Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: út 28. února 2006 22:43 |
 |
|
tak to je záhada jak se patří - tipoval bych něco z okruhu chřapáčovitých ale... fakt nevim
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: st 01. března. 2006 14:45 |
 |
|
Není to z mé hlavy:
pokud to mělo nějaký třeň tak třeba Chřapáč pružný nebo kadeřavý???
nebo třeba rozpuklý Rozpulkec hruškovitý ????
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jurášek

|
Zaslal: st 01. března. 2006 22:10 |
 |
|
Není to náhodou nějaká Pýchavka ? Třeba Pýchavka dlabaná a tím, že rostla ve spletitosti tráv, které ji nepustili normálně růst, tak se pokroutila podle toho, jak byly traviny spletené a tak se taky vyvinula plodnice v deformovaném tvaru ?
_________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
 |
umelec

|
Zaslal: st 01. března. 2006 23:52 |
 |
|
ale přátelé je to vůbec houba není to ?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jurášek

|
Zaslal: čt 02. března. 2006 23:10 |
 |
|
Jertho, nenapínej nás, co to vlastně ve skutečnosti je ???
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pepa Čestný člen

|
Zaslal: pá 03. března. 2006 1:22 |
 |
|
Jurášku není Jertho jako JETHRO. Odpověděl bych za něho, ale nebylo by to fér. Snad si najede čas. To nejsem tak chytrý jen mě to Jethro kdysi po návštěvě Baiera řekl.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jurášek

|
Zaslal: pá 03. března. 2006 2:09 |
 |
|
Chybička v prizvisku se vloudila, za to se omlouvám. Jen mě napadlo, jestli by se nenašla malá nápověda. Teď jdu ale chrupkat, už toho dneska bylo moc
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 03. března. 2006 10:44 |
 |
|
Taky bych potřeboval aspoň 50 na 50, nebo přítele na telefonu...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: ne 05. března. 2006 20:43 Předmět: Hádanka-odhalení |
 |
|
V rubrice z 28.2. Hádanka je na obrázku Morchelloid,plodnice Tricholoma tereum,čirůvka zemní.Co to vlastně Morchelloid je? Je to plodnice houby u které se nevyvinou vřecka.Basidie a cysticidy se vyvinou ale vřecka chybí,vznikne deformace lupenů,hymenofor se otočí a vytvoří na povrchu klobouku,mykologové neví jak toto vzniká,bud genetická mutace,nebo viróza.Morchelloid je vědecké pojmenování podle smržovitých,Morchella,protože deformované plodnice připomínají tvarem smržovité houby.Vyskytne se tak 1Morchelloid na 100000,zdravích plodnic.Nejvíce se Morchelloidy vyskytují u pavučinců a čirůvek.Pan ing.Baier našel a popsal už Morchelloidy u hřiba nachovýtrusného,lišky obecné ,dřevomorky domácí a nejvíce jich nachází na jedné utajované lokalitě čirůvky májovky,každý rok 1 až 2znetvořené plodnice.Bohužel v naší literatuře ani netu jsem o Morchelloidech nenašel vůbec nic.Dal jsem Morchelloid do Google a tam se objevilo několik odkazů.dokonce jsem našel houbu z Nové Papuy pojmenovanou Gomphillus morchelloides,na Morchelloidy je tu taky odkaz,třeba Nový Zéland,bohužel neumím anglicky tak na to někdo mrkněte a napište něco o Morchelloidech.Asi to bude zajímat víc návštěvníků DAMYKO,je to rarita.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: ne 05. března. 2006 21:02 |
 |
|
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
InKaso
|
Zaslal: ne 05. března. 2006 22:23 Předmět: Re: Hádanka-odhalení |
 |
|
Zní to jako příběh z povídky Sci-fi, nebo rozuzlení detektivky ve stylu Sherlocka Holmese. Je dobře, že jsou takové fajnovosti, které obyčejnému houbaření dávají kouzlo tajemna a magie. Já jsem osobně myslel na nějakou kulišárnu, která se z toho vyhrabe a musím se přiznat, že ve mně tento pocit i nadále přetrvává.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jurášek

|
Zaslal: ne 05. března. 2006 23:54 |
 |
|
Tak to je věc. Zase jsem o něco málo chytřejší. Víceméně jsem čekal taky nějaký fígl, ale toto je jiná. Díky za vysvětlení.
_________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
 |
PhallusImpudicus
|
Zaslal: út 07. listopadu 2006 14:13 |
 |
|
Lidi, copak jste se zbláznili?
Žádná plodnice houby přece nemůže nést zároveň basidie a askospory!!
To je nesmysl. Buď jedno nebo druhý. Ta, co nese basidie a cystidy, je stopkovýtrusá a ta, co nese vřecka s askosporami, je vřeckovýtrusá.
Dále pak virová infekce může způsobit genetickou mutaci a dá se lehce prokázat testem Např: ELISA.
Morcheloid je tedy každopádně infekční záležitost, neboť mutace bezvirová, která by vznikla spolu se sekundárním myceliem(=fúze 2 primárních mycelií geneticky odlišených + a -), by měla za následek nevytvoření plodnice a v horším případě rozpad sekundárního mycelia.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 07. listopadu 2006 22:16 |
 |
|
Jethro si asi vztáhl pojem Morchelloid příliš doslovně, je jasné, že to nemá s vřeckovýtrusou Morchellou nic společného, že je to jen tak nazvaná mutace. Ale děkujeme za doplňující informace.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|