Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
baku
|
Zaslal: po 13. července 2009 21:18 Předmět: Jak správně sbírat houby |
|
|
Ahoj všem. Schválně jak sbíráte houby vy? Nikde se nemůžu dopídit jednoznačného názoru, jak správně houbu sebrat. Od malička jsem houby uřezávala, s tím že máma tvrdila, že se tak sbírat musí kvůli podhoubí. Pak jsem se nějak dozvěděla, že naopak v zájmu zachování podhoubí se musí vyndat celé. Takto se musí kvůli určení, já vím, ale mně jde o podhoubí. Co je pro houbičky horší. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 14. července 2009 7:01 |
|
|
Ta diskuse už tu někde je ... kdo jí najde? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 14. července 2009 11:35 |
|
|
Je to jedno, důležité je nerozhrabávat okolí a nesešlapávat zbytečně půdu.
Švýcaři s tím dělali pokusy - sbírali léta na ohraničených plochách houby z takových lávek a na kontrolních plochách normálním způsobem a zjistili, že podhoubí ničí jen sešlapávání půdy, metoda sběru nemá vliv. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
Zaslal: út 14. července 2009 14:31 |
|
|
Však i z tohoto důvodu vznikla fáma, že houba kterou někdo najde už neroste:-) Jen ji ušlapeme půdu a tím přerušíme podhoubí a zároveň růst;-) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
|
Zaslal: po 20. července 2009 10:10 Předmět: Budiž jednou provždy řečeno |
|
|
Uřezávání hub může u některých druhů vést ke ztrátě velmi důležitých poznávacích znaků. Uřezávání hub je tedy špatně!!!! Navíc jsem kdysi četl nějaké pojednání o tom, že uříznutým zbytkem třeně ponechaným v zemi se do podhoubí snadno dostávají cizí plísně a hniloby a tak se ohrožuje celé podhoubí. Uřezávání z tohoto důvodu je přijatelné pouze u Václavek a jiných dřevokazných hub. _________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: po 20. července 2009 13:36 |
|
|
Uřezávání je naprosto v pořádku, pokud jsem si bezpečně jist určením. Fáma o plísních, které se dostanou uříznutým zbytkem do podhoubí, je nesmysl. Když houbu nikdo nesebere, taky na místě shnije a rozhodně nenakazí mycelium. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Šmajdalf
|
Zaslal: út 21. července 2009 10:59 |
|
|
Pokud jde o styl houbaření, jako mladý netrpělivý člověk nejsem schopen hrabat hodinu na jednom místě
Jak neudělám štréku aspon patnáct kiláků, tak mě ta procházka nudí |
|
Návrat nahoru |
|
|
|