já ho ale na dřevu v lužním lese nacházím poměrně často.
Zaslal: st 24. října 2007 9:06 Předmět: Re: Nemania serpens - Dřevomor zakroucený
24. října 07, 7:43 Bob napsal:
st října 24, 2007 7:38 am mat60 napsal:
... nepřítomností extrahovatelného barviva ...
Povídej! To zjišťuješ jak?
U dřevomorů z rodu Hypoxylon je ve stromatech přítomno barvivo, které je rozpustné v KOH. Barva extraktu (a vlastně i jeho chem. složení) je u nich dost důležitý diagnostický znak. Dělá se to jednoduše - kousíček plodnice se dá na sklíčko a zakápne 1-2 kapkami 10% KOH a trochu zamíchá. U Hypoxylonu se roztok zabarví žlutě až červeně, příp. hnědě.
A k tomu poslednímu přidávám pár mikrofotek. Je to focené v 5% KOH, první fotka pak v Lugolově roztoku - IKI. Není poznat jestli jsou vypustné aparáty dextrinoidní nebo amyloidní, neb zcela zčernaly . Nemania serpens var serpens má mít v IKI aparáty dextrinoidní, N. serpens var. colliculosa je má amyloidní (v Melzer. roztoku).
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory