Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Míra
|
Zaslal: čt 17. října 2013 21:52 Předmět: Tricholoma acerbum - Čirůvka hořká |
|
|
Chtěl bych vás požádat o nasměrování. O jaký rod a případně i druh by se mohlo jednat. Nějaký tip mám, ale nechci tím ovlivňovat vaše názory.
Plodnice rostly na hrázi rybníku pod starými duby. Neronily mléko, třeň lehce vločkatý (nažloutle až světle hnědě) u kořene zúžený, klobouk podvinutý a na okrajích gutující čirou kapalinu, barva těžko definovatelná (lehce žlutohnědá s narůžovělými tóny). Zbytky mycelia na třeni bílé až lehce smetanové barvy. Chuť nevýrazná, ale příjemná, nepalčivá. Vůně nevýrazná, vzdáleně jsem z toho cítil kořenovou petržel nebo celer. Dužnina masitá a pevná, podobná jako u šťavnatky holubinkové, na řezu neměnila barvu. Lupeny smetanové. Plodnice byly relativně těžké.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 18. října 2013 10:23 |
|
|
Popravdě mě taky napadl, ale vůbec mi k němu nesedí celerová vůně. Je ale fakt, že z rudouška necítím ani fialky, jak je uváděno v literatuře. V mykologickém klubu jsme se před pár týdny shodli, že z čerstvých plodnic je cítit něco, co nápadně připomíná šumivé multivitamínové tablety. Trochu B-komplex a k tomu ovocně-nakyslá složka
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
Zaslal: pá 18. října 2013 10:50 |
|
|
toto je nějaká Tricholoma dle celerové vůně někde okolo Tricholoma apium, ale dle vzhledu a lokalitě jsem za Tricholoma acerbum. Chce to znovu a dobře ochutnat. Již jsem se setkal, že plodnice nebyla hořká a hned ta vedle ano.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: so 19. října 2013 6:58 |
|
|
Taky mě napadla ta T. acerbum, někdy prý plodnice nejsou hořké vůbec všechny na lokalitě....
no-X to je Mírův výplod že?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 19. října 2013 8:25 |
|
|
Teri: Nene, čistě členové MK
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Míra
|
Zaslal: ne 27. října 2013 23:38 |
|
|
Děkuji všem za snahu o určení. Protože již mám výsledky mikroskopování, tak vám mohu oznámit, že je to Tricholoma acerbum. Je zajímavé, že se vyskytují plodnice, které jsou hořké a plodnice, které hořkost postrádají. Je tedy možné, že jsou to dvě různé variety?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|