Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
vrana1 Anonymní
|
Zaslal: po 06. července 2009 14:00 Předmět: rostliny,i chráněné , vzácné |
 |
|
když tak chodíme na houby,nalézáme nejen zvířata, ptáky, brouky a motýly,ale já měl tento týden teda objev,našel jsem lokalitu kde roste gladiolus palustris a nikdo o ní ještě neví.Musí to tam růst už milion let samozřejmě.Nevim jak se to tam dostalo když jiné lokality u nás jsou tři jsou tak daleko.Je to ale nádhera květů, tady v Beskydech.
Jinak občas roste nějaký ten vstavač -orchideaceae.Posledně jsem viděl, že krávě docela chutnal, na Bílé.V jeseníkách vidím zas jiné druhy orch.
Několik jich roste blízko mionší.Foták nemám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Šmajdalf

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: út 21. července 2009 18:29 |
 |
|
út 21. července 2009 14:55 Šmajdalf napsal: |
tady toho roste spousta a znám několik míst, kde tyhle květiny rostou hromadně.
hlásit se to ovšem nedá, protože pak to bude všude vyznačené, lidi tam budou dupat, chodit, krást je...pokud jste někdy byli na podobně profláklých loukách a chráněných místečkách, víte o čem mluvím  |
A kde by to podle Tebe mělo být vyznačené? Podle mě by bylo naopak lepší to třeba nahlásit potanikům ze spádového muzea nebo zaměstnancům z Agentury ochrany přírody a krajiny, aby ty rostliny měli v evidenci...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Šmajdalf

|
Zaslal: út 21. července 2009 18:52 |
 |
|
bohužel, když čtu, že po dokumentu o muzeu si ho kdosi vyhlídne a vykrade, nebo jak tu louku, kde po Napoleonově sláme z Alp rostou šafrány, okupují návštěvníci, co to rvou ze země i s cibulkou, nějak se mi nechce
a je to prostě věc názoru, flame war na tohle téma zakládat nehodlám ještě bych se rozčílil a skončil zase s BANem
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 22. července 2009 7:41 |
 |
|
Myslím, že jsme tu již identickou problematiku probírali, jen to bylo o houbách. Jak jinak
Šmajdalf myslím správně podotkl, že je to věc názoru. Na jednom konci spektra je něco jako tabuizace a na druhém něco jako osvěta. Co je ale správně je asi ve hvězdách. Osobně jsem zastáncem osvěty, ale až na lokalitě a nikoli jak třeba běží v televizi. Tj. pokud člověk zabloudí do oné lokality, je zde upozorněn na výskyt něčeho vzácného a požádám o laskavé neničení. Můj názor
Dokáže tu diskusi někdo najít?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: st 22. července 2009 12:40 |
 |
|
Myslím si to samé, co Bob, pokud je člověk dement a chce něco ničit, radši rozkope autobusovou zastávku, než aby hledal rostiny, které může zničit. Znám několik míst, kde vzácné rostlinstvo s úspěchem roste, aniž by je kdokoli ničil i když je na lokalitě informační tabule. Maximálně je tam lidé jezdí fotit.
Tudíž jsem jednoznačně pro hlásit údaje na příslušných složkách státní správy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: čt 23. července 2009 21:35 |
 |
|
Samozřejmě, je rozhodně lepší když to botanik, v případě rostliny, nebo mykolog, v případě houby zdokumentuje fotografií a třeba i sběrem rostliny či plodnice, ale už to bude zachováno pro další generace, protože rozhodně nemůžeš vyloučit, že se pak prostě najde nějaký ten blb, který to tam zničí A to většinou členové různých muzeí a organizací nedělají, od toho jsou jiní... A hlavně pokud už někam dojdeš a je tam cedulka ....vstupujete do chráněného území roste tu rostlina ta a ta....., tak tam většinou není mapka, kde ji přesně najdeš. No a málokterý vandal, bude mít tu trpělivost aby ji tam vyhledával a ničil, ne?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Šmajdalf

|
Zaslal: čt 23. července 2009 21:45 |
 |
|
Ta věc názoru je (podle mého mínění) o tom, jestli věříte lidem a institucím.
Protože ani jednomu nevěřím až tak bezelstně, nehlásím nic
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: čt 23. července 2009 21:57 |
 |
|
No možná to taky není tak úplně o té instituci, jako o lidech v ní. A pokud někde narazíš na lidi, kteří berou svou práci opravdu vážně a dělají ji důsledně, tak jim rád sdělíš novou lokalitu, nebo doneseš nějaké vlastní sběry. Ale jak říkáš, je to věc názoru a podle mě i osobní zkušenosti.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 25. července 2009 19:12 |
 |
|
čt července 23, 2009 9:57 pm Teri napsal: |
No možná to taky není tak úplně o té instituci, jako o lidech v ní. A pokud někde narazíš na lidi, kteří berou svou práci opravdu vážně a dělají ji důsledně, tak jim rád sdělíš novou lokalitu, nebo doneseš nějaké vlastní sběry. Ale jak říkáš, je to věc názoru a podle mě i osobní zkušenosti. |
Snad by bylo možné lidi v instituci shrnout v této problematice do pojmu instituce. Prázdnému baráku s cedulí nějak důvěřovat snad ani nejde. Toť má krátká glosa.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Patrný Ladislav
|
Zaslal: ne 26. července 2009 0:52 |
 |
|
tady u nás ve výběžku je lokalita s masožravou rostlinou (Drosera rotundifolia), a nebýt ochránců, tak o ní pomalu nikdo neví, ale dle pozorování lokalita není nijak zvlášť označená a lid v širokém okolí ani nemá tušení, co jim roste za humny, takže pokud bude mít někdo zájem něco ničit, bude ničit nevědomky, aniž by tušil co se v dané lokalitě ukrývá
a ještě dodám, že o této lokalitě vím z dětských let, kdy na této lokalitě bylo za soudruhů veřejné smetiště, které již tu není a rosnatka se spíše pomalými krůčky rozšiřuje
|
187.61 kB |
 |
Drosera rotundifolia-rosnatka okrouhlolistá |
|
 |
|
masozravka.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: út 28. července 2009 20:49 |
 |
|
Tady u nás je třeba přírodní památka Plachta. Rostou tam vstavače, různé další vzácné rostliny a vyskytují se tam i chránění a vzácní živočichové. Různí pracovníci těchto výše zmíněných institucí tam často i ve svém volnu jezdí ten prostor udržovat. Občas se samozřejmě najde někdo, kdo nedodržuje pokyny, dělá tam nepořádek atd. ale nejde to brát plošně tak, že jeden = všichni )) A proto já budu vždycky stát na straně té osvěty
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
melanitta
|
Zaslal: ne 02. srpen 2009 20:28 |
 |
|
Ve středu jsme byli na Chalupské slati, naučná stezka I. zónou NP Šumava. Před vstupem je napsáno: nepohybovat se mimo povalový chodník ... bohužel už tam není napsáno, že se nemají krmit kachny, co plavou v rybníčku ....
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: po 03. srpen 2009 14:01 |
 |
|
ne 02. srpen 2009 20:28 melanitta napsal: |
Ve středu jsme byli na Chalupské slati, naučná stezka I. zónou NP Šumava. Před vstupem je napsáno: nepohybovat se mimo povalový chodník ... bohužel už tam není napsáno, že se nemají krmit kachny, co plavou v rybníčku .... |
a jak se to týká rostlin? )) No každopádně mám pocit že nikde není psáno, že se zvířata v I. zónách NP nesmějí krmit... to že to někteří lidé dělají, je bohužel jejich věc, to máš ale stejné, jako s krmením ptáků v zimě.... Taky bys jim neměla sypat do krmítka, protože narušuješ přirozenou eliminaci....ale to je opět věc názoru... Já osobně v krmení kachen na rybníku problém nevidím )
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|