Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kuřátka tuhá?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: út 18. srpen 2009 8:22
  Předmět: Kuřátka tuhá?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezena ve větší vrstvě opadu bukového listí,plodnice rostly volně ,nerostly ze dřeva.

173.59 kB    
14.8 2009 Bezručovo údolí /Chomutov/
1.jpg
   1.jpg

174.88 kB    
14.8 2009 Bezručovo údolí /Chomutov/
2.jpg
   2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 19. srpen 2009 1:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podstatné je, jestli se v tom listí neskrývala nějaká zanořená větev. To lze s jistotou zjistit patrně jen vyjmutím plodnice.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: st 19. srpen 2009 5:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine,plodnici jsem opatrně vyjmul, proto jsem psal,že rostla volně,nikoli ze dřeva.Rostly v délce několika metrů ve větším množství v mělčim rygolu podél cesty ve vrstvě tlejícího a navátého bukového listí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 20. srpen 2009 15:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přesto mi to pořád nejvíc připomíná Ramaria stricta...
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 20. srpen 2009 21:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak to tedy je s tím latinským názvem? Ramaria stricta jsou na netu Kuřátka tuhá, ve Velahubu Kuřátka přímá. Jde o jeden a týž druh? Jinak stricta píšou na rozkládajícím se dřevě ,převážně buku. Buky byly všude a při vyjmutí jsem si dával opravdu záležet a na bázi dřevnaté zbytky nebyly. Nicméně nevylučuji, že být mohly a zůstaly v zemi..... Sad
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 20. srpen 2009 21:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska jsem našel podobná kuřata a plodnice rostly z drobných větviček (možná bukových) ponořených zcela v napůl rozloženém bukovém listí.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 20. srpen 2009 21:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, je to jeden druh, který má dvě česká jména.
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 20. srpen 2009 23:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže ač nemikroskopováno, zřejmě to ta Ramaria stricta budou....díky.
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 07. září 2009 22:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Po 14 dnech na stejném místě,kuřátka za zenitem a opravdu rostla ze dřeva. Koukal jsem na více plodnic a všechny rostly z nějakého kousku klacku. Takže Kuřátka tuhá.

155.2 kB    
7.9 2009 Bezručovo údolí/Chomutov/
1.jpg
   1.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru