Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hlenky
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
neubauej

PříspěvekZaslal: po 12. prosince 2005 14:43
  Předmět: Hlenky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zatím toho o nich moc nevím, ale myslím, že by bylo zajímavé jim jedno téma věnovat. Jindra

100_3354w.jpg
100_3354w.jpg
   218.06 kB  

100_3353w.jpg
100_3353w.jpg
   216.31 kB  

100_3251w.jpg
100_3251w.jpg
   233.34 kB  

Naposledy upravil neubauej dne út 13. prosince 2005 0:02, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jarda

PříspěvekZaslal: po 12. prosince 2005 22:35
  Předmět: ...tak já se k Tobě přidám

Jsou příbuzné prvokům kořenonožcům.
Živí se pohlcováním bakterií, saprofyticky nebo i paraziticky.
Nevytvářejí mycelium, ale shlukují se v plazmodia , tj. hlenovitý, pestře zbarvený útvar, na kterém vyrůstají plodničky. Před vznikem plodniček se hlenky rozmnožují pohlavně - splynou plazmy a jádra. Zygota zůstává neoblaněná a pohybuje se pomocí panožek. Slévá se s jinými zygotami v plazmodia. Z plazmodia se vytvoří haploidní sporokarp (výtrusnice), na němž vznikají kulovité spory. V buněčné stěně převládá celulóza, ale je obsažen i chitin.
Vyskytují se na tmavých vlhkých místech.
Dříve se myslelo, že vlci mají červené mléko, a proto její červeně zbarvené plodničky byly považovány za kapky vlčího mléka
Existuje názor, že hlenky, myxomycety, organismy příbuzné s houbami a prvoky, jsou slepou uličkou evoluce živých organismů. Jejich neklidná těla se skládají pouze z jedné buňky. Ale zdánlivě primitivní organismy mají řadu podivuhodných schopností. Pronikají do všech koutů naší planety, jsou takřka všudypřítomné. Mistrovsky přežívají ty nejnepříhodnější existenční podmínky a velmi úspěšně se rozmnožují. Vědci tvrdí, že prokazují dokonce i známky jisté inteligence.

sl.jpg
Fuligo septica ? Slizovka tříslovitá
sl.jpg
   147.99 kB  

vmle.jpg
Lycogala epidendrum ? Vlčí mléko obecné
vmle.jpg
   188.52 kB  

vml.jpg
Lycogala epidendrum ? Vlčí mléko obecné
vml.jpg
   130.67 kB  

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 13. prosince 2005 10:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S toui inteligencí ... viděl jsem nějaký experiment, kde hodily houbu/hlenku (už si to moc nepamatuji) do bludistě, a na konec dali "jídlo", no a ta hlenka si nasla cestu ... o inteligenci hlenky mne to tedy vůbec nepřesvědčilo. Podle mne voda teče z kopce a hlenka se "pohybuje" směrem k žrádlu ... o tom jestli je to "úmyslně" či prostě jen reflexivně či pouze následováním určitého koncentračního spádu/gradientu ... je známkou inteligence to, že se něco nají?? To že jí tam dali bludiště na situsci nic nemění. Nešla nejkratší cestou = vševědoucí tedy není. Prorůstala všude, a když narazila na baštu tak tam kde nebyla vyklidila pole. ... tuším to dělali nějací japonci.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 13. prosince 2005 11:02
  Předmět: Hlenky

Hlenky - myxomycetes, resp. slizovky - myxomycota jsou vůbec neobyčejně zajímavými organizmy. Jsou na rozhraní mezi houbami (mají výtrusy) a prvoky (v určitém stádiu se pohybují). Mají velmi složitý vývoj. V nejčastěji pozorovaném stádiu - plasmodium se jedná o jednobuněčnou, ale mnohojadernou hmotu. Většinou je studují mykologové spolu s houbami. Měli bychom se rozhodnout, zda zařazovat hlenky do atlasu. Je jich mnoho stovek druhů.

Dále. Víte, že hlenky si můžete napěstovat i teďka v zimě doma např. na parapetní desce? K pozorování je ale většinou potřeba pořádnou lupu nebo lépe binokulár. Postup je jednoduchý - v lese se nasbírají kousky suché kůry ze stromů. Ty se nechají přes noc namočené v destilované vodě. Pak se tu kousky kůry uloží na namočený filtrační papír do Petriho misky, uzavřou, vloží do mikroteňáku a uloží na parapet na světlé místo (ale ne na přímé slunce). Filtrák nesmí vyschnout, proto je potřeba každé 3 až 5 dní kontrolovat vlhkost a taky změny, zda již něco neroste. Říká se tomu pěstování ve vlhké komůrce - moist chamber.

Neurčené hlenky na obrázcích asi nepůjde určit. V plazmodiálním stádiu jsou skoro všechny hlenky podobné. Ta bílá (100_3251w.jpg) by snad mohla být slizovka - Fuligo cinerea nebo pěnitka bílá - Mucilago crustacea?

Pár adres k hlenkám, hlavně s obrázky:
http://www.plant.uga.edu/mycology-herbarium/myxogal.htm
http://www.thallobionta.szm.sk/fungilich/myxo.htm
http://www.uoguelph.ca/%7Egbarron/myxoinde.htm
http://www.myxomycetes.it/microfunghi/index.php
http://www.myx.dk/myx/keys/
http://www.nivicol.de/index.htm
http://nomen.eumycetozoa.com/Respuesta-800.asp?busca=Mucilago&gen=gensi&numr=668&tipo=Rtax&fichero=eumyceto
http://www.hiddenforest.co.nz/slime/index.htm
http://www.myxoweb.com/

Naposledy upravil mat60 dne út 18. prosince 2007 13:07, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jarda

PříspěvekZaslal: út 13. prosince 2005 21:51
  Předmět: Ještě hlenky

Každopádně to je zajímavá věc, ale u té ?inteligence? bych se přidal k Bobovi. To že se rostliny otáčejí a natahují za světlem, květy reagují otvíráním a zavíráním na intenzitu slunečního svitu, kořeny se protahují za vlhkostí, plíseň a vlastně i podhoubí narůstá tam kde má nejlepší podmínky a prostředky potřebné ke své existenci, to snad není inteligence. Ale je to o nich oficiálně uváděno, dokonce byl na toto téma pořad v TV.
S těmi kořeny mám dost zkušeností, olšové kořeny dokáží prorůst odpadním potrubím do vodojemu vzdáleného až 10 m a ten odpad úplně vyplnit a ucpat. Rolling Eyes

novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 04. června 2007 19:05
  Předmět: Hlenky - myxomycetes

Posílám foto hlenek, které jsem fotil o víkendu v Českém středohoří (jak v jednom příspěvku zmiňoval Bob. Jsou to krásné hlenky, ale zůstanou neurčené.

166 kB    
sp_0018.jpg
   sp_0018.jpg

167.42 kB    
sp_0016.jpg
   sp_0016.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. června 2007 8:32
  Předmět: Re: Hlenky - myxomycetes

04. června 07, 19:05 novotmil napsal:
Posílám foto hlenek, které jsem fotil o víkendu v Českém středohoří (jak v jednom příspěvku zmiňoval Bob. Jsou to krásné hlenky, ale zůstanou neurčené.

A nezkoušel si je dopěstovat. Mi se to v krabičce na mokrém papíru docela daří.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 23. června 2007 23:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Určitě už jí tu někde máme, poraďte kde, ať jí tam můžu přesunout.

193.86 kB    
hlenka, 23.6.2007, Výsluní, smrk
P1010855.jpg
   P1010855.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. června 2007 8:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

23. června 07, 23:43 Lupo napsal:
Určitě už jí tu někde máme, poraďte kde, ať jí tam můžu přesunout.

Možná máme, možná nemáme Crying or Very sad Very Happy. V takovémto stádiu se hlenky poznávat nedají. Právě pro tyto případy jsem onehdy psal o tom, že je dobré je dopěstovat v krabičce.
zcr
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 28. června 2007 22:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych se bál, že mne zvětří, čistě reflexně ke mně v noci přileze a - čistě reflexně - mě sežere (nebo aspoň načne) SurprisedO
Sona
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 24. června 2009 19:53
  Předmět: hlenky

Dobrý den, bylo mi řečeno, že tohle možná jsou taky hlenky. Objevilo se nám to na trávníku tedˇ jak hodně prší. Nejdřív to bylo žluté a za nějaký den to zčernalo. Myslela jsem, že je to spíš nějaký trus nebo vajíčka.... Jde to lehce z trávy sundat, tvoří to takové malé kuličky a máme to v okruhu cca 4 m- takové jakoby cákance.
Myslíte, že to jsou hlenky? Díky za odpovědˇ

86.05 kB    
P1020435.JPG
   P1020435.JPG

50.34 kB    
P1020437.JPG
   P1020437.JPG

70.68 kB    
P1020436.JPG
   P1020436.JPG
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 29. června 2009 8:15
  Předmět: Re: hlenky

24. června 09, 19:53 Sona napsal:
Dobrý den, bylo mi řečeno, že tohle možná jsou taky hlenky. Objevilo se nám to na trávníku tedˇ jak hodně prší. Nejdřív to bylo žluté a za nějaký den to zčernalo. Myslela jsem, že je to spíš nějaký trus nebo vajíčka.... Jde to lehce z trávy sundat, tvoří to takové malé kuličky a máme to v okruhu cca 4 m- takové jakoby cákance.
Myslíte, že to jsou hlenky? Díky za odpovědˇ

Zcela určitě to je hlenka. Z obrázků je víceméně zřejmé, že by to mělo být z rodu Physarum - vápenatka. Bez mikroskopování nebo alespoň kvalitního fota dozralých a suchých plodniček není bližší určení možné. Ale např. P. psittacinum je hodně podobné - napřed žloutkově žluté plasmodium, pak tmavě hnědé plodničky na oranžových stopkách, cca 0.5 mm vysoké. Nakonec po vyschnutí plodničky zesvětlají na béžovou.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru