Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 09. června 2009 8:15 Předmět: Okénko českého jazyka |
 |
|
Mnohokrát udělám vskutku až velmi smutnou gramatickou chybu. Je to nejspíš tím, že jsem je dělal celý život. Nemám v hlavě ty buňky, které nepřetržitě bdí nad psaním, a tak pokud po sobě nekontroluji a neopravím hlavou to, co jsem prsty napsal, je to často něco jako fonetický přepis řeči, hrůza. Holt jsem chemik a nikoli jazykozpytec. Nicméně, za mnohé své prohřešky proti mateřtině se vskutku čím dál tím častěji rdím. Jelikož je nás hříšníků více, a jelikož je tu i mnoho patronů vybrané češtiny, kteří se rádi podělí o své znalosti, zakládám toto vlákno, v kterém bychom se mohli tak nějak dovzdělat v tom, co je většině z nás vlastní, v mateřském jazyku. Zkusme zde nějakou populárně naučnou formou probrat nejzákladnější a nejčastější prohřešky proti pravopisu českého jazyka. Vezměme to tak nějak vlastenecky
Zajímavé webové stránky k této problematice:
Internetová jazyková příručka - Akademie věd ČR, Ústav pro jazyk český
Pravidla českého pravopisu
Naposledy upravil Bob dne st 11. listopadu 2009 17:02, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kobera Václav
Založen: 10. 12. 2006 Příspěvky: 323 Bydliště: Slatiňany-Kunčí
|
Zaslal: út 09. června 2009 9:53 |
 |
|
Bobe, jsem na tom stejně, proto na takovéto chyby neupozorňuji. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Patrný Ladislav
|
Zaslal: út 09. června 2009 9:59 |
 |
|
Nikdo nejsme bez chyb, ale co se týče pravopisu, tak ten zde neřeším, jelikož na tomto webu jde hlavně o HOUBY, povídání si o houbách a přírodu všeobecně.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 09. června 2009 12:00 |
 |
|
Souhlas, nicméně nikomu toto téma neublíží ... kdo nechce - nečte  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 09. června 2009 12:10 Předmět: Kdy psát předložku "s" a kdy "z" ??? |
 |
|
Již to tu padlo ... je to snadné
"s" se píše u sedmého pádu, tedy buď s kým nebo s čím
Příklad: Jdu do lesa s košíkem (S čím? S košíkem!) a do hospody s kamarádem (S kým? S kamarádem).
"z" se píše u druhého pádu, tedy buď z koho nebo z čeho případně bez koho či bez čeho.
Příklad: Už jsem měl z Ropušáčníka (Z koho? Z Ropušáčníka) bolení hlavy a tak jsem šel z hub (Z čeho? Z hub!) rovnou domů.
Z vlaku (Z koho? Z vlaku) jsem šel s Jirkou (S kým? S Jirkou) rovnou do lesa. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kobera Václav
Založen: 10. 12. 2006 Příspěvky: 323 Bydliště: Slatiňany-Kunčí
|
Zaslal: út 09. června 2009 13:22 |
 |
|
Někdy používám čtvrtý pád (nemusí jít o předložku), měl bych použít druhý, a to často nepoznám, tuto chybu dělám snad od té doby, co jsem se naučil mluvit . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: út 09. června 2009 13:34 |
 |
|
A jak je to s y,i ???
Mám vždy dilema zda: hřiby rostly nebo rostli, holubinky rostly nebo rostli, chřapáče rostly nebo rostli atd
Ušíčka rostla, rostly nebo rostli ???
Moc si toho už ze školy nepamatuju,ale není nějakej rozdíl v posuzování y,i když je to živá věc a neživá věc ??? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 09. června 2009 14:10 |
 |
|
út 09. června 2009 13:34 Pantáta napsal: |
A jak je to s y,i ??? |
To pravidlo se jmenuje shoda přísudku s podmětem, čili sloveso v příčestí minulém má stejnou koncovku jako podstatné jméno v podmětu. Můžeme si pomoci doplněním zájmena nebo podstatného jména za nevyjádřený podmět nebo podmět s jinou koncovkou.
Příklady:
Páni šli do lesa. (Páni = ti, oni - rod mužský životný)
Pánové šli do lesa. (Pánové nekončí na i, ale opět = ti, oni - rod mužský životný)
Dívky šly do lesa. (Dívky = ty, ony - rod ženský)
Kosti ležely v příkopě. (Kosti = ty, ony! - rod ženský)
Děvčata šla do lesa. (Děvčata = ta, ona)
Děti šly do lesa. (Pozor! Děti = ty, ony!!! Dítě se v jednotném čísle chová jako rod střední, v množném jako rod ženský.)
Vozy sjely z cesty. (Vozy = ty, ony - rod mužský neživotný)
Stroje tiše vrčely. (Stroje = ty, ony - rod mužský neživotný)
Nevyjádřené podměty:
Šli jsme s Bobem do lesa. (nevyjádřený podmět my = ti, oni = páni - rod mužský životný)
Jana s Petrem toho dne vstali brzy ráno. Vzali si košíky a vyrazili na houby. (nevyjádřený podmět Jana s Petrem = oni, viz též několikanásobné podměty)
Dívky si hrály na louce. Honily se v trávě a vily věnce. (nevyjádřejný podmět z kontextu dívky = ty, ony)
Několikanásobné podměty - přednost mají rody v pořadí mužský životný, mužský neživotný, ženský, střední.
Dívky a chlapci si hráli na zahradě. (přednost mají chlapci)
Je-li přísudek ve větě první a následuje nejprve podmět nižší priority, je možné psát obě i/y.
Na zahradě si hráli dívky a chlapci. (přednost mají chlapci)
Na zahradě si hrály dívky a chlapci. (za přísudkem hrály je první podmět dívky)
Naposledy upravil Vlkodlak dne út 09. června 2009 18:32, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

|
Zaslal: út 09. června 2009 14:37 |
 |
|
Tohle je mi celkem jasný.
Má nejistota vychází z toho, zda je hřib životnej nebo neživotnej a zda to má na volbu správného y/i vliv ???
Naposledy upravil Pantáta dne út 09. června 2009 14:42, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: út 09. června 2009 14:41 |
 |
|
út 09. června 2009 14:37 Pantáta napsal: |
No jo, ale má nejistota vychází z toho, zda je hřib životnej nebo neživotnej ??? |
(Ty) Hřiby rostly. Mluvnická životnost nemá nic společného s tím, zda je věc živá či ne.
Může ovšem dojít k "oživení": Hřibové jako hlavy rostli na mém tajném místě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
ZK

|
Zaslal: út 09. června 2009 14:44 |
 |
|
út 09. června 2009 14:10 Vlkodlak napsal: |
út 09. června 2009 13:34 Pantáta napsal: |
A jak je to s y,i ??? |
Je-li přísudek ve větě první a následuje nejprve podmět nižší priority, je možné psát obě i/y. |
O tom slyším poprvé.... a věta: Na zahradě si hráli dívky a chlapci. se mi takhle ani trochu nelíbí
K tomu co píše Pantáta: mám s tím taky občas problém, jednoduchou pomůckou je říct si TY hřiby rostly, TA ušíčka rostla apod. Kdo by si chtěl říct třeba TI chřapáči místo TY chřapáče, tak se může řídit právě tím, že jsou "neživí", tudíž TY! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

|
Zaslal: út 09. června 2009 14:46 |
 |
|
Děkuji za vyčerpávající komentář - odteď budu hřib, kterej se hejbe červama, považovat za naprosto neživou věc  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
ZK

|
Zaslal: út 09. června 2009 14:47 |
 |
|
út 09. června 2009 14:41 napsal: |
Může ovšem dojít k "oživení": Hřibové jako hlavy rostli na mém tajném místě. |
Hm, asi bych to napsala takhle: Hřiby jako hlavy rostly na mém tajném místě. Babo raď [/i] |
|
Návrat nahoru |
|
 |
ZK

|
Zaslal: út 09. června 2009 14:50 |
 |
|
A ještě něco... nemělo by v nadpise být spíš "okénko českého jazyka?" |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: út 09. června 2009 14:52 Předmět: Re: Okénko českého jazyku |
 |
|
Bobe, myslím si, že slovo jazyk se používá ve těchto významech:
1. Část těla vyšších živočichů.
Zde bych volil 2. pád jednotného čísla bez jazyka, chová se tedy jako rod mužský životný.
2. Přeneseně podobně vypadající neživé věci jako jazyk v botě, sněhové jazyky apod.
Zde je jasně 2.p. j.č. bez jazyku, chová se tedy jako rod mužský neživotný.
2. Řeč. Zde se skloňuje ve 2.p. j.č. životně - bez jazyka.
Závěr - špatně je tu i nadpis!!!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|