Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Laricifomes officinalis - Verpáník lékařský
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 28. července 2006 10:28
  Předmět: Laricifomes officinalis - Verpáník lékařský
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houby momentálně moc nerostou, ale vytrvalých chorošů se to jistě až tak katastrofálně nedotýká.

Verpáník lékařský, dříve též Troudnatec modřínový, latinsky Laricifomes officinalis (Agaricum officinale (Vill. ex Fr.) Donk, též Fungus laricis) obsahuje mykosteriny příbuzné ergosterinu, agaricin (kyselina cetylcitrónová = agaricinová?), kyselinu ricinovou a další.

Prášek z dužniny je tradičním léčebným prostředkem k podpoře trávení, je projímadlem a údajně se přidává do žaludečních likérů. Dále je pak používán jako prostředek proti pocení, přičemž účinnou látkou je kyselina agaricinová, která zablokuje funkci nervových zakončení potních žláz, a tím ustane sekrece potu.

Tak jak ubývá modřínů na našem území ubývá i tato houba a stává se údajně vzácnou. A tak se ptáme ... roste u vás? Máte fotku? Co o ní víte?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 28. července 2006 13:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na googlu se dá najít vcelku dost obrázků ... z jednoho vyplývá, že roste i na starých pařezech.

Pro starší ročníky jsem narazil na krásnou stránku s jeho popisem ... gavarítě po rúsky? Ларицифомес лекарственный alias лиственничная губка čili Laricifomes lékařský neboli Modřínová houba Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 28. července 2006 14:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nikdy jsem to neviděl ale myslím že je to dost vzácná houba. Problém bude v tom, že u nás prakticky nejsou přirozené porosty modřínu, všechno to jsou výsadby (a nemyslím si že by nějak dramaticky usupovaly), které nemají šanci dorůst do stáří aby na nich rostly nějaké choroše. Třeba v Alpách by mohl být hojnější.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 29. července 2006 20:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V rakouských Alpách jsem měl letos štěstí jej několikrát vidět (zrovna se mi na stole povalujou položky). Ačkoliv je to, jak již bylo řečeno, vytrvalý choroš, má velmi neobvyklou konzistenci. Dužnina je velmi drobivá i u zcela čerstvých plodnic (docela jsem koukal), ale na stromě drží pevně - plodnice na obrázcích byla asi 3,5 m vysoko a než jsem našel dost dlouhou a pevnou větev, běhal jsem po lese jako blázen a i pak to byla docela fuška...
Podle všeho je to houba vázaná na staré přirozené modřínové lesy, u nás ji nikdy nikdo neviděl a asi ani neuvidí...ze Slovenska jsou známy jen dva staré nálezy (aspoň co je mi známo). Jinak je to jeden z 33 druhů hub, navržených k ochraně v Evropě (Bernská konvence).

219.4 kB    
Utržená, na zemi ležící plodnice
Laricifomes2.jpg
   Laricifomes2.jpg

240.12 kB    
Detail
Laricifomes3.jpg
   Laricifomes3.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 15. května 2009 10:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Od doby co jsme založili jeho téma se již několikrát nalezl na Slovensku! Viz.: http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Laricifomes-officinalis/Prachnovcek-lekarsky/Verpanik-lekarsky/ID1358
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru