Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Elaphomyces muricatus - Jelenka pestrá
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 21. ledna 2007 16:18
  Předmět: Elaphomyces muricatus - Jelenka pestrá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Roste mi zde pod kaštanovníkem setým (Castanea sativa).

203.82 kB    
21.1.2007 - Železné hory - Smrkový Týnec - Jedlina
elaphomyces_muricatus.jpg
   elaphomyces_muricatus.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail  
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. června 2007 23:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmm... tak jsem taky jednu určoval a vyšlo mi to na muricatu ale vypadá trošku... jinak Shocked
Určovací znaky podle Nordic Macromycetes vol.1:
Vnější peridie světle hnědá, se špičatými ostny.
Vnitřní peridie tmavě červenohnědá se světlým mramorováním
Až budu mít čas tak se mrknu na spory.

191.18 kB    
Litvínov, acidofilní bučina, 17.6.07, (c)gekko13
Elaphomyces muricatus.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky  
Z.Egertová

PříspěvekZaslal: st 20. června 2007 19:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Elaphomyces muricatus je ve Velahubu na straně 18, jen pod českým jménem jelenka drsná.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu  
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 17. června 2008 9:21
  Předmět: Elaphomyces muricatus - Jelenka pestrá (drsná)

Tak jsem našel na mimoňsku pod břízami v rozhrabu od zvěře jelenku. Až jí budete v těch rozhrabech zkoušet najít také, pak se hodí informace, že bývají obalené "hlínou" a jsou tedy k nerozeznání od okolí. Když je pak z "hlíny" oloupnete máte hnedle jelenku jak ji znáte z atlasů.

Tu co jsem našel byla 2 cm veliká zploštělá brambora. Světle krémově hnědé barvy s "ostny" po celém povrchu vysokýmy ca. do 0,5 mm. Výtrusný prach (obsah teřichu) velmi tmavě hnědý až černý. Výtrusy hnědé a tmavě hnědé, 18.2-21.1 mikronů (bez ornamentiky), ornamentika vysoká 1,1-1,6 mikronů, uvnitř kapka 8,2-10,4 mikronů. Plodnice velmi tvrdá, při řezání se chová jako tvrdé dřevo (nikoli lipové). Na řezu je okrovka tak nějak mramorovaná, což by mohlo odpovídat jelence drsné, ale zatím jsem nenalezl údaje o výtrusech.

Hmmm, vcelku snadno proběhnu klíčema a skončím neúspěchem. Podle NordicAscomycet mají na řezu mramorovanou okrovku asi pouze Elaphomyces reticulatus Vittad. a nebo Elaphomyces muricatus Fr. Bohužel pak je to tak, že část sedí na tu a část na tu Laughing Když otevřu Mosera, tak se překvapivě Elaphomyces reticulatus Vittad. nepovažuje za jelenku s mramorovanou okrovkou a navíc má výtrusy definovány výrazně menší než v Nordic a výrazně menší než u té co jsem našel. Ale vstupuje do hry Elaphomyces decipiens Vittad. ... Crying or Very sad Laughing Crying or Very sad Laughing Shocked Rolling Eyes Rolling Eyes

Když to ale shrnu, tak to asi bude Jelenka pestrá (drsná)

189.3 kB    
Výtrusný prach v koncentrovaném amoniaku. (c) Bob
Jelenka01-Spores.jpg
   Jelenka01-Spores.jpg

143.06 kB    
14.5.2008, Mimoň - Skelná huť (CL), pod břízami v rozhrabu po zvěři. Ty čokoládové kuličky jsou výtrusy. Řez okrovky. (c) Bob
Jelenka01-Rez.jpg
   Jelenka01-Rez.jpg

Naposledy upravil Bob dne ne 21. června 2009 8:52, celkově upraveno 3 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky  
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 19. března. 2009 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera jsem odpoledne využil končícího jara a šel jsem omrknout březnovky. Lokalita ale byla silně rozrytá od divokých prasat a v rozrytém substrátu byly hojně k vidění tyto jelenky. Určoval jsem je pouze okometricky podle mramorované okrovky a výrazně ostnitého povrchu. Lokalita se nachází na strmém svahu porostlém buky s vtroušenými smrky a jedlemi, podrost prakticky žádný. Podklad je zřejmě nějaký fylit nebo jiná přeměněná hornina.

Na obrázku od Radka Doležala http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=14667#14667 se možná jedná o E. granulatus nebo jiný druh, ten řez vypadá jinak.

182.77 kB    
18.3.2009, Kryštofovo údolí, bučina s jedlemi a smrky

189.16 kB    
18.3.2009, Kryštofovo údolí, bučina s jedlemi a smrky
Elaphomyces muricatus2.jpg
   Elaphomyces muricatus2.jpg

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 19. března. 2009 14:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt března. 19, 2009 9:36 am Jan Gaisler napsal:
Včera jsem odpoledne využil končícího jara

Jaro končí? 18. března? Smile
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 19. března. 2009 21:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To byl jen pokus o žert Smile Dneska to ale opravdu nasvědčovalo tomu, že zima zdaleka ještě neřekla svoje poslední slovo. Po přechodném skoro jarním oteplení v Liberci napadlo přes 10 cm sněhu, chválabohu to docela jde dolů. Horší to bude ale s teplotami, zvláště nočními. Pokud vyjde předpověď, má docela mrznout Sad
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 19. března. 2009 22:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už rozumím. Tady u nás nebyl sníh ani ráno, ale dostal jsem zprávy o sněhu jinde, jak píšeš.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 21. června 2009 8:47
  Předmět: Re: Elaphomyces muricatus - Jelenka pestrá

ne ledna 21, 2007 4:18 pm Radek Doležal napsal:
Roste mi zde pod kaštanovníkem setým (Castanea sativa).

Ahoj Radku, nějak si nemohu pomoci, ale to mramorování, které by tam mělo být u té tvé nevidím Sad Aj ten povrch mi přijde takový nějak moc hladký. Jsi si určením jist?

Ináč, na mimoňsku v okolí Skelné huti je les letos rozrýpaný až neuvěřitelně ... buď jsou přemnožený prasata a nebo jelenky Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky  
Nezmar

PříspěvekZaslal: ne 21. června 2009 12:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, souhlasím. Na této fotce jsou asi Jelenky obecné, které rostou všude!
Zahraj si taky na prasátko a koukni co hrabkaj, zda jelenky anebo něco jiného;-)
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 21. června 2009 15:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jednu jsem po nich letos našel, ale byla dost stará (vizuálně stejná jako tyhle pestré) a tak jsem jí tam nechal. Ale tu co mám výše jsem našel asi o kilometr dál. Rozryto je tam ale všude Smile
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 21. června 2009 21:30
  Předmět: Elaphomyces muricatus - Jelenka pestrá

Roste u nás velmi hojně, hlavně pod buky. Stačí najít místo rozryté od prasat a nějaké se většinou podaří objevit na okraji "oraniště".

172.23 kB    
Okolí Liberce 17.6.2009, kyselá bučina

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru